Φθηνή κίνηση ελιγμού χαρακτηρίζει στη συνέντευξή του στο περιοδικό Focus, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης το δημοψήφισμα που διενήργησε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως ήταν ένα μεγάλο λάθος.
Ερωτηθείς να αξιολογήσει την μέχρι τώρα επίδοση της κυβέρνησης, ο κ. Μεϊμαράκης απαντά: «Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ήδη έξι μήνες στην εξουσία. Αν και υποσχέθηκε στους Έλληνες ''τον ουρανό με τ' άστρα'', οδηγεί από τότε τη χώρα προς τα πίσω. Μετά το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο και την εισαγωγή των ελέγχων κυκλοφορίας κεφαλαίων (capital controls) πρέπει να υπολογίζουμε ότι η ύφεση θα ξεπερνάει το 3%. Αυτό σημαίνει αυτομάτως αύξηση της ανεργίας».
Κληθείς δε να σχολιάσει την αξιοπιστία του ίδιου του Πρωθυπουργού αναφέρει: «Ο Τσίπρας είναι ο Πρωθυπουργός μας, εκπροσωπεί τη χώρα, την οποία αγαπώ. Τί είναι για μένα εξίσου αδιαπραγμάτευτο: Το ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Αυτό δεν επιτρέπεται να αλλάξει με τίποτα».
Όσον αφορά στην πορεία της διαπραγμάτευσης και τον ορίζοντα της συμφωνίας, ο κ. Μεϊμαράκης σημειώνει πως μέχρι την επίσημη σύναψη, «πρέπει να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια» συμπληρώνοντας ωστόσο, πως σε κάθε περίπτωση, «ένα είναι το σίγουρο: εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα αποτελούσε (αυτό) μία καταστροφή για την Ελλάδα, αλλά και μεγάλο πισωγύρισμα για την υπόλοιπη Ευρώπη».
Αναφορικά με το plan B του Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποκαλύπτει πως και ο ίδιος πολλές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός Άμυνας, εξέταζε διάφορα σενάρια για παν ενδεχόμενο. «Ωστόσο, αυτό συνέβαινε πάντοτε με μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και με εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό από το Υπουργείο. Σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις, ο κ. Βαρουφάκης παρακάλεσε ένα στενό του φίλο από το εξωτερικό να τον βοηθήσει να υποκλέψει το ίδιο του το Υπουργείο, διότι δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στους Έλληνες κρατικούς αξιωματούχους. Αυτό είναι πρωτάκουστο, αδιανόητο! Δεν είναι τίποτε λιγότερο από ένα πολιτικό σκάνδαλο. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται: η πολιτική απειρία και αστάθεια του κ. Τσίπρα, ήταν και είναι ένα μεγάλο βάρος για τη χώρα», συμπληρώνει σχετικά ο κ. Μεϊμαράκης.
Ο δημοσιογράφος του Focus κάνει αναφορά, όμως, και στον Κώστα Καραμανλή, παραθέτοντας πως όταν ήρθε στην εξουσία το 2004, προσέλαβε αμέσως μετά μερικές δεκάδες χιλιάδες φίλους του κόμματος. «Οι άνθρωποι που προσελήφθησαν τότε δεν ήταν πολιτικοί μας φίλοι. Άλλωστε δεν προσλάβαμε νέους δημοσίους υπαλλήλους. Ήταν άνθρωποι που για πολλά χρόνια είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες μετατράπηκαν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Εργάζονταν για πολλά χρόνια για το Δημόσιο, ωστόσο δεν εμφανίζονταν σε καμία στατιστική ως κρατικοί υπάλληλοι. Εμείς παραμερίσαμε απλά και μόνο αυτή την αδικία» απανταά σχετικά ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
«Η Νέα Δημοκρατία απαιτούσε πάντοτε ένα μικρό κράτος. Και δεν έχουμε φάει λίγο ξύλο για αυτό. Η ευθύνη μας σε κάθε περίπτωση είναι πολύ μικρότερη» προσθέτει στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ ερωτηθείς για το αν η ΝΔ έχει αρνητική εικόνα στην ελληνική κοινωνία, απαντά: «Η εικόνα της Παράταξής μου θα μπορούσε ασφαλώς να είναι καλύτερη. Φυσικά και έχουμε διαπράξει λάθη και εμείς. Η αυτοκριτική δεν είναι έννοια ξένη για εμάς. Μας ενδιαφέρει, όμως, να κοιτάμε μπροστά».
