Η Μέρκελ μπλοκάρει το κλείσιμο των συνόρων

Η Μέρκελ μπλοκάρει το κλείσιμο των συνόρων Facebook Twitter
8
Η Μέρκελ μπλοκάρει το κλείσιμο των συνόρων Facebook Twitter
Μέρκελ και Τσίπρας στην σημερινή σύνοδο

Πριν ακόμη καλά-καλά αρχίσει επισήμως η σύνοδος, οι διαρροές από τις ζυμώσεις δείχνουν ξεκάθαρα το διχασμό της Ευρώπης και φαίνεται πως σήμερα στις Βρυξέλλες η σύγκλιση δεν θα επιτευχθεί. Νωρίτερα έγινε γνωστό (ανεπισήμως) από  διεθνή μέσα πως η απόφαση για σφράγισμα των συνόρων της βαλκανικής οδού είναι ειλημμένη και πως μένει απλά να ανακοινωθεί.

Πριν από λίγο, ο ανταποκριτής του γερμανικού ZDF που είναι στις Βρυξέλλες, μετέδωσε πως η Καγκελάριος Μέρκελ δεν δέχεται το σχέδιο αυτό και προσπαθεί να μπλοκάρει την απόφαση. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως θέλει να αφαιρεθεί από το προσύμφωνο η φράση" Η διαδρομή κατά μήκος των δυτικών Βαλκανίων έχει πλέον κλείσει". Ο ανταποκριτής του ΖDF μεταδίδει πως σύμμαχος της Μέρκελ σε αυτήν την απόφαση είναι και ο πρόεδροςτης Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,

Η Μέρκελ μπλοκάρει το κλείσιμο των συνόρων Facebook Twitter
Η Μέρκελ μπλοκάρει το κλείσιμο των συνόρων Facebook Twitter

Τι μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο:

Tη μη διατήρηση στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της φράσης που αναφέρεται στο «κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων», καθώς θα δικαίωνε τις μέχρι τώρα ενέργειες της Αυστρίας, αναμένεται να υποστηρίξει η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, όπως επιβεβαιώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Σύμφωνα με τις ίδια πηγή ενώ μέχρι χθες είχε επικρατήσει η αυστριακή θέση για σαφή αναφορά στα συμπεράσματα στο πλήρες κλείσιμο του διαδρόμου, όπως φαίνεται και από το προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει, συντονισμένες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη Γερμανίδα Καγκελάριο και από την ελληνική κυβέρνηση είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η βάση διαπραγμάτευσης.

Ως εκ τούτου, λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνόδου, οι βασικές προτεραιότητες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να συνεχίσει η Ελλάδα τις εργασίες ολοκλήρωσης των hotspots, να φέρει αποτελέσματα η επιχείρηση του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο, να δεχθεί η Τουρκία την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών πριν από την 1η Ιουνίου και να ξεκινήσει μια διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Πολιτική / Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτημα για αν εξετάζεται σοβαρά η υπόθεση των Τεμπών
LIFO NEWSROOM
«Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

LiFO politics / «Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

«Συστημικά κόμματα, που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν το αντισυστημικό ακροατήριο, θολώνουν τη γραμμή τους και παθαίνουν ζημιά» αναφέρει στην Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
θα μπορούσαν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε hotspot, αλλά για πόσο; ως γνωστό δεν σταματάς τις προσφυγικές ροές. Το θέμα είναι όχι το κλείσιμο της οδού των δυτικών βαλκανιών, αλλά ο ρυθμός εισροής και ανακατανομής των προσφύγων στη βόρεια Ευρώπη.
ο εμφύλιος στη Συρία μαίνεται εδώ και 5 χρόνια. Οι ροές των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα αυξήθηκαν/εκτοξεύθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Αυτό δε σε προβληματίζει? Οι προσφυγικές ροες δε θα σταματήσουν, αλλά σίγουρα θα μειωθούν όταν ξέρουν (οι πρόσφυγες) ότι πλέον δε θα είναι τόσο εύκολη η πρόσβαση στην υπόλοιπη/βόρεια Ευρωπη μέσω Ελλάδας.
Να υπενθυμίσω το αυτονόητο.Μία χώρα δεν έχει μόνιμους εχθρούς,ούτε μόνιμους φίλους.Έχει μόνιμα συμφέροντα.Και αυτά τα συμφέροντα της προσπαθεί να εξυπηρετήσει τώρα η Γερμανία.
Μα αυτό λέω!Οτι δεν εξυπηρετεί κάποια σκοτεινά συμφέροντα.Θέλει να αποτρέψει την κατάρρευση της Σένγκεν που θα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε όλη την Ευρώπη και να αποφύγει την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας γιατί γνωρίζει ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε 50.000 μετανάστες πόσο μάλλον πολύ περισσότερους αν κλείσουν τα σύνορα.
Και ποια ακριβώς συμφέροντα της εξυπηρετεί η Γερμανία μπλοκάροντας το κλείσιμο των συνόρων;Μόνο ο φόβος για πλήρη κατάρρευση της Σένγκεν και η γνωση ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί το επιπλέον βάρος κάνουν την Μέρκελ να ζητάει ανοιχτά σύνορα.
Είναι υπέρ-σουρεαλιστικό το πως αλλάζουν τα πράγματα τόσο γρήγορα. Εκεί που η Μέρκελ ήταν απόγονος του Χίτλερ έγινε η πιο ισχυρή σύμμαχος μας. Πάντως απορώ πως δεν αντιλαμβάνόνται ότι είτε κλείσουν είτε δεν κλείσουν τα σύνορα οι πρόσφυγες/μετανάστες θα περάσουν με νόμιμους ή μή-νόμιμους τρόπος.
Και αν καταφέρει να μπλοκάρει το κλείσιμο όλοι οι Έλληνες που το καλοκαίρι την έβριζαν θα την αγαπήσουν.Γιατί καλός είναι όποιος μας κάνει τα χατίρια.