Είσαι για ένα στα γρήγορα; Δε θα το μάθει κανείς

Είσαι για ένα στα γρήγορα; Δε θα το μάθει κανείς Facebook Twitter
8

Εδώ και ενάμιση μήνα στην καρδία του κέντρου της Αθήνας λειτουργεί δωρεάν ένα κέντρο πρόληψης και ενημέρωσής γύρω από τη σεξουαλική υγεία των αντρών που κάνουν σεξ με άντρες. Το γνωρίζουμε ως Ath Checkpoint που σημαίνει ένα κέντρο ελέγχου για τη σεξουαλική υγεία στην Αθήνα. Αρκετοί το γνωρίσαμε από τη διαφημιστική του καμπάνια «είσαι για ένα γρήγορο» και απορήσαμε μέχρι να καταλάβουμε τι είναι.

Σκοπός του Ath Checkpoint είναι να παρέχει ενημέρωση και συμβουλές για το safer sex (ασφαλές σεξ), γρήγορο τεστ για HIV (τεστ σάλιου σε 20'), βοήθεια με τις μονάδες υγείας αν χρειαστεί και σίγουρα να σε κάνουν να νιώσεις άνετα στο χώρο με το εξειδικευμένο προσωπικό τους. Ακόμα ένας σημαντικός σκοπός τους είναι η ανωνυμία κατά την επίσκεψη σου, για το λόγο αυτό δεν συγκεντρώνουν προσωπικά δεδομένα από κανέναν επισκέπτη τους.

Μπορείς να ρωτήσεις ό, τι απορία έχεις για τη σεξουαλική υγεία χωρίς ντροπή ή ανασφάλεια για το πώς θα σε αντιμετωπίσουν. Επιπλέον, μπορείς να κάνεις δωρεάν το τεστ σάλιου για τον HIV και να έχεις έγκυρα αποτελέσματα σε 20 λεπτά, χωρίς να το μάθει κανείς. Η επίσκεψή σου στον χώρο δε θα κρατήσει περισσότερο από 45 λεπτά και μπορείς να διαλέξεις εσύ τη μέρα και την ώρα που θα πας.

Είναι ενδιαφέρον που δημιουργήθηκε αυτό το κέντρο και στην Αθήνα, όπως υπάρχει καιρό τώρα και σε αρκετές άλλες πόλεις της Ευρώπης. Με βολικό ωράριό λειτουργίας και δωρεάν παροχή εξέτασής και συμβουλευτικής, σίγουρα το θέμα των ΣΜΝ και του HIV/AIDS δε θα είναι μπελάς και ατέλειωτες ουρές σε νοσοκομεία με χαμένα μεροκάματα. Ακόμα και για την πρόληψη να το δούμε το θέμα, στο Ath Checkpoint έχεις την δυνατότητα να κάνεις τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο την εξέτασή σου χωρίς να ταλαιπωρηθείς και να πληρώσεις.

Ραντεβού μπορείς να κλείσεις τηλεφωνικά στο 210 3310400 ή περνώντας από τα γραφεία τους που βρίσκονται πολύ κοντά στο σταθμό μετρό Μοναστηράκι, στην οδό Πιττάκη 4 από Δευτέρα έως Σάββατο, από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 20:00 το βράδυ.

Στο internet μπορείς να τους βρεις στο site www.athcheckpoint.gr στο facebook.com/AthCheckpoint και στο twitter.com/athcheckpoint.

 


Πηγή [Antivirus]

