Για το Νόμπελ Ειρήνης προτείνονται η Σάραντον, η γιαγιά από τη Μυτιλήνη και ένας ψαράς

Για το Νόμπελ Ειρήνης προτείνονται η Σάραντον, η γιαγιά από τη Μυτιλήνη και ένας ψαράς Facebook Twitter
10

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο αλλά κορυφαίοι παράγοντες της επιστημονικής ζωής της Ελλάδας και της κοινωνίας καταθέτουν τρεις προτάσεις για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Οι τρεις υποψηφιότητες είναι: η 85χρονη γιαγιά της Συκαμνιάς Αιμιλία Καμβύση, ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλιαμός και η αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον. Αναφορά στις παραπάνω υποψηφιότητες έκανε απόψε και ο  υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο δελτίο του ΜΕΓΚΑ, αν και δε θέλησε να αποκαλύψει ακριβώς τις υποψηφιότητες.

Τις υποψηφιότητες προτείνουν ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, ο Γεώργιος Πετράκος Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και μέλος του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο καθηγητής και Κοσμήτορας του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Χριστόδουλος Γιαλουρίδης και τέλος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

 

Με επιστολή τους που θα αποσταλεί τις επόμενες ώρες στην Επιτροπή του βραβείου Νόμπελ προτείνονται οι τρεις παραπάνω ενώ στο σκεπτικό τους αναφέρεται πως οι δυο Έλληνες εθελοντές, με τις πράξεις τους που έγιναν γνωστές σημάδεψαν την παγκόσμια κοινότητα για το δράμα της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης και στο πρόσωπο τους ζητείται να τιμηθούν όλοι ο Έλληνες εθελοντές κάτοικοι του Αιγαίου. Όσον αφορά τη Σάραντον που ταξίδεψε και έδρασε στη Λέσβο, στο πρόσωπο της τιμώνται όλοι οι ξένοι εθελοντές που έπραξαν ανάλογα σε όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.


Όπως έγινε γνωστό, το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το μεγάλο βραβείο θα δοθεί για την ενίσχυση δομών υγείας στα νησιά του Αιγαίου ενώ το σύνολο των αναμνηστικών διπλωμάτων που θα το συνοδεύουν θα εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Για το Νόμπελ Ειρήνης προτείνονται η Σάραντον, η γιαγιά από τη Μυτιλήνη και ένας ψαράς Facebook Twitter

Η Αιμιλία Καμβύση είναι 85 χρονών. Παιδί Μικρασιατών προσφύγων από το Μοσχονήσι έζησε όλη της τη ζωή στο ψαροχώρι της Σκάλας Συκαμνιάς. Μαζί με άλλες δυο φίλες της την 89χρονη Ευστρατία Μαυραπίδου και την 85χρονη Μαρίτσα Μαυραπίδου έγιναν σύμβολα των εθελοντών κατοίκων της Λέσβου όταν ο φωτογραφικό φακός «τις συνέλαβε» να περιποιούνται ένα βρέφος παιδί μιας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή. Αυτό οι τρεις γιαγιάδες συνεχίζουν να το κάνουν όλον αυτόν τον καιρό που το χωριό τους έγινε το επίκεντρο της προσφυγικής – ανθρωπιστικής κρίσης Όταν τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκε τη Συκαμνιά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και τη συνάντησε για να την συγχαρεί για ότι έκανε αυτή με τις άλλες δυο φίλες της απάντησε στον Πρόεδρο «Γιατί μου λές μπράβο γιέ μου; Τι έκανα;». Το ίδιο επιμένει να λέει οπότε τη ρωτάν για το γιατί βοηθάει τους πρόσφυγες. «Καλά παιδιά είναι λέει. Μερικές φορές κουρασμένα από το ταξίδι με βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου».