Επανερχόμενος στο ζήτημα της συμφωνίας, ο κ. Μεϊμαράκης δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει απαραιτήτως το τρίτο δανειακό πρόγραμμα, ξεκαθαρίζοντας πως «Εμείς δεν θέλαμε μια οποιαδήποτε συμφωνία με τους πιστωτές. Αλλά μια συμφωνία που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο και θα μας οδηγήσει στο δρόμο της ανάπτυξης».
Σχετικά με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, αναφέρει πως «η συγκεκριμένη απαίτηση των δανειστών μας και άλλες σημερινές απαιτήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθούν. Στην οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα, αποκλείεται να αξιοποιηθεί σε πραγματικές τιμές η δημόσια περιουσία. Ένα παράδειγμα: Οι τιμές των ακινήτων έχουν καταρρεύσει έως και 70 %».
Σχετικά με ενδεχόμενες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναφέρει πως πρόκειται για ζήτημα διαπραγματεύσιμο, σπεύδοντας ωστόσο να τονίσει πως «όσον αφορά τους μισθούς και πάνω απ' όλα όσον αφορά τις ήδη χαμηλές συντάξεις των Ελλήνων, που έχουν ήδη περικοπεί πολλές φορές, δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος τον καλεί να σχολιάσει το Grexit, σημειώνοντας πως πολλοί ειδικοί στη Γερμανία υποστηρίζουν εδώ και καιρόν την άποψη ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα ήταν η καλύτερη λύση για όλους.
«Η ιδιότητα του μέλους στην Ευρώπη είναι μη αναστρέψιμη. Όποιος εισέρχεται στο ευρώ, λαμβάνει την απόφαση αυτή μια για πάντα. Όποιος αυτοβούλως αποχωρεί από το ευρώ, δε θα εισέλθει ποτέ ξανά στο club αυτό. Για το λόγο αυτό πρέπει να πω επίσης: ότι θεωρώ την πρόταση του Ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας απο το ευρώ μη κατανοητή. Εάν καταστήσουμε την οικονομική κατάσταση μίας ευρωπαϊκής χώρας κεντρικό κριτήριο για την ιδιότητα του μέλους του Ευρώ, το κοινό νόμισμα θα καταρρεύσει την επόμενη εβδομάδα. Αντί να αποδυναμώσουμε το Ευρώ, οφείλουμε να το ενισχύσουμε, λόγου χάρη με τη συζήτηση που ήδη γίνεται για έναν Ευρωπαίο Υπουργό Οικονομικών, για τον οποίο θα πρέπει βεβαία να συζητήσουμε ποιες αρμοδιότητες θα του δοθούν. Η λύση επομένως δεν ονομάζεται Grexit. Η λύση έγκειται σε μία ακόμη πιο αποτελεσματική συνεργασία, μία ακόμη στενότερη προσέγγιση, μία ακόμη πιο ισχυρή Ευρώπη», επισημαίνει από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
«Ήμαστε ανέκαθεν ευγνώμονες για τη στήριξη, την οποία έχουμε λάβει από την Ευρώπη. Η Ελλάδα κατηγορείται συχνά ότι δήθεν μόνο παίρνει από την Ευρώπη. Ωστόσο, η χώρα μας έχει συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια και σταθερότητα της Ευρώπης. Γεωπολιτικά βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά δύσκολο τμήμα του κόσμου – συνορεύουμε με διαφορετικά θρησκευτικά και πολιτιστικά περιβάλλοντα. Η Ελλάδα χρησιμεύει, εδώ και δεκαετίες, ως άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή. Αυτή η ανεκτίμητη αξία (που έχουμε εμείς) για την Ευρώπη υποτιμάται αρκετά συχνά» συμπληρώνει ο ίδιος.
Ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε δε την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά αριστερή κυβέρνηση, καθώς όπως χαρακτηριστικά λέει: «Οι αριστεροί πολιτικοί επαινούν συχνά τους εαυτούς τους για το ότι μάχονται για τους πιο αδύναμους μίας κοινωνίας. Αλλά όταν κλείνεις τις τράπεζες και επιτρέπεις να περιμένουν οι πιο αδύναμοι στις ουρές, ο ένας πίσω από τον άλλο, ποιο είναι το αριστερό πρόσημο σε αυτό; Πού είναι το αποτύπωμα της αριστερής πολιτικής σε σχέση με τη χαμένη γενιά των νέων Ελλήνων, οι οποίοι βλέπουν μία μόνο διέξοδο, δηλαδή τη μετανάστευση; Πού και πώς υποστηρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τους τόσο πολλούς ανέργους στη χώρα;». Και προσθέτει: «Σας θυμίζω ότι και σε εμάς, στην αρχή της κυβερνητικής μας θητείας, το 2012, βρέθηκε μπροστά μας η επιλογή, εάν θα έπρεπε να κλείναμε τις τράπεζες και να δείχναμε με το δάχτυλο τους "κακούς Ευρωπαίους", που ίσως να μας είχε αποφέρει την εύνοια κάποιων ψηφοφόρων. Εμείς αποκλείσαμε, χωρίς δεύτερη κουβέντα, οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο. Αντιθέτως κάποιοι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ λένε ανοιχτά: ''οι άνθρωποι θα το συνηθίσουν". Φανταστείτε τι σκέπτονται! Και αυτό υποτίθεται ότι είναι μία αριστερή κυβέρνηση; Για πολλούς ψηφοφόρους θα υπάρξει σύντομα μία απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα και μεγάλη απογοήτευση».
