Bαρουφάκης στον Guardian: Θα είχε ενδιαφέρον να καταδικαστώ για εσχάτη προδοσία

Bαρουφάκης στον Guardian: Θα είχε ενδιαφέρον να καταδικαστώ για εσχάτη προδοσία Facebook Twitter
Φωτογραφία: Nikos Pilos/ Guardian
16

Εκτενές αφιέρωμα στο Γιάνη Βαρουφάκη κάνει η εφημερίδα Guardian, μέσα από την πένα του δημοσιογράφου Andrew Anthony, που, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει τον πρώην υπουργό Οικονομικών "θρύλο", αντιπαραβάλλοντας κιόλας την περίπτωση του με τον Γκίκα Χαρδούβελη, που αν και σε ανάλογη θέση "κανείς δεν τον έχει ακούσει".

"Ανέλαβε το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, την ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ και για πολλούς είναι ο θεός του καπιταλισμού" σχολιάζει σε κάποιο σημείο ο Anthony, που φτάνει στη συνέχεια να χρησιμοποιεί για το Γιάνη Βαρουφάκη χαρακτηρισμούς όπως "ψηλός, μυώδης, με έντονο βλέμμα, και ξυρισμένο κεφάλι που θυμίζει το Νοσφεράτου". "Είναι σαν ήρωας του Χόλυγουντ ή σαν πρωταγωνιστής σε διαφήμιση για ξυραφάκια" συνεχίζει τη μνεία ο Anthony- "Ο έλληνας πρώην ΥΠΟΙΚ είναι σέξυ" καταλήγει, αναπαράγοντας τα λόγια μιας δημοσιογράφου από την Πορτογαλία.

Ο ρεπόρτερ της Guardian επισκέφθηκε ο ίδιος το νησί της Αίγινας για να συνάντήσει τον Γ. Βαρουφάκη, από όπου και μεταφέρει το κοινό αίσθημα για το πρόσωπό του. "Όλοι έχουν μια γνώμη γι' αυτόν" παρατηρεί και παραθέτει τόσο το παράδειγμα ενός ταβερνιάρη που είπε γι' αυτόν πως "Είναι ηλίθιος, ηλίθιος, ηλίθιος άνθρωπος!" όσο κι ενός ταξιτζή στο νησί που τον σχολίασε ως "μοναδική φωνή τιμιότητας και δικαιοσύνης".

Η συνάντηση των δύο, έγινε στο εξοχικό σπίτι Βαρουφάκη στην Αίγινα, το οποίο, όπως διευκρίνισε ο ίδιος δεν είναι δικό του, αλλά ανήκει στη γυναίκα του Δανάη Στράτου, με τις φωτογραφίες να απεικονίζουν ένα χαλαρό Γιάνη Βαρουφάκη με ένα μπλου-τζιν κι ένα t-shirt- ότι φορούσε κι όταν υποδέχθηκε τον Anthony. "Καθόμαστε στην πισίνα που έχει θέα την Πελοπόννησο. Και ενώ σκέφτομαι οτι αυτό δεν έχει σχέση με τον λιτό βίο, συνειδητοποιώ οτι ούτε ο Βαρουφάκης ούτε η Στράτου μου φαίνονται ψωνισμένοι. Ο Βαρουφάκης παραδέχεται το λάθος του Paris Match, αλλά είναι το παρουσιαστικό του ζευγαριού που προκαλεί: είναι και οι δύο ωραίοι εκτός από πλούσιοι" σχολιάζει ο Anthony.

Όταν ο τελευταίος υπενθυμίζει στο Γιάνη Βαρουφάκη πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει χειροτερέψει σχετικά με τότε που ήταν ο υπουργός κι αν αισθάνεται υπεύθυνος γι'αυτό, ο πρώην ΥΠΟΙΚ "σε άπταιστα αγγλικά" και "με απαράμιλλη λογική" -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά- απαντά: "Με τον φόβο να ακουστώ αλαζόνας, καθόλου. Και ο λόγος είναι πολύ απλός. Η Ελλάδα πτώχευσε το 2010 και η Ευρώπη αρνείται να το παραδεχτεί από τότε γιατί η ΕΕ δεν είχε κανένα μηχανισμό αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Και τι κάνεις όταν δεν έχεις λύση; Συμπεριφέρεσαι σαν τους θρασύτατους τραπεζίτες. Παρατείνεις τα δάνεια που είναι κόκκινα και προσποιείσαι ότι δεν είναι «κακά» δάνεια και δίνεις κι άλλα λεφτά. Έτσι, το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία, σε απόλυτους όρους και όχι σχετικούς, δόθηκε στο πιο αφερέγγυο κράτος στην ευρωζώνη. Η Ευρωζώνη παραμένει σε άρνηση της πραγματικότητας".

Bαρουφάκης στον Guardian: Θα είχε ενδιαφέρον να καταδικαστώ για εσχάτη προδοσία Facebook Twitter
Φωτογραφία: Nikos Pilos/ Guardian

"Αν με καταδικάσουν για προδοσία, θα έχει ενδιαφέρον" σημειώνει προς το τέλος της συνέντευξης ο Γιάνης Βαρουφάκης και αναρωτιέται: "Για ποιο πράγμα; Επειδή είπα όχι στη συμφωνία με την Τρόικα; Ή επειδή προσπάθησα να σκεφτώ εναλλακτικό πλάνο απέναντι στις απειλές που δεχόμασταν; Κατά κάποιο τρόπο θα το χαιρόμουν αν το έκαναν γιατί έτσι θα μπορούσα να ξεσκεπάσω το τι συμβαίνει πραγματικά".

