Στους δρόμους κατέβηκαν σήμερα δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές στην Κοπεγχάγη.
Σύμφωνα με την αστυνομία, 10.000 έως 15.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας και διαδήλωσαν εναντίον της περιστολής των κρατικών δαπανών που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον τομέα της εκπαίδευσης. Πέντε χιλιάδες διαδηλωτές υπολογίζεται επιπλέον ότι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Όρχους, σύμφωνα με την εφημερίδα BT.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μείωση των δαπανών στον προϋπολογισμό των λυκείων και των πανεπιστημίων, κατά 2% επιπλέον κάθε χρόνο, για τα τέσσερα επόμενα χρόνια, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι η Δανία είναι η χώρα με τις υψηλότερες δαπάνες στον τομέα της εκπαίδευσης ανά κάτοικο.
Σύμφωνα με τους επικριτές αυτών των μέτρων, τέτοιου είδους περικοπές θα οδηγήσουν έναν στους δέκα καθηγητές στην ανεργία.
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι μπορεί να επιτευχθεί η εξοικονόμηση χρημάτων χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης.
«Δεν πρέπει να μειώνεται ο προϋπολογισμός της εκπαίδευσης, αυτή είναι το μέλλον μας» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία από τις διαδηλώτριες, η Ντίνα Σχιοτ, 16 ετών.
«Εάν δεν μας προσφέρεται μια ποιοτική εκπαίδευση, η κατάσταση θα επιδεινωθεί» προσέθεσε η ίδια.
Η Δανία είναι η χώρα μέλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που κατέγραψε τις υψηλότερες δαπάνες στον τομέα της εκπαίδευσης το 2011, την τελευταία χρονιά για την οποία είναι διαθέσιμα τέτοια στοιχεία, είχε επισημάνει πέρυσι ο ΟΟΣΑ.
Αυτή η χώρα δαπάνησε το 7,9% του ΑΕΠ της στον τομέα της εκπαίδευσης, ενώ ακολουθεί η Ισλανδία με 7,7% και η Νότια Κορέα με 7,6%.
Οι μισθοί των Δανών καθηγητών είναι υψηλότεροι από τον μέσο όρο των κρατών μελών του ΟΟΣΑ. Στην αρχή της καριέρας του, ένας καθηγητής στη Δανία έχει 40%-50% υψηλότερες απολαβές, σύμφωνα με τον οργανισμό.
σχόλια