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Διεθνή / Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η Αμπραμίντζε φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός άνδρα που σχετίζεται με την υπόθεση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Φυσικά και ο HIV αφορά δυνητικά όλους μας. Όμως κάθε χώρα έχει διαφορετικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Αυτό αλλάζει δραματικά το ρίσκο πιθανούς έκθεσης στον HIV. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα μέχρι και το 2010 στα άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών –μια από τις βασικές ευπαθείς ομάδες στον HIV στο εξωτερικό- το ποσοστό των ανθρώπων που είχε εκτεθεί στον ιο ήταν μόλις 1% στην συγκεκριμένη ομάδα όταν σε άλλες χώρες είναι 15% ή 35% ή και 50% ακόμη. Δυστυχώς το 2011 τα κρούσματα στους χρήστες αυξήθηκαν 1500% και η δραματική εξάπλωση συνεχίζεται μέσα στο 2012. Τα ποσοστά νέων διαγνώσεων στους χρήστες έχουν ανέλθει στο 22% αυτών που εξετάζονται. Για την ομάδα αυτή δημιουργήθηκαν καινούργια προγράμματα και δομές και ενισχύθηκαν οι προσπάθειες έγκαιρης διάγνωσης από τους οργανισμούς που ήδη δραστηριοποιούνταν στην χρήση ναρκωτικών. Προφανώς κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την αναγκαία και σημαντική αυτή παρέμβαση. Οι υπηρεσίες προσφέρονται από άτομα εκπαιδευμένα για να ενημερώσουν σε περίπτωση και θετικού και αρνητικού αποτελέσματος ώστε να υπάρχει πρόληψη ή παραπομπή σε υπηρεσίες υγείας. Αντίστοιχα εδώ και μερικά χρόνια έχουν υπάρξει προγράμματα εξέτασης με κινητές μονάδες, τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς, που δραστηριοποιούνταν σε πλατείες και γειτονιές όπου συχνάζουν μετανάστες και άστεγοι προσφέροντας εξέταση και ενημέρωση. Επίσης πολύ σημαντική παρέμβαση. Ας έρθουμε τώρα και στην ομάδα των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες. Στο σύνολο των 10.229 ανδρών που έχουν διαγνωσθεί με HIV από την αρχή της επιδημίας, 5.799 (δηλ. 60%) έχουν πιστοποιηθεί ότι είναι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, ενώ μόλις 1.283 (δηλ. 13%) έχουν δηλωθεί ως ετεροφυλόφιλη μετάδοση. Ενώ άλλοι 2.030 έχουν «απροσδιόριστο» τρόπο μετάδοσης, διάβαζε δηλ. «στη ντουλάπα». Με άλλα λόγια είναι πολύ πιθανό ότι το 75% - 80% των ανδρών που διαγιγνώσκονται με HIV είναι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Ο προληπτικός έλεγχος πρέπει πάντα να συνδυάζεται με ενημέρωση για ασφαλέστερες σεξουαλικές πρακτικές κάτι που μέχρι τώρα ή δεν παρεχόταν ή αποτελούσε αρνητική εμπειρία για τον ωφελούμενο ενδεχομένως από την λήψη αρνητικών σχολίων ακόμη και χλευασμού ή από τα κοινωνικά στερεότυπα και το στίγμα που υπάρχει.Στο Ath Checkpoint μπορεί κανείς να μιλήσει χωρίς να φοβάται ότι θα υπάρχει οποιουδήποτε είδους κρίση και αρνητικά σχόλια είτε για την σεξουαλική του ταυτότητα είτε και για τις σεξουαλικές πρακτικές που εμπλέκεται, μια και το προσωπικό είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο σε θέματα που αφορούν στην σεξουαλική μας υγεία, στο ασφαλέστερο σεξ γενικότερα και στο πως μπορούμε να μειώσουμε το ρίσκο μια πιθανής μετάδοσης του ιου του HIV καθώς και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.Επομένως, το Ath Checkpoint απευθύνεται κυρίως σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα αρνηθούμε να παράσχουμε τις υπηρεσίες μας στον οποιονδήποτε.
