«Έχω μείνει αρκετά σιωπηλός σε σχέση με την Ελλάδα, μη θέλοντας να φωνάξω Grexit σε ένα γεμάτο θέατρο. Αλλά δεδομένων των πληροφοριών από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, κάτι πρέπει να ειπωθεί -και συγκεκριμένα, τι νομίζουν ότι κάνουν οι πιστωτές, και ειδικά το ΔΝΤ;», αναφέρει σε νέο του άρθρο στους New York Times, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, υπό τον τίτλο «Διαλύοντας την Ελλάδα».
Το άρθρο συνεχίζει:
«Αυτή θα έπρεπε να είναι μια διαπραγμάτευση για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, και στη συνέχεια για την ελάφρυνση του χρέους που θα εμποδίσει ατελείωτες μελλοντικές κρίσεις. Και η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε αρκετά υψηλούς στόχους για πρωτογενές πλεονάσματα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός θα ήταν σε τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα, εάν η οικονομία δεν ήταν σε τέτοια μεγάλη ύφεση. Αλλά οι πιστωτές συνεχίζουν να απορρίπτουν τις ελληνικές προτάσεις για τον λόγο ότι στηρίζονται σε υπερβολικό βαθμό σε φόρους και όχι αρκετά σε περικοπές δαπανών. Έτσι, βρισκόμαστε ακόμα στη διαδικασία της υπαγόρευσης εσωτερικής πολιτικής.
Ο υποτιθέμενος λόγος για την απόρριψη της πρότασης που βασίζεται στη φορολογία είναι ότι θα βλάψει την ανάπτυξη. Η προφανής απάντηση είναι: Πλάκα μας κάνετε; Οι άνθρωποι που απέτυχαν παταγωδώς να δουν τη ζημιά που μπορούσε να κάνει η λιτότητα -δείτε το γράφημα που συγκρίνει τις προβλέψεις της συμφωνίας του 2010 με την πραγματικότητα- τώρα δίνουν μαθήματα σε άλλους για την ανάπτυξη; Επιπλέον, οι ανησυχίες για την ανάπτυξη είναι όλες από την πλευρά της προσφοράς, σε μια οικονομία που λειτουργεί τουλάχιστον 20% κάτω από τις δυνατότητές της.
Μιλήστε με τους ανθρώπους του ΔΝΤ και θα αρχίσουν να μιλούν για την αδυναμία να αντιμετωπίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, την ενόχληση τους για την υπεροπτική στάση, και ούτω καθεξής. Αλλά δεν είμαστε στο λύκειο. Και αυτή τη στιγμή είναι οι πιστωτές, πολύ περισσότερο από τους Έλληνες, που αλλάζουν τα κριτήρια της διαδικασίας. Τι συμβαίνει λοιπόν; Είναι ο στόχος να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι να αναγκάσουν την Ελλάδα σε μια πιθανώς καταστροφική χρεοκοπία, για να παρακινήσουν τους άλλους;
Σε αυτό το σημείο είναι η ώρα να σταματήσουμε να μιλάμε για Graccident. Αν συμβεί το Grexit, θα είναι επειδή οι πιστωτές, ή τουλάχιστον το ΔΝΤ, ήθελαν να συμβεί».