Μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 8,1 μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει νέα ερευνά που πραγματοποίησε η ευρωπαϊκή δεξαμενής σκέψης (think tank) Bridging Europe του πολιτικού αναλυτή Δημήτρη Ραπίδη. Την έρευνα δημοσίευσε η ΑΥΓΗ χωρίς ωστόσο να αναφέρει πως έγινε για λογαριασμό της ή για λογαριασμό τίνος έγινε. Στην ταυτότητα αναφέρεται αορίστως πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε για την καταγραφή της κοινής γνώμης για τις πολιτικές εξελίξεις.
Ειδικότερα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,7%, με τη Ν.Δ. να ακολουθεί με 16,6%. Τρίτο βρίσκεται το ΚΚΕ το οποίο συγκεντρώνει 7,1%, με τη Χρυσή Αυγή να συγκεντρώνει 7%.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 4,2%, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να ακολουθούν με 3,1%. Εκτός Βουλής μένουν Λαϊκή Ενότητα (2,9%), Ένωση Κεντρώων (2,4%) και Ποτάμι (1,9%).
Την ίδια ώρα και ενώ οι διαμαρτυρίες επαγγελματικών κλάδων και αγροτών πληθαίνουν στους δρόμους, η δημοσκόπηση εμφανίζει την πλειοψηφία των πολιτών (40% έναντι 32%)να πιστεύει ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα δημιουργήσουν ένα βιώσιμο και δίκαιο σύστημα. Ως προς το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος χαρακτηρίζουν τους θεσμούς (36%), το ίδιο το πρόγραμμα (33%) και την αντιπολίτευση (27%). Ωστόσο οι ερωτηθέντες εμφανίζονται απαισιόδοξοι ως προς την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, καθώς το 60% βλέπει νέα μέτρα, έναντι του 35% που θεωρεί ότι η αξιολόγηση θα είναι επιτυχής.
Στο μεταξύ, πρόβλημα παραμένει η σωστή και ακριβής ενημέρωση του κυβερνητικού έργου (π.χ. ΜΜΕ, υπουργεία, Μαξίμου) καθώς το 41% δηλώνει ότι δεν έχει πλήρη εικόνα. Ως προς την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., αυτή δε φαίνεται να έχει δυναμική καθώς το 56% δεν πιστεύει ότι πρόκειται να ενισχύσει εκλογικά το κόμμα (το 32% έχει διαφορετική γνώμη). Σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται στο χώρο της κεντροαριστεράς, πάνω από έξι στους δέκα πολίτες (66%) δεν βλέπουν να δημιουργείται νέος, ενιαίος πολιτικός σχηματισμός.
Ως προς τα μεγαλύτερα εμπόδια στην αποτελεσματική λειτουργία του πολιτικού συστήματος, οι πολίτες καταγράφουν την έλλειψη ιδεών και προτάσεων (68%), την έλλειψη αξιοπιστίας (65%), την έλλειψη συνεννόησης πολιτικών ηγετών (63%), την έλλειψη στελεχών (52%), τη συμφωνία με θεσμούς (52%) και την έλλειψη εθνικού οράματος (51%).
Οι πολίτες εμφανίζονται προβληματισμένοι ως προς το κατά πόσο θα έχει βγει η χώρα από την κρίση μέχρι το 2018 (το 37% απαντά δε γνωρίζω/δεν απαντώ, το 36% δε βλέπει έξοδο και το 27% είναι αισιόδοξο), ενώ επτά στους δέκα πιστεύουν ότι η χώρα θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση σήμερα με εθνικό νόμισμα. Τέλος, το 53% πιστεύει ότι υπάρχει εναλλακτική πολιτική πρόταση εξόδου από την κρίση.
Με ειρωνεία σχολίασε η Νέα Δημοκρατία τα στοιχεία της έρευνας που δημοσίευσε η ΑΥΓΗ: «Αν στο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν βάση στα συγκεκριμένα δημοσκοπικά ευρήματα, προφανώς θα συνεχίσουν με ανεμελιά και αισιοδοξία την ίδια πολιτική που τους έχει φέρει απέναντι σε όλη την κοινωνία. Πέραν τούτου, ουδέν».
Tη δημοσκόπηση σχολίασε με καυστικό τρόπο και η Ραχήλ Μακρή:
Εάν ψηφίσετε και άλλα μέτρα μπορεί να πάρετε και αυτοδυναμία. Γελάνε και τα πλακάκια. Αλήθεια τα εκατομμύρια που λαμβάνε...
Δημοσιεύτηκε από Ραχήλ Μακρή στις Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016
σχόλια