Φοβάμαι ότι απευθυνόμενοι ουσιαστικά σε ομοφυλόφιλους άντρες "OUT", όχι μόνο αποθαρρύνετε τους στρέιτ και τις γυναίκες, αλλά και όσους γκέι δεν δηλώνουν ευθέως την ομοφυλοφιλία τους. Αρκετοί από αυτούς δύσκολα θα πέρναγαν το κατώφλι ενός κέντρου που απευθύνεται δημόσια και με τρόπο κάπως απόλυτο και υπερβολικά ευθύ σε "άντρες που κάνουν σεξ με άντρες". Δεν είμαστε ούτε στο Άμστερνταμ ούτε στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά στα σύνορα της Δύσης με το Ισλάμ και με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους Έλληνες αλλά και για τις στρατιές των φιλοξενούμενων... Και κάτι ακόμα: υποθέτω ότι δεν απευθύνεστε μόνο σε "συνειδητοποιημένους" 30ρηδες. Γιατί να αγνοείτε τον έφηβο γκέι που τρέμει να το ομολογήσει και στον εαυτό του ακόμα (αλλά που ήδη "αμάρτησε") ή τον 50άρη που ήταν έφηβος τον καιρό της χούντας και έχει διαμορφώσει άλλου είδους άμυνες ώστε να μην αποδέχεται δημόσια την ομοφυλοφιλία του; Αφήνω πια τον μετανάστη που σέρνει ακόμα τον τρόμο μέσα του επειδή στον τόπο του θα τον είχαν απαγχονίσει ως ομοφυλόφιλο. Παρά την εχεμύθεια που το Ath Checkpoint υπόσχεται και την όλη σοβαρότητα που αποπνέει, είναι πολύ ευαίσθητη και σύνθετη η ψυχολογία ατόμων ήδη φοβισμένων, που επιπλέον φοβούνται μήπως είναι φορείς. Όλα αυτά οφείλουμε να τα συνυπολογίζουμε στο πως θα βοηθηθούν να πάρουν τη μεγάλη απόφαση για εξετάσεις. Και βέβαια δεν ισχύει το "αφού είναι κρυφοί καλά να πάθουν" που θα ξεστόμιζαν ίσως επιπόλαια κάποιοι θερμοκέφαλοι "OUT". Ένας φορέας που αγνοεί την πάθησή του είναι επικίνδυνος για όλους μας, ειδικά αν πρόκειται για έναν ντροπαλό 18άρη ή για έναν 50άρη οικογενειάρχη που πιο εύκολα θα τον εμπιστευόταν κάποιος ή και κάποια για σεξ χωρίς προφύλαξη. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ πρέπει να ενθαρρυνθούν ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ να κάνουν εξετάσεις. Όμως το να αναγγέλλουμε ένα κέντρο για "άντρες που κάνουν σεξ με άντρες" δεν συνάδει απολύτως με το ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ! (Πέρα από το ότι ακούγεται και κάπως σεξιστικό προς τις γυναίκες και τους στρέιτ άντρες... παρά την ευγενική "παραχώρηση" του δεν "...θα αρνηθούμε να παράσχουμε τις υπηρεσίες μας στον οποιονδήποτε").
Πραγματικά εξέφρασα γνώμη και όχι γνώση. Τα στοιχεία που δίνει το check point δεν επιτρέπουν αμφισβήτηση. Οι ομοφυλόφιλοι όλο για το aids ακούνε, οπότε θεωρώ ότι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι. Ή θα έπρεπε να είναι. Πολλοί όμως συμπεριφέρονται συνειδητά επικίνδυνα.Πάντως η θεματολογία για τους ομοφυλόφιλους στο δημόσιο λόγο όντως έχει αλλάξει. Ίσως όχι αρκετά.Το check point όπως φαίνεται από την αφίσα είναι προσανατολισμένο εκεί που θεωρεί ότι μπορεί να αναγνωρίσει πιο πολλούς φορείς. Έχει αυτό το σκεπτικό. Από την άλλη μεριά όντως κάποιοι μπορεί να διστάζουν να εξετασθούν ή να ενοχλούνται. Εμείς οι gay έχουμε συνηθίσει πια τόσο πολύ να θεωρούμαστε όλοι κατά τεκμήριο ετεροφυλόφιλοι, που αυτό ούτε που το σκεφτόμαστε. Πολλοί χάρη σε αυτό επιβιώσαμε.
