Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε χθες τρεις δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα σε φυλάκιση τριών ετών με την κατηγορία ότι εργάζονταν χωρίς άδεια και ότι μετέδιδαν επιβλαβές για την Αίγυπτο υλικό, σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.
Η ετυμηγορία της νέας δίκης αφορά τους Μοχάμεντ Φάχμι, που αποποιήθηκε την αιγυπτιακή υπηκοότητα και είναι καναδός πολίτης, τον αιγύπτιο Μπάχερ Μοχάμεντ και τον Αυστραλιανό Πέτερ Γκρέστε, ο οποίος απελάθηκε τον Φεβρουάριο.
Ο δικαστής Χάσαν Φαρίντ είπε πως οι κατηγορούμενοι, τους οποίους ο τοπικός τύπος αποκαλεί "Ο πυρήνας του Μάριοτ" επειδή δούλευαν από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου που ανήκει σε αυτή την αλυσίδα, "δεν είναι δημοσιογράφοι και δεν είναι μέλη της ένωσης δημοσιογράφων" και μεταδίδουν ειδήσεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που δεν διαθέτει άδεια.
Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες. Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν πει πως η σύλληψή τους είναι μέρος μιας ευρύτερης καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στα μέσα του 2013 έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις.
Οι τρεις άνδρες είχαν καταδικαστεί αρχικά σε ποινές κάθειρξης επτά έως δέκα ετών με κατηγορίες που περιελάμβαναν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων με σκοπό την υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης, μια αναφορά στην Αδελφότητα. Ωστόσο τον Ιανουάριο εφετείο αποφάσισε τη διεξαγωγή μιας νέας δίκης.
Το κανάλι Αλ Τζαζίρα σκοπεύει να ασκήσει έφεση στην απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου και μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του Αυστραλού δημοσιογράφου Πίτερ Γκρέστε, του Καναδού Μοχάμεντ Φάχμι και του Αιγύπτιου Μπάχερ Μοχάμεντ, το κανάλι σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε την απόφαση "σκόπιμη επίθεση στην ελευθεροτυπία" και "πολιτική υπόθεση", ενώ δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να απελευθερωθούν οι τρεις εργαζόμενοι.
"Είναι μια μαύρη μέρα για την αιγυπτιακή δικαιοσύνη. Αντί να υπερασπίζεται την ελευθερία του Τύπου, υπονόμευσε την ίδια την ανεξαρτησία της (δικαιοσύνης)", είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του αγγλόφωνου τμήματος, ο Τζάιλς Τρεντλ.
Από τους τρεις δημοσιογράφους μόνο οι δύο ήταν παρόντες στη δίκη αφού ο Γκρέστε απελάθηκε στην Αυστραλία τον περασμένο Φεβρουάριο με προεδρικό διάταγμα. Κρίθηκαν ένοχοι όλοι τους για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης 7 και 10 ετών με την κατηγορία ότι με τα ρεπορτάζ τους στήριζαν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οργάνωση από την οποία προήλθε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.
Ο ίδιος ο Γκρέστε χαρακτήρισε "σκανδαλώδη" την ποινή των τριών ετών που του επιβλήθηκε. "Δεν κάναμε τίποτα κακό. Η εισαγγελία δεν παρουσίασε καμία απόδειξη ότι διαπράξαμε κάποιο έγκλημα και το να καταδικαστούμε σαν τρομοκράτες χωρίς καμία υλική απόδειξη είναι ειλικρινά σκανδαλώδες" είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αυστραλιανό κανάλι ABC.
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλια Μπίσοπ δήλωσε "κατάπληκτη" από την απόφαση του δικαστηρίου ενώ η υφυπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Λιν Γιέλιτς, ζήτησε "την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση" του Μοχάμεντ Φάχμι. Τον περασμένο Ιανουάριο ο τότε υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τζον Μπερντ είχε μεταβεί στο Κάιρο με στόχο να επιτύχει την απελευθέρωση του Φάχμι. Ωστόσο ο υπουργός παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του λίγες εβδομάδες αργότερα. Οι προξενικές αρχές του Καναδά συνεχίζουν να παρέχουν βοήθεια στον Φάχμι, διαβεβαίωσε η Γιέλιτς.
Την "ανησυχία" τους για τις καταδίκες εξέφρασαν επίσης το Λονδίνο και η Χάγη. Στην πρώτη δίκη, οι τρεις δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα δικάζονταν ταυτόχρονα με δύο Βρετανούς και μια Ολλανδή οι οποίοι πρόλαβαν να φύγουν από την Αίγυπτο και καταδικάστηκαν ερήμην. "Ανησυχώ βαθύτατα για τις καταδίκες σε βάρος δημοσιογράφων στην Αίγυπτο" ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τομπάιας Έλγουντ. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές "να απελευθερώσουν τους δημοσιογράφους" αλλά και να βρουν μια λύση για τους υπόλοιπους τρεις που καταδικάστηκαν πρωτοδίκως ερήμην και δεν ήταν κατηγορούμενοι σε αυτήν τη δίκη.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι «βαθιά απογοητευμένη» και «ανήσυχη» για την καταδίκη που επέβαλε χθες Σάββατο αιγυπτιακό δικαστήριο σε βάρος τριών δημοσιογράφων του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera του Κατάρ, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Καλούμε την κυβέρνηση της Αιγύπτου να λάβει όλα τα μέτρα που έχει στη διάθεσή της για να επανορθώσει αυτήν την ετυμηγορία, η οποία υπονομεύει την ίδια την ελευθερία της έκφρασης που είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη», ανέφερε στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αυτή ο εκπρόσωπός του Τζον Κίρμπι.
σχόλια