Βαρουφάκης: Θέλουμε να φιλελευθεροποιήσουμε την οικονομία

Βαρουφάκης: Θέλουμε να φιλελευθεροποιήσουμε την οικονομία Facebook Twitter
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC
4

Μεταρρυθμίσεις χωρίς μέτρα λιτότητας θέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως δηλώνει ο ίδιος σε άρθρο του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Ο υπουργός αναφέρεται στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να φιλελευθεροποιήσει την οικονομία της, να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό της σύστημα και να εξασφαλίσει ένα λογικό πρωτογενές πλεόνασμα.

Αναφέρεται σε μια ανεξάρτητη φορολογική αρχή, για την εσαεί διατήρηση ενός λογικού πρωτογενούς πλεονάσματος, για ένα λογικό και φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, για μια πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, για την φιλελευθεροποίηση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών κλπ".

Σημειώνει ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών για νέα μέτρα λιτότητας θα έπλητταν την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

"Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί να αποδεχθεί - και δεν θα αποδεχθεί- μία θεραπεία, η οποία για μια πενταετία αποδείχθηκε χειρότερη από την ασθένεια", γράφει ο υπουργός.

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Οικονομία / Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Σε ερώτηση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο και τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία, παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
A μπα, ώστε φιλελευθεροποίηση των αγορών και των προϊόντων. Μα ο φιλελευθερισμός δεν έχει αποδειχθεί καταστροφικός (από την εποχή των δεινοσαύρων;) Είναι δυνατόν η αριστερή κυβέρνηση να παίρνει φιλελευθερα μέτρα; Πέφτουμε από τα σύνεφα...
έχει αποδειχτεί από τα τέλη του 19ου αιώνα κε καταστροφικός σε κάθε ιστορικό του πλαίσιο και ως γενική μορφή καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αλλά σε αυτό του το στάδιο ο καπιταλισμός λειτουργεί μόνο με αυτούς τους νόμους που άλλοι τους χαρακτηρίζουν ακραίο νεοφιλελευθερισμό και άλλοι απλά καπιταλιστικό στάδιο ανάπτυξης γνωστό και ως μονοπωλιακός καπιταλισμός ή ιμπεριαλισμός. Το κοινωνικό κράτος πρόνοιας και το Κεϋνσιανό μοντέλο που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν κεντροαριστερά ή σοσιαλδημοκρατικά μορφώματα/κόμματα όπως ο Σύριζα ανήκει στο παρελθόν ως μέσο διαχείρισης του καπιταλισμού στο πλαίσιο της δικαιότερης μορφής του.Αυτά ήταν μοντέλα που εξυπηρετούσαν είτε την αντιμετώπιση της μεσοπολεμικής οικονομικής κρίσης ή την μεταπολεμική ανοικοδόμηση στα πλαίσια του διπολικού ανταγωνισμού. Σήμερα, ή επιλέγεις ρήξη με το υπάρχον κοινωνικοοικονομικό σύστημα και οικοδομείς ένα άλλο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο ή ακολουθείς την πεπατημένη και αυτοπροσδιορίζεσαι ως αριστερός με τα ψίχουλα που τάζεις (και ούτε καν αυτά υλοποιείς). Τρίτος δρόμος όπως φαίνεται άλλωστε δεν υπάρχει (ανεξάρτητα από την καλή θέληση του όποιουδήποτε)
Θελω πολυ να μου εξηγησει καποιος τις αρνητικες. Τοσο ευκολα και απλα, οσο το ''κλικ'' που πατηθηκε. Ναι, χρησιμοποιησα ενα ολιγον τι ειρωνικο υφος, ΑΛΛΑ θελω ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ να μαθω το αντιπαλο σκεπτικο. (να ειναι μεν γενικο, να συμβαδιζει δε με το ΣΥΡΙΖΑ και την κατασταση του, οπως ακριβως και το σχολιο του Renton.