Παλιότερα, όταν άκουγες για ομοφυλόφιλους, το θέμα ήταν για το AIDS. Ευτυχώς αυτό σήμερα έχει ατονήσει, αλλά να το πάλι εδώ.Οι ομοφυλόφιλοι έχουν λάβει σοβαρά υπ' όψη τους το AIDS στην ερωτική τους ζωή. Δυστυχώς οι ετεροφυλόφιλοι μου φαίνεται ότι το έχουν ξεχάσει τελείως και κάνουν λάθος. Κακώς ταυτίζεται το AIDS με τους ομοφυλόφιλους, αλλά καλά κάνουν και το θυμούνται.Από το δημοσίευμα όντως προκύπτει ότι αφορά μόνο άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM συντομογραφικά φράφεται και σε ιατρικά συγγράμματα). Δε νομίζω όμως ότι αν πάει κάποιος άλλος θα του το αρνηθούν.
Η ενημέρωσή σου είναι ελλιπής και μοιάζει να μην έχει ανανεωθεί. Φέτος οι ειδικοί καταγράφουν αύξηση ακόμη και πάνω από 50% σε σύγκριση με το 2011. Αν εξαιρέσεις δε τους χρήστες τοξικών ουσιών, οι πρώτοι που πλήττονται από τον ιό HIV είναι οι άνδρες που πάνε με άνδρες.Άλλωστε δίνεις την εντύπωση ότι εξάγεις τα συμπεράσματά σου από ένα συγκεκριμένο τμήμα του γκέι πληθυσμού. Ομοφυλόφιλοι δεν είναι μόνο αυτοί που συνήθως εννοείς, αλλά και οι αμφιφυλόφιλοι ή οι πολύ νέοι που δεν το έχουν ακόμα αποδεχθεί ή άνθρωποι γύρω στα 50 που ενηλικιώθηκαν σε δύσκολες εποχές έχοντας επιλέξει άλλου είδους ζωή από τους σημερινούς “out”. Άσε πια τους αναρίθμητους μετανάστες που πάνε με άντρες είτε από κύρια επιλογή είτε ελλείψει γυναικών (και χρημάτων για πουτάνες) και που, μη έχοντας άλλοθι ετεροφυλοφιλίας, πολύ δύσκολα θα εμφανιζόντουσαν σε ένα «γκέι» κέντρο ιατρικών εξετάσεων. Θεωρώ δε στα όρια του σεξισμού το «Δε νομίζω όμως ότι αν πάει κάποιος άλλος θα του το αρνηθούν».Από υπερηφάνεια και μόνο ελάχιστοι άντρες θα πήγαιναν για εξετάσεις σε ένα κέντρο που αυτοπαρουσιάζεται ως απευθυνόμενο σε «γυναίκες που πάνε με γυναίκες». Μα είναι τρόπος σκέψης τώρα αυτός; Από πότε το «ΣΕ ΠΡΟΣΚΑΛΩ» έγινε ταυτόσημο του «ΔΕΝ ΣΕ ΔΙΩΧΝΩ, ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΑ Σ’ ΕΣΕΝΑ» ;
Πραγματικά εξέφρασα γνώμη και όχι γνώση. Τα στοιχεία που δίνει το check point δεν επιτρέπουν αμφισβήτηση. Οι ομοφυλόφιλοι όλο για το aids ακούνε, οπότε θεωρώ ότι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι. Ή θα έπρεπε να είναι. Πολλοί όμως συμπεριφέρονται συνειδητά επικίνδυνα. Πάντως η θεματολογία για τους ομοφυλόφιλους στο δημόσιο λόγο όντως έχει αλλάξει. Ίσως όχι αρκετά. Το check point όπως φαίνεται από την αφίσα είναι προσανατολισμένο εκεί που θεωρεί ότι μπορεί να αναγνωρίσει πιο πολλούς φορείς. Έχει αυτό το σκεπτικό. Από την άλλη μεριά όντως κάποιοι μπορεί να διστάζουν να εξετασθούν ή να ενοχλούνται. Εμείς οι gay έχουμε συνηθίσει πια τόσο πολύ να θεωρούμαστε όλοι κατά τεκμήριο ετεροφυλόφιλοι, που αυτό ούτε που το σκεφτόμαστε. Πολλοί χάρη σε αυτό επιβιώσαμε.
χαιρομαι που καποιοι απ τους συμπολιτες μας εχουν την ευκαιρια ενημερωσης,προληψης,εξετασης για ενα τοσο σοβαρο θεμα.Λυπαμαι που οι υπολοιποι συμπολιτες μας δεν εχουν τις ιδιες ευκαιριες.το σεξ μας αφορα ολους αναξαρτητα απ τις σεξουαλικες μας προτιμησεις,το ιδιο κ οι επιπτωσεις του.θα ηταν υπεροχο αν αυτα τα κεντρα απευθυνονταν σε ολους.
Πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό. Γιατί όμως μόνο "γύρω από τη σεξουαλική υγεία των αντρών που κάνουν σεξ με άντρες"; Οι φτωχοί πελάτες των φτηνών μπουρδέλων δεν έχουν δικαίωμα στην ενημέρωση και τη δωρεάν εξέταση; Ούτε η κοπέλα που δεν πρόσεχε ή εκείνη που υποψιάζεται τον φίλο της για ασυδοσία στο σεξ χωρίς προφύλαξη με διάφορες και διάφορους;