 

Για το Νόμπελ Ειρήνης προτείνονται η Σάραντον, η γιαγιά από τη Μυτιλήνη και ένας ψαράς Facebook Twitter

Η γνωστή ηθοποιός του Χόλιγουντ και ακτιβίστρια Σούζαν Σάραντον με δάκρυα στα μάτια επί μέρες τον περασμένο Δεκέμβριο προϋπαντούσε στις ακτές νότια της πόλης της Μυτιλήνης εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έφταναν στο νησί.«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει τι συμβαίνει σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να το καταλάβει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πάψουν να είναι 'κάποιοι άλλοι' και να γίνουν οι πρόσφυγες που χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους και να τους υποστηρίξουμε», είχε δηλώσει η ηθοποιός αποκλειστικά στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Ως μάνα τριών παιδιών», είχε υποστηρίξει στη δήλωση της, «καταλαβαίνω απόλυτα τι σημαίνει να είσαι μάνα παιδιών που κυνηγημένη από τον πόλεμο και την ανέχεια φτάνεις στην ακτή και υποχρεώνεσαι να κάνεις αυτό το αδιανόητο μεγάλο ταξίδι απλά και μόνο για να επιβιώσεις. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα και οι χώρες που δε συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή της σωτηρίας όλων αυτών των ανθρώπων θα το κάνουν» κατέληξε.

 

Ο Στρατής Βαλιαμός είναι 40 χρονών, ψαράς στη Σκάλα Συκαμνιάς. Χρόνια τώρα με τη βάρκα του σώζει κόσμο που κινδυνεύει. Όχι μόνο όταν τυχαία τους βρίσκει στο δρόμο του αλλά πολλές φορές επιχειρώντας ο ίδιος με τη μικρή ξύλινη βάρκα του ως διασώστης. Αρνείται να μιλήσει για όσα έχει κάνει, αρνείται να φωτογραφηθεί λέει μόνο πως έτσι έπρεπε να κάνει και έτσι έκανε. Στο χωριό λένε πως ο Στρατής Βαλιάμος μαζί με όλους τους άλλους ψαράδες της Σκάλας Συκαμνιάς έχουν σώσει πολλές χιλιάδες ανθρώπους «έτσι γιατί έπρεπε».

 

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Νομίζω ότι βιαζόμαστε πάλι να κατακρίνουμε. Τα άτομα επιλέχθηκαν συμβολικά γιατί δεν είναι δυνατόν να απονεμηθεί το βραβείο σε όλα τα νησιά, ούτε σε ένα, ούτε σε όλους τους ναυτικούς, τους εθελοντές και τους ξένους επισκέπτες. Και η Σάραντον προφανώς δεν ήρθε για να... προσθέσει ένα Νόμπελ στη συλλογή της, αυτό είναι ανοησία. Ούτε αυτοπροτάθηκε, ούτε νομίζω ότι διαθέτει το κληρονομικό χάρισμα για να ξέρει ότι θα την πρότειναν από την Ακαδημία Αθηνών. Η συγκεκριμένη ηθοποιός είναι πασίγνωστη ως ακτιβίστρια και έχει πληρώσει το τίμημα με την καριέρα της. Απλά σκεφθείτε πότε την είδατε τελευταία φορά σε ταινία του Χόλιγουντ (όπως και άλλους ηθοποιούς που δεν... κάθονται φρόνιμα, π.χ. ο Ρόμπινς). Ο λόγος για τον οποίο άνθρωποι σαν τη Σάραντον γίνονται εθελοντές δεν είναι για να αυτοπροβληθούν, αλλά για να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στο εκάστοτε πρόβλημα. Διαφορετικά, δεν θα ήταν οι ακτές μας γεμάτες ηθοποιούς του Χόλιγουντ;
Κάπου χάθηκε το μέτρο. Εντάξει η Σάραντον είναι γνωστή ακτιβίστρια από παλιά και προσωπικά την εκτιμώ πολύ, αλλά όχι και νόμπελ επειδή πήρε το αεροπλάνο κι ήρθε.Νόμπελ αξίζουν οι κάτοικοι των νησιών που υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες, τους τάισαν και τους έντυσαν ή το λιμενικό που καθημερινά έδινε και δίνει αγώνα να τους σώσει τη ζωή - ή και οι δύο.
Σάραντον δαγκωτό, οι άλλοι δύο θα το ξεχάσουν σε κανένα ντουλάπι γιατί ούτως ή άλλως δεν τους χρειάζονται νόμπελ ειρήνης και λοιπά βραβεία για να δείξουν ότι είναι άνθρωποι.
Όταν κράζαμε κάποιοι για την Σάραντον, ότι αυτό που κάνει είναι celebrito-κατάσταση (αλήθεια που έμενε στην Μυτιλήνη, με τους πρόσφυγες ή σε κανένα πεντάστερο; και γιατί τόση δημοσιότητα, σε αντίθεση λ.χ. με τον Στρατή τον ψαρά;) εισπράξαμε αντίδραση (http://www.lifo.gr/now/greece/84196)Τώρα είμαι με την Σούζαν. Να της απονεμηθεί το Νόμπελ, ώστε να γνωρίζουμε όλοι ποιες χειρονομίες μετράνε : Το "φαίνεσθαι" ή το "πράττειν"
Μπορείτε να με κραξετε, αλλα η γιαγια απλα ταισε ενα μωρο -καλοσυνη της φυσικα, ειδικα σε αυτη την ηλικια- και τυχαια αυτο το γεγονος φωτογραφηθηκε και διαδοθηκε, και η Σαραντον πηγε εκει για 5 μερες με δακρυα στα ματια, και κατι εγινε. Για ρωτηστε αυτους που σκυλοπνιγονται για να βγαλουν τους προσφυγες απο το νερο, αυτους που καθημερινα αγωνιζονται εκει εθελοντικα για να τους βοηθουν, και αυτους που κανουν οτι μπορουν για τη σιτιση και στεγαση τους και που παραμενουν αφανεις ηρωες.
Δίκιο έχεις επί της ουσίας όμως οι συγκεκριμένες υποψηφιοτητες είναι συμβολικες. Για κάποιο λόγο οι ιστορίες τους δημοσιοποιηθηκαν οπότε εκπροσωπουν με έναν τρόπο τους αφανεις ήρωες.
ας το δωσουν τοτε στον Παπα Στρατη (δε γνωριζω κι ολας αν γινεται να δοθει σε αποβιωσαντες), στους Ελληνες νησιωτες η ναυτικους, οχι στη Σαραντον μην τρελαθω!!
Ξέρω ότι οι περισσότεροι θα διαφωνήσουν, αλλά την γνώμη μου θα την πω. Νομίζω ότι πλέον τα Νόμπελ Ειρήνης τα μοιράζουν σαν παστέλια.Εν πάσει περιπτώσει, στην προκειμένη περίπτωση από τις τρεις, αυτός που το αξίζει είναι ο ψαράς ο οποίος με κίνδυνο της ζωής του έσωσε ζωές και μάλιστα δεν ήθελε καν να φωτογραφηθεί.Η γιαγιά που πήρε ένα μπιμπερό και τάισε ένα μωρό είναι μία γλυκιά εικόνα αλλά όχι και για Νόμπελ, μην τρελαθούμε κιόλας!Όσο για την Σούζαν Σάραντον, μπορεί η γυναίκα να είναι ακτιβίστρια και να έχει παρελθόν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, αλλά μου φαίνεται πως ήρθε στην Ελλάδα με κίνητρο να γραφτεί σαν κίνηση στο ιστορικό της και να 'εκβιάσει' ένα Νόμπελ.
Δε πιστευω οτι η Σαραντον ηρθε για να παρει το Νομπελ μην υπερβαλουμε, για να προβληθει ισως αν και θελω να πιστευω οτι ηρθε επειδη πραγματικα ηθελε να βοηθησει στα υπολοιπα συμφωνω.
Συμφωνώ με όλα όσα είπες, ειδικά αυτό με τη γλυκιά γιαγιά είναι υπερβολικό. Καθόταν στην αυλή της και έκανε το αυτονόητο, απλά "έγραψε" τέλεια σαν εικόνα, αλλά ως εκεί και μπράβο της. Η Σαραντον, δε νομίζω να το έκανε με κάποια ατζεντα από πίσω αλλά και το ότι απλά ήρθε κι έμεινε λίγες - πολλές (δεν ξέρω) μέρες στο νησί δεν είναι και για Νόμπελ! Αν έμενε κανα χρόνο, ίσως. Εχθές είδα στο Hashtag της Μελέτη δεκάδες τέτοιους ήρωες σαν τον ψαρά, η άλλη, μάνα και κόρη έφυγαν απο Αθηνα εδώ και μήνες και μένουν εκεί και βουτάνε κάθε μέρα να σώσουν ανθρωπους, απλά δεν είναι τόσο "επικοινωνιακές".