Ιερώνυμος: "Επιλογή κι ευθύνη του καθενός η καύση, αλλά μην ζητά να είναι και λίγο ορθόδοξος"

Ιερώνυμος: "Επιλογή κι ευθύνη του καθενός η καύση, αλλά μην ζητά να είναι και λίγο ορθόδοξος" Facebook Twitter
10

Στο ζήτημα της καύσης των νεκρών τοποθετήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δηλώνοντας πως «ο βασικός κανόνας της Ορθοδοξίας είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει αυτό που θέλει, αλλά αναλαμβάνει και την ευθύνη γι' αυτό που κάνει».

«Αν ένας άνθρωπος ζητήσει, αλλά όχι να του το φορτώσουν, ζητήσει μόνος του να καεί το σώμα του, είναι δική του η επιλογή και δική του η ευθύνη. Δεν μπορεί, όμως, να ζητήσει να είναι και λίγο ορθόδοξος, να θέλει και Ακολουθία ή να ζητήσει να γίνει το αποτεφρωτήριο μέσα στο κοιμητήριό μας» σχολίασε σχετικά ο ίδιος.

Καταλήγοντας σημείωσε πως «όσοι, λοιπόν, θέλουν είτε ως πρόσωπα είτε ως φορείς, δήμοι ή άλλοι φορείς, θα αγοράσουν ένα κτήμα, θα βρουν μια έκταση, θα κάνουν ένα αποτεφρωτήριο και από εκεί και πέρα ο καθένας θα αποφασίζει για τον εαυτό του και θα αναλαμβάνει και την ευθύνη του».

«Ο δήμαρχος τη δουλειά του και εγώ τη δουλειά μου» συμπλήρωσε.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός ζήτησε από ΑμεΑ ηθοποιό να του αποδείξει με έγγραφο ότι ακρωτηριαστεί στο χέρι

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός ζήτησε από ΑμεΑ ηθοποιό να του αποδείξει με έγγραφο ότι έχει ακρωτηριαστεί στο χέρι

Ο ηθοποιός Δημήτρης Αντωνίου, κλήθηκε να αποδείξει με επίσημο έγγραφο πως έχει ακρωτηριαστεί στο δεξί χέρι προκειμένου να βγάλει ένα διαβατήριο
LIFO NEWSROOM
Νεκρά μωρά - Αμαλιάδα: Οι συμπτώσεις στην υπόθεση των βρεφών που πέθαναν παρουσία της 24χρονης

Ελλάδα / Νεκρά μωρά - Αμαλιάδα: Οι συμπτώσεις στην υπόθεση των βρεφών που πέθαναν παρουσία της 24χρονης

