ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Υποψήφιος για Διεθνές βραβείο Τύπου ο Βαξεβάνης

Υποψήφιος για Διεθνές βραβείο Τύπου ο Βαξεβάνης Facebook Twitter
11

 

Υποψήφιος για Διεθνές βραβείο Τύπου ο Βαξεβάνης Facebook Twitter

Υποψήφιος για τα Διεθνή βραβεία Τύπου «Digital Freedom Advocacy Arts» είναι ο Κώστας Βαξεβάνης. Όπως σημειώνει ο ίδιος στη σελίδα του koutipandoras, με τα βραβεία αυτά βραβεύονται άνθρωποι οι οποίοι έχουν υπερασπιστεί ο καθένας από το χώρο του την ελευθερία του λόγου. Τα βραβεία οργανώνονται από το Xindex, την εφημερίδα Guardian, την Google και το SAGE.

Μαζί με τον Κώστα Βαξεβάνη υποψήφιοι είναι ο Mosireen -Αιγύπτιος πολίτης, η Ta Phong Tan Φυλακισμένη Βιετναμέζα blogger και η Sadiye Eser, φυλακισμένη δημοσιογράφος από τη Τουρκία.

 

Τι γράφουν για την υποψηφιότητα: (το κείμενο, όπως δημοσιεύεται στο Κουτί της Πανδώρας)

«Η σύλληψη του Έλληνα ερευνητή δημοσιογράφου στις 28 Οκτωβρίου 2012, μόλις λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ οδήγησε σε διεθνή καταδίκη. Ο δημοσιογράφος αθωώθηκε το Νοέμβριο στη δίκη που οδηγήθηκε για καταπάτηση προσωπικών δεδομένων, αλλά ο εισαγγελέας Αθηνών ζήτησε επανάληψη της δίκης.

Ο Βαξεβάνης δημοσίευσε στο περιοδικό HOT DOC τον Οκτώβριο τη λεγόμενη λίστα Λαγκαρντ στην οποία περιλαμβάνονται ευκατάστατοι Έλληνες οι οποίοι είχαν λογαριασμούς σε Ελβετική τράπεζα.

Διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να διωχθεί έστω και ένα μόνο πρόσωπο από την λίστα ή οποιοδήποτε άλλο υψηλού προφίλ άτομο για φοροδιαφυγή. Ο Βαξεβάνης υποστηρίζει ότι η δημοσίευση της λίστας ήταν προς το δημόσιο συμφέρον. Ο ίδιος δήλωσε στην Guardian: «Η χώρα κυβερνάται από ένα δηλητηριώδη συνδυασμό των επιχειρηματιών τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους που καλύπτουν την πλάτη ο ένας του άλλου … Αν τα ξένα ΜΜΕ δεν είχαν δείξει τέτοιο ενδιαφέρον, η υπόθεση θα είχε θαφτεί»

Ο Δημήτρης Τρίμης, επικεφαλής της ΕΣΗΕΑ , δήλωσε στο BBC ότι η πίεση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα ήταν η πιο έντονη της καριέρας του. Πριν από τη σύλληψή του Βαξεβάνη δύο παρουσιαστές της κρατικής τηλεόραση, κόπηκαν την ώρα που βρίσκονταν στον τηλεοπτικό αέρα, εξαιτίας της συζήτησης που ξεκίνησε βασισμένη στην απάντηση ενός υπουργού για τις δηλώσεις των αντιφασιστικών διαδηλωτών που είχαν βασανιστεί από την αστυνομία.

Λίγο μετά τη σύλληψή του Βαξεβάνη, ο δημοσιογράφος Σπύρος Καρατζαφέρης συνελήφθη μετά την ανακοίνωση του ότι θα διαρρεύσουν έγγραφα επιζήμια για την παραπαίουσα οικονομία της χώρας. «Η κυβέρνηση αισθάνεται ανασφαλής» δήλωσε ο Τρίμης. Ο μόνος τρόπος για να αισθάνεται η Κυβέρνηση ότι μπορεί να πείσει την κοινωνία για τις πολιτικές που ακολουθεί είναι να προσπαθήσει να χειραγωγήσει τα μέσα ενημέρωσης μέσω του εξαναγκασμού.»

11

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπέζος, Μελέτης Ηλίας και Γκοτσόπουλος θυμούνται τα Χριστούγεννα που πέρασαν στον στρατό

TV & Media / Μπέζος, Μελέτης Ηλίας και Γκοτσόπουλος θυμούνται τα Χριστούγεννα που πέρασαν στον στρατό

Οι καλεσμένοι,  Γιάννης Μπέζος, Μελέτης Ηλίας, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, μιλούν στην κάμερα της εκπομπής για τις εμπειρίες τους από τα χρόνια που υπηρέτησαν τη θητεία τους
LIFO NEWSROOM
Λαζόπουλος για Νίκο Ρωμανό: «Όλοι έχουν δικαίωμα ν' ακούγονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν εκτίσει την ποινή τους»

TV & Media / Λαζόπουλος για Νίκο Ρωμανό: «Όλοι έχουν δικαίωμα ν' ακούγονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν εκτίσει την ποινή τους»

«Ήταν πολύ μικρός το βράδυ που σκοτώθηκε ο φίλος του, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος» - Aιχμές για το επιλεκτικό δημόσιο βήμα που συνοδεύεται από δημοσιογραφική επιείκεια σε άλλα πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
«Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Media / «Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Στην τελευταία του στήλη για την εφημερίδα ο επιφανής αρθρογράφος και κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας αναζητά την ελπίδα σε μια εποχή βαθιάς πικρίας και δυσαρέσκειας.
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Ή πώς ένας κρατικοδίαιτος της ΕΡΤ (και νυν εκδότης) γίνεται λαϊκός ήρωας από ηλίθιους χειρισμούς.Και πριν αρχίσετε να μου τα χώνετε, ρίξτε μια ματιά εδώ για τα 2.117.284€ που πήρε από την ΕΡΤ (από όλους μας δηλαδή), για να κάνει τον cowboy: http://www.koutipandoras.gr/?p=13145
Όχι cheesemonger, δεν ζηλεύουμε. Θλίβομαι όμως με όσους χάφτουν αμάσητο ό,τι τους σερβίρουν. Btw, αυτό ήταν το πιο έξυπνο που σκέφτηκες να γράψεις; Ή όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα πετάς την μπάλα στην κερκίδα;
ΚΑΛΩΣ Η ΚΑΚΩΣ η λίστα LAGARDE είναι παλιά, κουτσή , στραβή, ελλειπής - οτι θέλεις ειναι.... ΟΜΩΣ ο ΒΑΞΑΒΑΝΗΣ τη δημοσίευσε οταν ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ "ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΤΟΙ" δημοσιογράφοι την απέκρυψαν στηρίζοντας το πολιτικό σύστημα ΠΟΥ ΟΜΟΙΩΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ. Ακομη και τώρα ΚΑΝΕΙΣ δεν ελέγχει ΟΥΤΕ ένα γράμμα απο την περίφημη λίστα.ΚΑΙ, ΝΑΙ ΜΕΝ, ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΙΜΑΤΑΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ .... ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ!
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έπρεπε κάποιος να τη δημοσιεύσει. Θα σας άρεσε εσάς να δείτε μια μέρα στην εφημερίδα: ο Τάδε Ταδόπουλος έχει λογαριασμό στην Τράπεζα Χ. Ακόμα χειρότερα, επειδή υπήρχαν ενδείξεις ότι στη Τράπεζα Χ γινόταν π.χ. ξέπλυμα μαύρου χρήματος, να μπαίνατε κι εσείς στο ίδιο ηθικό τσουβάλι με τα ονόματα στη λίστα που ήταν όντως έμποροί ναρκωτικών κλπ. Η λίστα Λαγκάρντ ήταν λίστα πελατών μιας τράπεζας και όχι ενόχων, ούτε καν υπόπτων. H δημοσίευσή της ήταν παράνομη και το μόνο που κατάφερε ήταν να βάλει παραδάκι στη τσέπη του Β και να ντροπιάσει πολλούς αθώους ιδιοκτήτες λογαριασμών. Οι ένοχοι, όπως βλέπετε, ακόμη και τώρα εξακολουθούν να κοιμούνται ήσυχοι Γιατί δε πα να γίνουν 100 εξεταστικές επιτροπές, κανείς δεν ασχολείται με τους φοροφυγάδες της λίστας ακόμη και σήμερα.
Ποιος το περίμενε ότι η Ελλάδα του 2013 θα χρειαζόταν να έχει υπερασπιστές της ελευθερίας του λόγου και μάλιστα στην ίδια μοίρα με φυλακισμένες δημοσιογράφους σε Τουρκίες ,Αίγυπτους και Βιετνάμ.
Θύμισέ μου λίγο σε παρακαλώ: Η περιβόητη λίστα, πώς έφτασε στα χέρια του Βαξεβάνη και τίνος πολιτικά συμφέροντα εξυπηρετούσε η δημοσίευσή της;Κατά τα λοιπά, θα συμφωνήσω απόλυτα με τον alienellin παρακάτω. Και παρατηρώντας το ποια σχόλια κρίνονται ως ενδιαφέροντα θα σταθώ στο πόσο ψεκασμένος είναι τελικά ο μέσος Ελληνάρας, που δεν μπορεί να δει πίσω από το δάχτυλό του και χρειάζεται πάντα μια θεωρία συνωμοσίας για να νιώθει ασφαλής.
1.Εσύ ψάχνεις για πολιτικά συμφέροντα και υπόγειες διαδρομές της λίστας και μου λες ότι εγώ ψάχνω για θεωρείες συνωμοσίας. 2.Το άρθρο μιλάει για διεθνές βραβείο και συ μιλάς για ψεκασμένους νεοέλληνες. 3.Τέλος το αντεπιχείρημά (το ποιο; χαχαχαχαχα) σου στο αν ο Βαξεβάνης αξίζει ή όχι είναι ότι δουλεύει στην δημόσια τηλεόραση λες και είναι παράνομο.Σόρυ αλλά δεν μου επιτρέπεις να σε πάρω στα σοβαρά.
Εφόσον δεν με παίρνεις στα σοβαρά, δεν υπάρχει και λόγος να συνεχίσουμε την κουβέντα.Εύχομαι ευτυχισμένο το 1981 και με μια καλή θέση κλητήρα σε κάποιο Δήμο. Εκεί θα βρεις και αξιόλογο ακροατήριο :)