Κληθείς να αποτιμήσει το ρήγμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της "Αριστερής Πλατφόρμας" του Παναγιώτη Λαφαζάνη, απαντά: «Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είχε επιλύσει τα εσωτερικά του προβλήματα πολύ νωρίτερα και όχι σε μία περίοδο, στην οποία πραγματικά δεν υπάρχει καθόλου χρόνος, για να αναλώνονται σε εσωκομματικό πόλεμο χαρακωμάτων. Δεύτερον, ελπίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει επιτέλους αντιμέτωπος με την πραγματικότητα και θα αρχίσει, πάνω σε αυτή τη βάση, να κάνει πολιτική. Τρίτον: Έχουμε πολύ δύσκολες και εξαιρετικά αγωνιώδεις ημέρες μπροστά μας. Στηρίξαμε τον κ. Τσίπρα στο Κοινοβούλιο, διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα πρέπει να κατοχυρώσει τη θέση της στην Ευρώπη και στο ευρώ. Αλλά δεν είμαστε το στήριγμα του Τσίπρα. Εναπόκειται σε αυτόν να φέρει την – κατά την άποψή του – καλύτερη λύση για τη χώρα. Τι θα συμβεί μετέπειτα, θα το δούμε».
Ο δημοσιογράφος τον ρωτά επίσης αν συμφωνεί με την άποψη πως σε ενδεχόμενη αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα ενισχυθούν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Σε αυτό ο κ. Μεϊμαράκης απαντά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ υποφέρει από μεγαλομανία. Υπερεκτιμούν χωρίς όρια την αξία τους. Τέτοιες δηλώσεις παραπέμπουν σε δικτάτορες. Με αυτές τις δηλώσεις δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ το αντιδημοκρατικό του πρόσωπο και την έλλειψη σεβασμού στην ελεύθερη βούληση των ψηφοφόρων. Στην Ελλάδα θα υπάρξει και μετά το ΣΥΡΙΖΑ νέα κυβέρνηση και όχι χάος. Τόσο απλό είναι αυτό».
Όσον αφορά δε στα σενάρια εκλογών, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης θεωρεί πως δεν είναι κίνηση που θα έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Ο κ. Τσίπρας έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης των Ελλήνων ψηφοφόρων, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Τώρα οφείλει να αποδείξει ότι θα κάνει το καθήκον του. Νέες εκλογές θα ήταν, στην παρούσα φάση, όχι μόνο αντιπαραγωγικές, αλλά και μοιραίες».
«Σε κάποιες γωνίες, σε δρόμους της Αθήνας, κρέμονται ακόμη αφίσες του "Όχι" από το δημοψήφισμα, στις οποίες ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών παρουσιάζεται ως βρικόλακας» τον ρωτά στο τέλος της συνέντευξης ο δημοσιογράφος.
«Τα έχουμε καταδικάσει όλα αυτά από την πρώτη στιγμή. Όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά σημάδια φθηνού και περιθωριακού λαϊκισμού. Η Νέα Δημοκρατία δεν επιθυμεί να έχει καμία σχέση με όλα αυτά. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν κάποιοι στην Ελλάδα, οι οποίοι θα με κατηγορήσουν για το ότι μιλάω τόσο ανοιχτά και μάλιστα με ένα γερμανικό Μέσο Ενημέρωσης. Αλλά, εμένα δεν με παρασύρουν ακραίες, λαϊκίστικες φωνές! Όχι. Το αντίθετο. Απευθύνομαι με χαρά στους Γερμανούς πολίτες. Οι Γερμανοί είναι εταίροι και φίλοι μας», καταλήγει ο κ. Μεϊμαράκης.
σχόλια