Δεν σκοπεύει να επιστρέψει άμεσα στην ακαδημαϊκή του ζωή και δηλώνει πως παραμένει βουλευτής. "Είμαι μέλος του κοινοβουλίου, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω και τη δέσμευσή μου προς τους ψηφοφόρους μου ότι δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψω, ό, τι  και αν προκύψει" λέει, και για πρώτη φορά ακούγεται περισσότερο σαν πολιτικός παρά σαν θεωρητικός, σχολιάζει ο αρθρογράφος του Guardian ο οποίος στη συνέχεια τον ρωτά αν φαντάζεται την επιστροφή του στην κυβέρνηση. «Ναι», λέει, αμέσως και ακολουθεί το ερώτημα αν θα ήθελε κάτι τέτοιο. "Εξαρτάται από την κυβέρνηση," παρεμβαίνει η Δανάη Στράτου και ο Γιάνης της ρίχνει ένα αυστηρό βλέμμα που μοιάζει να της λέει πως λέει πολλά.

Κληθείς να σχολιάσει τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει πως πιστεύει ότι έχει πέσει θύμα των συμβούλων του και του εγώ του. "Θέλει να γίνει ο «νέος Ντε Γκωλ, ή ο Μιτεράν" αναφέρει. Για την απόφαση πρόωρων εκλογών πάντως πιστεύει πως γίνονται για να "καθαρίσει" το κόμμα του από τους διαφωνούντες και πως χρονικά είναι προς συμφέρον του αφενός διότι οι εκλογές θα είναι με λίστα και αφετέρου διότι κάθε εβδομάδα που περνά τον φέρνει όλο και πιο μακριά από την στήριξη του εκλογικού σώματος.

Η συνέντευξη η οποία που έγινε πριν την παραίτηση Τσίπρα, συνεχίστηκε μέσω email στο οποίο ο Βαρουφάκης σχολίασε πως ο Τσίπρας αποφάσισε να παραδοθεί στην Τρόικα και σχολιάζει πως η αποδοχή της συμφωνίας δεν έπρεπε να γίνει δεκτή. Συμπληρώνει επίσης πως το κόμμα μεταλλάχτηκε σε κάτι που δεν ήταν όταν κέρδισε τις εκλογές και για τον ίδιο είναι ξεκάθαρο πως όταν σε τέτοια θέματα αρχίζεις με μια συμφωνία, δεν γίνεται να αποφύγεις και τη συνέχεια.

Kαθώς ο δημοσιογράφος του Guardian ολοκληρώνει τη συνάντησή του με το ζεύγος Βαρουφάκη, και το δείπνο πλησιάζει στο τέλος του, στρέφει το βλέμμα του στο ηλιοβασίλεμα και σχολιάζει πόσο όμορφη, παρ' όλα τα προβλήματά της, είναι η Ελλάδα. "Κάποιοι δεν μπορούν να μας το συγχωρέσουν αυτό" απαντά η Δανάη Βαρουφάκη. "Αυτό που δεν μας συγχωρούν είναι πως μπορούμε να διασκεδάζουμε ακόμη και σε περίοδο μιζέριας." προσθέτει ο Γιάνης.

16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευτύχης Βαρδουλάκης: «Το rebranding του Τσίπρα άργησε»

Newsroom / «Το rebranding του Τσίπρα άργησε»

Υπάρχει χώρος για επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα; Είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου ο αντίπαλος που θέλει η ΝΔ; Γιατί δεν ανακάμπτει το ΠΑΣΟΚ; Και τι σηματοδοτούν οι πρώτες εκατό μέρες του Τραμπ στην εξουσία; O Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον σύμβουλο στρατηγικής και επικοινωνίας, Ευτύχη Βαρδουλάκη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κυρανάκης: Σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων και προσλήψεις σε ΡΑΣ κι ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Πολιτική / Κυρανάκης: Σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων και προσλήψεις σε ΡΑΣ κι ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε επίσης την προώθηση σύγχρονης εταιρικής δομής για τον νέο ΟΣΕ, με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας και την ταχύτερη εκτέλεση κρίσιμων έργων
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό για σιδηρόδρομο: Θα αλλάξουν όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό για σιδηρόδρομο: Θα αλλάξουν όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες

Η αποκατάσταση των υποδομών στη Θεσσαλία, πλήρης τηλεδιοίκηση και αυτόματη πέδηση, γεωεντοπισμός τρένων σε πραγματικό χρόνο και η νέα πλατφόρμα railway.gov.gr στο υπουργικό
LIFO NEWSROOM
Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Πολιτική / Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Η εκπαίδευση θα βασίζεται στις σύγχρονες τεχνολογίες και τα διδάγματα πρόσφατων συγκρούσεων, περιλαμβάνοντας νέες ειδικότητες και εκπαίδευση σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, τακτικές μάχης, χρήση drones και προσομοιωτές μάχης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Η νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός επιλύει το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης που απέκτησαν Ελληνες γιατροί σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM