Η Σάρλοτ Ράμπλινγκ χαρακτηρίζει «ρατσιστικό για τους λευκούς» το μποϊκοτάζ στα Όσκαρ

Η Σάρλοτ Ράμπλινγκ χαρακτηρίζει «ρατσιστικό για τους λευκούς» το μποϊκοτάζ στα Όσκαρ Facebook Twitter
10

Η Σάρλοτ Ράμπλιγκ, η οποία είναι φέτος υποψήφια για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «45 Χρόνια», πήρε θέση σχετικά με τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι απουσίες υποψηφιοτήτων μαύρων ηθοποιών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από τα όσκαρ, χαρακτηρίζοντας «ρατσιστικό για τους λευκούς» το μποϊκοτάζ στη βραδιά της απονομής των βραβείων.

Μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, η βρετανίδα ηθοποιός τόνισε πως «κανείς δεν ξέρει πως η Ακαδημία παίρνει τις αποφάσεις της, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αλλά ίσως κάποιες φορές οι μαύροι ηθοποιοί να μην άξιζαν να βρεθούν στην τελική λίστα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών θα πρέπει να εισάγει ποσοστώσεις- η 69 χρονη Ράμπλινγκ - η οποία είναι μέλος της Ακαδημίας και επομένως μπορεί να ψηφίσει στα βραβεία- εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετη: «Γιατί να κατατάσσουμε τους ανθρώπους; Σήμερα, οι περισσότεροι είναι λιγότερο ή περισσότερο αποδεκτοί. Οι άνθρωποι πάντα θα λένε: "Αυτός είναι λιγότερο όμορφος", "Αυτός είναι πολύ μαύρος", "Αυτός είναι πολύ λευκός". Κάποιος πάντα θα λέει ότι και εσύ είσαι (αυτό ή το άλλο). Πρέπει, όμως, να εκλάβουμε από αυτό ότι θα πρέπει να είναι πολλές μειονότητες παντού;»

Ερωτηθείσα για το γεγονός πως πολλά μέλη της αφροαμερικανικής κοινότητας που εργάζονται στη βιομηχανία του θεάματος αισθάνονται ακόμη πως δεν λαμβάνουν την αναγνώριση που αξίζουν, η Ράμπλινγκ προτίμησε να απαντήσει με ένα λιτό: «Ουδέν σχόλιο».

Οι αντιδράσεις απέναντι στη συνέντευξη της Βρετανίδας ηθοποιού ήταν άμεσες, με διάφορες προσωπικότητες από το χώρο του θεάματος και του κινηματογράφου, όπως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Τορόντο Kάμερον Μπέιλι να ισχυρίζονται πως πολλά μέλη της Ακαδημίας ίσως και να ταυτίζονται με τις απόψεις της.

Πολιτισμός
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Πολιτισμός / «Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Ο Παντελής Κυραμαργιός, μέσω του τραγουδιού «Τα Μαύρα Ρούχα», ευαισθητοποιεί για την έμφυλη βία, τονίζοντας τη μνήμη, τη συλλογική δράση και τη δύναμη της μουσικής ως όχημα αλλαγής
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Πολιτισμός / Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 18 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, περιλαμβάνει τρεις ταινίες από διαφορετικές χώρες που εξερευνούν queer θεματικές.
LIFO NEWSROOM
Το «γυναικείο ιδεώδες»: Πώς ένα γυμνό του Ραφαήλ αποκαλύπτει τον ρόλο της γυναίκας στην Αναγέννηση

Πολιτισμός / Γιατί στην Αναγέννηση ζωγράφιζαν κυρίως το γυμνό ανδρικό σώμα και πώς ο Ραφαήλ άλλαξε τα πάντα

Μία νέα έκθεση, με έργα του Ραφαήλ και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μεταξύ άλλων, εξερευνά τις ιδέες της Αναγέννησης για το γυμνό σώμα, τη σεμνότητα, την ντροπή, αλλά και τα κοινωνικά πρότυπα για τα δύο φύλα
LIFO NEWSROOM
ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Πολιτισμός / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτό το είδος ταινίες κάνεις παραγωγός και κανένα στούντιο δεν θα έδινα μερικά εκατομμύρια δολάρια για να γυρίσει το Μαντ Μαξ και τον πόλεμο των άστρων με ασιατες και Αφροαμερικανούς . Οπότε σε αυτά τα βραβεία που χωράνε μόνο πέντε ξενόγλωσσες τα πράγματα είναι έτσι. Αρέσει δεν αρέσει δεν είναι υποχρεωτικό να πας και να συμμετέχεις. Δηλαδή όλος ο κόσμος γυρίζει λιγότερες καλες ταινίες από ότι η Αμερική? Βραβεία επίδειξης τουαλέτας είναι.
Ναι μπορεί να μην άξιζε υποψηφιότητα κανένας άλλος. Αλλά πόσες ευκαιρίες έχουν οι μαύροι, λατίνοι, ασιάτες ηθοποιοί; Πόσοι από αυτούς πρωταγωνιστούν σε μεγάλες παραγωγές ώστε να βρεθούν μια μέρα να είναι και υποψήφιοι; Αυτό είναι το πρόβλημα και ας κανει η αγαπημένη Σαρλοτ πως δεν καταλαβαίνει.
Τη στιγμή που η ακαδημία εισάγει ποσόστωση η μαύρη κοινότητα θα έχει χάσει τη μπάλα κατά την γνώμη μου. Είναι αυτογκολ η λογική "πρέπει και οι μαύροι να κερδίζουν κάτι άρα ας φτιάξουμε κατηγορία μόνο για μαύρους". Αν το δεχτείς αυτό επιβάλεις διαχωρισμό ηθοποιών σε μαύρους/λευκούς όπου ο καθένας θα παίρνει τα δικά του βραβεία. Με το να σπας το πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα σε άτομα του ίδιου χρώματος δεν καταφέρνεις να έχεις ισότητα. Απλά καταφέρνεις κάθε χρόνο κάποιος μαύρος να έχει βραβείο.
Μια χαρά τα λέει η Charlotte! Φτάνει πια με τον «ρατσισμό απ' την ανάποδη»!Να είμαστε όλοι ίσοι χωρίς ταμπέλες. Μη φτάσουμε στο να αισθάνεται κάποιος μειονεκτικά επειδή οι μαύροι τον στραβοκοιτάζουν ως λευκό, οι γέροι ως νέο, οι «παραολυμπιακοί» ως αρτιμελή, οι gay ως straight, οι φεμινίστριες ως άντρα... Ε τι πια; Είναι δυνατόν ποσόστωση λευκών-μαύρων στα όσκαρ; Θα μου πεις υπάρχουν και χειρότερα: στη Γαλλία ο Ολάντ τήρησε την δέσμευσή οι υπουργοί του να είναι 50% γυναίκες. Γιατί να μην οριστεί και ποσοστό για gay υπουργούς, για έγχρωμους, για ανάπηρους και ούτω καθεξής... Μα είναι δυνατόν τέτοια κριτήρια να μπαίνουν μπροστά από την «αντικειμενική αξία» κάθε ανθρώπου;
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το είπε κάποιος. Έχει καταντήσει αηδία αυτή η μόδα του politically corectness όπου δεν μπορείς να πεις τίποτα με τον φόβο ότι θα χαρακτηριστείς ρατσιστής. Δεν το καταλάβαινουν οι μαύροι (και κάθε «μειονότητα» εντός ή εκτός εισαγωγικών) ότι όταν αυτόδιαχωρίζεσαι φέρνεις ο ίδιος τον ρατσισμό πάνω σου; Όταν αυτοδιαχωρίζεσαι είναι σα να δηλώνεις πως είσαι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ. Δεν υπάρχουν λευκοί και μαύροι, υπάρχουν μόνο ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Το να φωνάζεις για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μαύροι στα φετινά όσκαρ είναι σα να φωνάζεις επειδή δεν υπάρχουν κοκκινομάλληδες. Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες ομάδες ανθρώπων. Μην αυτοδιαχωρίζεστε. Είμαστε όλοι ένα.