Οι ιατρικοί φάκελοι των παιδιών ανοίγουν πάλι μετά τη νέα εισαγγελική παρέμβαση - Πέθαναν δύο δικά της και δύο μωρά φίλων της - Τι λέει η μητέρα του ενός από τα νεκρά μωρά
LIFO NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
άντε πάλι τα ίδια. Μιλούν για την αρχή της προσωπικής ελευθερίας των επιλογών, αλλά αυτοί είναι οι ίδιο που προσηλυτίζουν παιδιά απο μικρά, χωρίς να τους δύνεται η δυνατότητα της επιλογής. Είναι οι ίδιοι που απορρίπτουν κάθε τι που δεν ταιριάζει με τις πεπαλαιωμένες αντιλήψεις τους, που θέτουν τον λόγο του χριστού σε ένα δικό τους πλαίσιο και ξεχνούν την ουσία των πραγμάτων.Κατανοώ το γεγονός της μη αποδοχής του πλαισίου της καύσης των νεκρών (για τους γνωστούς λόγους της δευτέρας παρουσίας και των συναφών), όμως η εκκλησία δεν έχει καμία δικαιοδοσία πάνω σε ιδιοκτησία του δήμου. Αν δεν επιθυμεί να διαβάζει αποτεφρωμένους νεκρούς, δικαίωμά της, όμως δεν μπορεί να απαγορεύσει την δημιουργία αποτεφρωτηρίου και ειδικά σε χώρο που δεν της ανήκει.
Μεταφραση: Δεν θα το αφησουν ευκολα το "μαγαζι". Γιατι ετσι το βλεπουν. Εχουν οικειοποιηθεί τα θεία και δικτατορεύουν στο συλλογικο μας ασυνείδητο εδώ και αιώνες.Αλλο η πνευματικοτητα και αλλο η θρησκευτικότητα. Εσείς εχετε παει βεβαια και παραπέρα στο δογματισμό αλλα ας μην τα μπερδευουμε κυριοι επειδη ετσι συμφέρει την "παραταξή" σας.
Δική του η επιλογή δική του και η ευθύνη !!! Μάλιστα .... Επιλογή του κάθε ορθόδοξου είναι όταν με το καλό πάει στον άλλο κόσμο να τον διαβάσουν και να τον θάψουν . Όταν όμως δεν υπάρχουν θέσεις πια στα κοιμητήρια , όταν οι σωροί είναι στοιβαγμένοι στα νεκροταφεία (και όχι θαμμένοι ) και περιμένουν να αδειάσει τάφος |(όμως οι οικογένειες πληρώνουν κανονικά την αναμονή ) τότε για ποια επιλογη μιλάμε ? Δεν υπάρχει καμιά επιλογή από το να γινει καυση και να ησυχάσει η ψυχή . Να τους σεβόμαστε και λιγο τους νεκρους ε??? Όχι μόνο την τσέπη μας
Πραγματικά γιατί δε μας εξηγεί η Εκκλησία τον θρησκευτικό αντίλογο αναφορικά με την καύση των νεκρών? Δηλαδή επειδή σταυρώθηκε, θάφτηκε και αναστήθηκε κατά τα ιερά βιβλία ο Χριστός πρέπει κι εμείς να ακολουθούμε αυτό το παράδειγμα? κι έστω ότι το ακολουθούμε...το βήμα της σταύρωσης χάνω και της ανάστασης φυσικά...
Θα παραφράσω τον Αρχιεπίσκοπο και θα πω: "Αν ένας άνθρωπος ζητήσει, αλλά όχι να του το φορτώσουν, ζητήσει μόνος του ΝΑ ΒΑΠΤΙΣΤΕΙ, είναι δική του η επιλογή και δική του η ευθύνη". Αν έχουν τέτοιο καημό για την αυτοδιάθεση του καθενός, ας περιμένουν να ενηλικιωθούν και να επιλέγουν οι ίδιοι οι άνθρωποι αν θέλουν να βαπτιστούν ορθόδοξοι. Όχι τους καπαρώνουμε από μωρά και τους κρατάμε και μετά θάνατον. Εδώ σε θέλω μάστορα.
Τραβάει λίγο το σχοινί ο Τζερόνιμο και κάνει δύσκολα τα πράματα... Κι αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν μας έχει συνηθίσει ο σοφός γέρων. Τι το πιο φυσικό τα αποτεφρωτήρια να είναι μέσα ή δίπλα στα κοιμητήρια; Ούτε αυτό; Πολύ δεν πάει; Γιατί τα κοιμητήρια να είναι στη δικαιοδοσία του παπαδαριού; Η Εκκλησία ας κάνει το καθήκον της κι ας θαύει όποιον το θέλει με το τελετουργικό της. Όχι όμως να εξορίζει για καύση τους νεκρούς μας στη Βουλγαρία ή, έστω, σε αποτεφρωτήρια που είναι δύσκολο -για να μην πω παράλογο- να στεγάζονται μακρυά από τα κοιμητήρια.Δεν υπάρχουν πρώτης και δεύτερης κατηγορίας νεκροί, σεβασμιώτατε!Τα αποτεφρωτήρια να λειτουργούν μέσα στα νεκροταφεία, όπως υπαγορεύει η κοινή λογική σχεδόν παντού στον πολιτισμένο κόσμο.
Τα νεκροταφεία ανήκουν στους δήμους. Επίσης λίγο χριστιανοί είναι όλοι αυτοί που παντρεύονται σε εκκλησία και έχουν τόσα χρόνια ζήσει χριστιανικά χωρίς προγαμιαίες σχέσεις. Αλλά εκεί κάνετε τα στραβά μάτια γιατί είναι πολλά τα λεφτά.
Συμφωνώ. Η μόνη συνετή φωνή της ιεραρχίας της εκκλησίας, γενικώς. Ως αρχιεπίσκοπος όμως, δουλειά σου είναι και να πεις σε αυτούς που διοικείς να στανατήσουν να μπλέκονται με τα κοινά εμας των υπολοίπων, που και αποτεφρωτήρια θέλουμε και δικαιούμαστε, και σύμφωνα συμβίωσης θέλουμε και δικιούμαστε και πολλά άλλα θέλουμς και δικαιούμαστε, καθότι είναι δικαιώματά μας και ΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΕΦΤΕΙ.θα τους το πεις;