Ο Τζον Νας, το "Υπέροχο Μυαλό" σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ο Τζον Νας, το "Υπέροχο Μυαλό" σκοτώθηκε σε τροχαίο Facebook Twitter
5

Ο Τζον Νας, βραβευμένος με Νόμπελ για τη θεωρία των παιγνίων, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Νιου Τζέρσει των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC.


Ο 87χρονος, Τζον Νας επέβαινε σε ταξί με τη σύζυγό του, ο οδηγός του οποίου έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε προστατευτικά κιγκλιδώματα.


Η ιδιαίτερη ζωή του μαθηματικού και οικονομολόγου, ο οποίος έπασχε από σχιζοφρένεια, αποτέλεσε τη κεντρική πλοκή του βιβλίου A Beautiful Mind το οποίο μετέπειτα, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο μέσα από την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία "Ένας Υπέροχος Άνθρωπος," -στην οποία πρωταγωνίστησε ο Νεο-Ζηλανδός ηθοποιός Ράσελ Κρόου.

Το μήνυμα του ηθοποιού για την είδηση του θανάτου του Νας:

Ο Τζον Νας, το "Υπέροχο Μυαλό" σκοτώθηκε σε τροχαίο Facebook Twitter
O John Nash και η σύζυγός του Alicia, φωτογραφημένοι στο σπίτι τους για το NJ.com (2009)

 Η ζωή και η καριέρα του Νας από την Wikipedia:

Ο Τζων Φορμπς Νας γεννήθηκε το 1928. Τιμήθηκε το 1994 με το Νόμπελ Οικονομικών, μαζί με τους Ρ. Ζέλτεν και Τζ. Χαρσάνυι για τη συμβολή του στη θεωρία παιγνίων. Συγκεκριμένα, δημιούργησε την έννοια της ισορροπίας για παιχνίδια μη-μηδενικού αθροίσματος, ισορροπία που πήρε το όνομά του ως ισορροπία Νας. Η έννοια της ισορροπίας κατά Νας είναι πολύ σπουδαία, ιδιαίτερα στις μέρες μας, και έχει ευρύτατες εφαρμογές σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως στις οικονομικές επιστήμες, στην Πληροφορική, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την πολιτική αλλά και σε φυσικά συστήματα, όπως η Βιολογία.

Το 2015, ο Τζων Φορμπς Νας τιμήθηκε με το Βραβείο Άμπελ μαζί με τον Λούις Νίρενμπεργκ "για τις εντυπωσιακές και σημαίνουσες συνεισφορές στη θεωρία των μη-γραμμικών μερικών διαφορικών εξισώσεων και στις εφαρμογές τους στη γεωμετρική ανάλυση"

Ο Νας υπέφερε από σχιζοφρένεια από τα 29 του, την οποία ξεπέρασε μετά από τριάντα χρόνια.


Ο Νας γεννήθηκε στις 13/6/1928 στο Μπλούφηλντ, της Δυτικής Βιρτζίνια. Ο πατέρας του, ήταν ηλεκτρολόγος μηχανικός για την Επιχείρηση Ηλεκτρικής Ενέργειας των Απαλλάχιων. Η μητέρα του, Μάργκαρετ Βιρτζίνια Μάρτιν, απλά γνωστή ως Βιρτζίνια, ήταν δασκάλα πριν ακόμη παντρευτεί.

Ο Τζον Νας, το "Υπέροχο Μυαλό" σκοτώθηκε σε τροχαίο Facebook Twitter

Και οι δυο γονείς του πρόσφεραν κάθε υποστήριξη στην εκπαίδευσή του, παρέχοντάς του εγκυκλοπαίδειες και επιτρέποντάς του να παρακολουθεί μαθήματα προχωρημένων μαθηματικών στο τοπικό κολέγιο, ενώ ήταν ακόμη μαθητής στο σχολείο. Η γιαγιά του Νας έπαιζε πιάνο στο σπίτι και ο ίδιος είχε μόνο καλές αναμνήσεις ακούγοντάς την, κατά τις επισκέψεις του στο σπίτι της. [2] Αφού φοίτησε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Κάρνεγκι (σημερινό Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον), από όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του, το 1948 με πτυχίο και μεταπτυχιακό μαθηματικών, έλαβε υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, όπου κυνήγησε την ακαδημαϊκή του καριέρα στα Μαθηματικά. 

