Την επίσκεψή του στη Νότια Αφρική συντομεύει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σήμερα.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιστρέφει στην Ουκρανία μετά τα ρωσικά πλήγματα εναντίον του Κιέβου που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους. «Ακυρώνω μέρος του προγράμματος αυτής της επίσκεψης και θα επιστρέψω αμέσως στην Ουκρανία μετά τη συνάντησή μου με τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο» Σίριλ Ραμαφόζα, επεσήμανε ο Ζελένσκι στο Χ.
Η Ρωσία εκτόξευσε 215 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους σε νυχτερινή επίθεση στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψαν 48 πυραύλους και 64 drones, ενώ 68 drones εξετράπησαν της πορείας τους λόγω της ενεργοποίησης συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, όπως ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία σε ανάρτηση στο Telegram.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ζήτησε να «σταματήσουν αμέσως» οι ρωσικές επιθέσεις
Ο Ζελένσκι κατήγγειλε, παράλληλα, τους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Ουκρανίας, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 9 ανθρώπων στο Κίεβο, ζητώντας να «σταματήσουν αμέσως». «Εδώ και 44 ημέρες η Ουκρανία έχει δεχθεί πλήρη εκεχειρία και αναστολή των πληγμάτων (...) Εδώ και 44 ημέρες η Ρωσία συνεχίζει να σκοτώνει τον λαό μας», κατήγγειλε στο Χ, προσθέτοντας ότι «τα πλήγματα πρέπει να σταματήσουν αμέσως και χωρίς όρους».
Ο Ουκρανός πρόεδρος προσγειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη Νότια Αφρική όπου ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον ομόλογό του Ραμαφόζα καθώς και άλλους πολιτικούς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών με θέμα τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα του. «Είναι κρίσιμο να φέρουμε πιο κοντά μια δίκαιη ειρήνη», είχε σχολιάσει μέσω του Χ πριν την άφιξή του στη Νότια Αφρική.
Η Νότια Αφρική, που έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, έχει διατηρήσει ουδέτερη στάση στον πόλεμο που ξέσπασε το 2022. «Η επίσκεψη προσφέρει στη Νότια Αφρική και την Ουκρανία την ευκαιρία να συζητήσουν τις διμερείς τους σχέσεις (...) επίσης θα εξεταστούν περιοχές συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών να επιτευχθεί ειρήνη που θα διαρκέσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ραμαφόζα.
Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και δήλωσε στο Χ ότι οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν «τις ισχυρές διμερείς σχέσεις» και τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν προς μιας ειρηνική επίλυση του πολέμου.
Η Μόσχα «θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο» στην Ουκρανία
Το νυχτερινό πλήγμα της Ρωσίας εναντίον του Κιέβου, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων, αποδεικνύει ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί να τερματίσει την εισβολή της στην Ουκρανία, εκτίμησε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα.
«Οι χθεσινές ρωσικές μαξιμαλιστικές απαιτήσεις να αποσυρθεί η Ουκρανία από τις επαρχίες της, σε συνδυασμό με αυτά τα βάναυσα πλήγματα, δείχνουν ότι η Ρωσία, όχι η Ουκρανία, αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη. Στη Μόσχα, όχι στο Κίεβο, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση», τόνισε ο Σιμπίχα με ανάρτησή του στο Χ.
Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο δήλωσε ότι εκτός από το Κίεβο και τις γύρω περιοχές, άλλες επτά επαρχίες της χώρας έγιναν στόχος «μαζικής» ρωσικής επίθεσης χθες τη νύκτα.
Η επιδρομή αυτή εξαπολύθηκε αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συγκρούστηκε και πάλι με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφορικά με τις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ επέκρινε τον Ζελένσκι για τα «εμπρηστικά» του σχόλια, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι τυχόν αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας επί της χερσονήσου της Κριμαίας, θα ήταν αντίθετη με το ουκρανικό Σύνταγμα.