Στους δρόμους οι Δανοί για τις περικοπές στην Παιδεία

Στους δρόμους οι Δανοί για τις περικοπές στην Παιδεία Facebook Twitter
1

Στους δρόμους κατέβηκαν σήμερα δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές στην Κοπεγχάγη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, 10.000 έως 15.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας και διαδήλωσαν εναντίον της περιστολής των κρατικών δαπανών που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον τομέα της εκπαίδευσης. Πέντε χιλιάδες διαδηλωτές υπολογίζεται επιπλέον ότι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Όρχους, σύμφωνα με την εφημερίδα BT.

 

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μείωση των δαπανών στον προϋπολογισμό των λυκείων και των πανεπιστημίων, κατά 2% επιπλέον κάθε χρόνο, για τα τέσσερα επόμενα χρόνια, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι η Δανία είναι η χώρα με τις υψηλότερες δαπάνες στον τομέα της εκπαίδευσης ανά κάτοικο.


Σύμφωνα με τους επικριτές αυτών των μέτρων, τέτοιου είδους περικοπές θα οδηγήσουν έναν στους δέκα καθηγητές στην ανεργία.


Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι μπορεί να επιτευχθεί η εξοικονόμηση χρημάτων χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης.
«Δεν πρέπει να μειώνεται ο προϋπολογισμός της εκπαίδευσης, αυτή είναι το μέλλον μας» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία από τις διαδηλώτριες, η Ντίνα Σχιοτ, 16 ετών.


«Εάν δεν μας προσφέρεται μια ποιοτική εκπαίδευση, η κατάσταση θα επιδεινωθεί» προσέθεσε η ίδια.


Η Δανία είναι η χώρα μέλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που κατέγραψε τις υψηλότερες δαπάνες στον τομέα της εκπαίδευσης το 2011, την τελευταία χρονιά για την οποία είναι διαθέσιμα τέτοια στοιχεία, είχε επισημάνει πέρυσι ο ΟΟΣΑ.


Αυτή η χώρα δαπάνησε το 7,9% του ΑΕΠ της στον τομέα της εκπαίδευσης, ενώ ακολουθεί η Ισλανδία με 7,7% και η Νότια Κορέα με 7,6%.


Οι μισθοί των Δανών καθηγητών είναι υψηλότεροι από τον μέσο όρο των κρατών μελών του ΟΟΣΑ. Στην αρχή της καριέρας του, ένας καθηγητής στη Δανία έχει 40%-50% υψηλότερες απολαβές, σύμφωνα με τον οργανισμό.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: «Παγώνει» προσωρινά τις απελάσεις Βενεζουελάνων το Ανώτατο Δικαστήριο 

Διεθνή / ΗΠΑ: «Παγώνει» προσωρινά τις απελάσεις Βενεζουελάνων το Ανώτατο Δικαστήριο 

Οι δικαστές δήλωσαν ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα για να συνεχιστούν οι απελάσεις οποιωνδήποτε φερόμενων μελών συμμοριών της Βενεζουέλας στο Τέξας βάσει του νόμου περί αλλοδαπών εχθρών
LIFO NEWSROOM
Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Πφφ... τι να φτουρήσουν οι Δανοί τη στιγμή που εμείς θα φέρουμε την εκπαιδευτική άνοιξη. Θα φορολογήσουμε τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό τομέα και θα δείτε για πότε ο δημόσιος θα γίνει εφάμιλλος των σκανδιναβικών...