Ακαδημαϊκή καριέρα
Ο πρώην καθηγητής του Πολυτεχνείου του Κάρνεγκι και επόπτης του Νας, Ρ.Τζ. Ντάφφιν, έγραψε κάποτε συστατική επιστολή με μία μόνο πρόταση: Αυτός ο άνθρωπος είναι ιδιοφυία.[4] Ο Νας έγινε αποδεκτός και από το Χάρβαρντ, αλλά ο πρόεδρος του τμήματος των Μαθηματικών, Σόλομον Λέφσετζ, του πρόσφερε την υποτροφία Τζων. Σ. Κένεντι, που ήταν αρκετό για να θεωρήσει ο Νας ότι δεν εκτιμούσαν την αξία του.  Κατόπιν, πήγε στο Πρίνστον, όπου εργάστηκε πάνω στη Θεωρία της Εξισορρόπησης. Έλαβε το διδακτορικό του, το 1950 με μία διατριβή 28 σελίδων σχετικά με τα μη συνεργατικά παίγνια. Η θέση του, που γράφτηκε υπό την επίβλεψη του Άλμπερτ Γ. Τάκερ, περιείχε τον ορισμό και τις ιδιότητες, αυτού που αργότερα θα ονομαζόταν ισορροπία Νας.

Ο Τζον Νας, το "Υπέροχο Μυαλό" σκοτώθηκε σε τροχαίο Facebook Twitter
Tη ζωή του Τζον Νας αφηγήθηκε με μοναδικό τρόπο η ταινία "A Beautiful Mind" - Toν νομπελίστα μαθηματικό υποδύθηκε ο Russell Crowe

Προσωπική Ζωή
Το 1951, ο Νας πήγε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), ως καθηγητής του τμήματος μαθηματικών. Εκεί γνώρισε την Αλίσια Λόπες – Χάρρισον ντε Λαρδέ (γεν. 1/1/1933), φοιτήτρια φυσικής από το Ελ Σαλβαδόρ, την οποία παντρεύτηκε το Φεβρουάριο του 1957 σε μία καθολική τελετή αν και ήταν άθεος. Εισήγαγε τον Νας σε ψυχιατρική κλινίκη το 1959, μετά από διάγνωση σχιζοφρένειας. Ο γιος τους, Τζων Τσαρλς Μάρτιν Νας, γεννήθηκε σύντομα, αλλά έμεινε αβάπτιστος για ένα ακόμη χρόνο, καθώς η Αλίσια ένοιωθε ότι ο σύζυγός της έπρεπε να μπορούσε να εκφέρει γνώμη για το όνομα. Ο Νας και η ντε Λαρδέ έλαβαν διαζύγιο το 1963 αν και μετά την τελευταία και οριστική φορά που ο Νας έλαβε εξιτήριο το 1970, συνέχισαν να συζούν. Παντρεύτηκαν και πάλι το 2001.

Πολιτισμός
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Πολιτισμός / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Και το ηθικό δίδαγμαΔεν έχει σημασία πόσο IQ έχεις και πόσο μορφωμένος είσαι.Η μκια είναι ΕΜΦΥΤΗ με την έννοια του ανθρώπου, μπορεί να αντιλαμβάνεσαι ανώτερα μαθηματικά και να μην αντιλαμβάνεσαι οτι όταν μπαίνω στο αμάξι φοράω ζώνη
Πόσο δίκιο έχεις για τη μ@αλακία. Μ@λάκας γεννιέσαι δεν γίνεσαι. Κι όταν είσαι γεννημένος τέτοιος, από όλο το άρθρο έχεις να σχολιάσεις μόνο αυτό. Υ.Γ. Αν η ζώνη μπορούσε να σώσει όλες τις ζωές στα τροχαία, τότε κανείς δεν θα θρηνούσε κανέναν. Επίσης στο πίσω κάθισμα ΣΕ ΤΑΞΙ ποιος βάζει ζώνη?
(άσχετη, αλλά παρόλα αυτά λογική απορία:)Ρε παιδιά, πού το λέει ότι δε φορούσε ζώνη;Η δύναμη και η ευφυία του ας είναι μία έμπνευση για όλους μας. Και ας δούμε με ευκαιρία τη ζωή του, με άλλα μάτια τους ανθρώπους που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες...