Για έναν παρία που μετατράπηκε σε λέκτορα ή ομιλητή (conférencier), κάνει λόγο σε άρθρο της η Le Monde για τον Γιώργο Παπανδρέου, επιτιθέμενη με σκληρά λόγια στον πρώην πρωθυπουργό. Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι ήρθε στην εξουσία το 2009 και ανακάλυψε ότι το έλλειμμα που του κληρονόμησε η Ν.Δ. είχε εκραγεί.
Κάνει λόγο για δύο εικόνες που "χαρακτηρίζουν τη σύγχυση του". Την κίνηση του να πάει στο Καστελόριζο για να προαναγγείλει την ένταξη της χώρας στο Μηχανισμό και την ξαφνική απόφαση του για δημοψήφισμα τον Οκτώβριο του 2011. «Εγκαταλελειμμένοw από όλους, ο Έλληνας καπετάνιος εγκατέλειψε το πλοίο στις 10 Νοεμβρίου, του 2011», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Αυτά όμως δεν είναι τα μόνα σκληρά χτυπήματα της εφημερίδας προς τον πρώην πρωθυπουργό. Σημειώνει ότι το όνομα Παπανδρέου κατέστη το σύμβολο του νεποτισμού μιας πολιτικής ελίτ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την κρίση και συμπεραίνει ότι «η δυναστεία Παπανδρέου φαίνεται ότι τελείωσε μια για πάντα».
Προσθέτει επίσης ότι ο Παπανδρέου έσπασε όλα τα ρεκόρ αντιδημοφιλίας τον καιρό που έφευγε από την κυβέρνηση και τώρα ζει την «Οδύσσεια» των διαλέξεων. «Έκτοτε ο Γιώργος Παπανδρέου ζει μια άλλη οδύσσεια, αυτή που ζουν πολλοί πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, που οργώνουν τον κόσμο από διάλεξη σε διάλεξη. Το Νοέμβριο ήταν στη Νορβηγία για μια διάλεξη για τη διαφάνεια και τη φοροδιαφυγή, ενώ στην Ελλάδα κορυφωνόταν η πολεμική για τη λίστα Λαγκάρντ. Αυτή η λίστα με τα 2.000 ονόματα δεν έγινε αντικείμενο καμιάς έρευνας από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση Παπανδρέου».
»Το τελευταίο τρίμηνο του 2012, σε διάλεξή του στο Χάρβαρντ, με τίτλο "Eπανασχεδιάζοντας την Ευρώπη", έγινε κλήρωση γία για την επιλογή των φοιτητών, λόγω της μεγάλης ζήτησης. Επίσης, από τη θέση του ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει, θέση στην οποία επανεκλέγη πανηγυρικά». Προσεγγίστηκε δε και από άλλο αμερικανικό πανεπιστήμιο για να δώσει νέο κύκλο διαλέξεων, σημειώνεται.
Επισημαίνει επίσης η Le Monde, ότι η επιτυχία του Παπανδρέου είναι μεγαλύτερη σε διεθνές επίπεδο από ότι στο εσωτερικό της Ελλάδας, όπου όλοι θέλουν να τον ξεχάσουν. Αναφέρει ακόμη ότι στις διαλέξεις του δεν ξεχνά να υπερασπίζεται τον αντίπαλό του και παλιό συμφοιτητή του Αντώνη Σαμαρά.