Oι επιστήμονες έλυσαν το αίνιγμα του ψηλού λαιμού της καμηλοπάρδαλης

Oι επιστήμονες έλυσαν το αίνιγμα του ψηλού λαιμού της καμηλοπάρδαλης Facebook Twitter
Το αίνιγμα για τον λαιμό αυτού του επιβλητικού ζώου φαίνεται πως είχε τη λύση του κρυμμένη στο dna
10

Είναι ένα από τα πιο επιβλητικά είδη του ζωικού βασιλείου, ξεχωρίζει για την ανατομία του και το είδος τους αποτελούσε ανέκαθεν αίνιγμα για τους βιολόγους, μεταξύ άλλων και για τον Κάρολο Δαρβίνο. Το πώς η καμηλοπάρδαλη κατάφερε να αποκτήσει τόσο ψηλό λαιμό στην πορεία της εξέλιξης και να γίνει έτσι το ψηλότερο θηλαστικό στη Γη ίσως τελικά απαντήθηκε. Οι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα της καμηλοπάρδαλης και ανακάλυψαν στα γονίδιά της μερικές μεταλλάξεις, που δίνουν μια εξήγηση.


Οι καμηλοπαρδάλεις φθάνουν σε ύψος σχεδόν τα έξι μέτρα και, από αυτά, τα δύο περίπου μέτρα είναι ο λαιμός τους. Παρ' όλα αυτά, μπορούν να τρέξουν με ταχύτητα έως 60 χιλιομέτρων την ώρα. 

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κένυα και την Τανζανία, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Ντάγκλας Κάβενερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», «διάβασαν» επίσης το γονιδίωμα του στενότερου συγγενούς της καμηλοπάρδαλης, του οκάπι, το οποίο μοιάζει με ζέβρα.

Oι επιστήμονες έλυσαν το αίνιγμα του ψηλού λαιμού της καμηλοπάρδαλης Facebook Twitter
Το οκάπι που θεωρείται από τους επιστήμονες ως ο στενότερος συγγενής της καμηλοπάρδαλης


Η γενετική ανάλυση δείχνει ότι η καμηλοπάρδαλη και το οκάπι διαχωρίσθηκαν εξελικτικά πριν από περίπου 11,5 εκατομμύρια χρόνια. Εκτός από το οκάπι, οι επιστήμονες συνέκριναν το DNA της καμηλοπάρδαλης με το DNA 40 άλλων θηλαστικών (ανθρώπου, προβάτων, αγελάδων, καμηλών, ποντικιών κ.α.). Ανακάλυψαν έτσι περίπου 70 γονίδια, που τα έχουν ακόμη και οι άνθρωποι, αλλά εμφανίζουν μεταλλάξεις μοναδικές στο γονιδίωμα της καμηλοπάρδαλης. Μερικές από αυτές τις μεταλλάξεις της «χάρισαν» το επιβλητικό ύψος της.
Τώρα, οι επιστήμονες σκοπεύουν να «παίξουν» λίγο με αυτά τα γονίδια, εισάγοντάς τα σε ποντίκια, για να δουν κατά πόσο αυτά θα αναπτύξουν μακριούς λαιμούς. Το κατ' εξοχήν γονίδιο-στόχος, που έχει υποστεί μετάλλαξη στην καμηλοπάρδαλη, είναι το FGFRL1, το οποίο είναι γνωστό ότι ρυθμίζει την ανάπτυξη του σκελετού, αλλά και του καρδιαγγειακού συστήματος, τόσο στους ανθρώπους, όσο και στα ποντίκια.


Σημειωτέον ότι ο λαιμός της καμηλοπάρδαλης αποτελείται από επτά σπονδύλους, όσους και ο ανθρώπινος λαιμός, απλώς στην περίπτωσή της οι σπόνδυλοι είναι πιο επιμήκεις. 

Κατά την τελευταία 15ετία ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 40% εξαιτίας των λαθροκυνηγών και της καταστροφής των ενδιαιτημάτων τους. Με αυτό τον ρυθμό, αναμένεται ότι ο συνολικός αριθμός τους στον πλανήτη θα πέσει κάτω από τις 10.000 έως το τέλος του αιώνα μας.



10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Με τους ρυθμούς που εξαφανίζεται η άγρια φύση και ζωή στον πλανήτη,λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας,θα φτάσουμε να υπάρχουμε στη Γη μόνον άνθρωποι και κατσαρίδες.Τι δυστυχία!Αν, εν τω μεταξύ δεν αποφασίσει το Συμπαν να μας ξεφορτωθεί με κάποιο τρόπο,γιατί πολύ ψηλά τον έχουμε πάρει τον αμανέ ως είδος,και καταστρέφουμε,καταστρέφουμε..Ειλικρινά θεωρώ το ανθρώπινο είδος πληγή για τον πλανήτη ΓΗ.
Περίεργο! Γιατί εγώ νόμιζα ότι προέκυψε ως προϊόν της εξελιτικής διαδικασίας που προδιέθετε τα ζώα να φτάνουν τα ψηλά φύλλα των δέντρων που δεν μπορούσαν τα χαμηλότερα ζώα!
Η βάση της εξελικτικής διαδικασίας είναι οι μεταλλάξεις οι οποίες και αναφέρονται στο άρθρο. Αυτές οδήγησαν σε πιο ψηλούς λαιμούς και λόγο προσαρμοστικού πλεονεκτήματος (τα ζώα έφταναν τα πιο ψηλά φύλλα των δέντρων) επικράτησαν.
Ελπιζω να μη φανω καμια περιεργη τυπου τι μας χρειαζεται η επιστημη και αλλα τετοοα που φυσικα κ δεν πιστευω..αλλα τωρα ρε παιδια για ποιο λογο ας πουμε να βρουνε πως μακρυνε ο λαιμος και να δουνε αν θα γινει και σε ποντικια και αλλα τετοια. Τι θα εξυπηρετησει; Μακαρι να βρισκοταν αλλος τροπος να τεσταρονται φαρμακα και ουσιες και οχι σε ζωακια ( για αυτο οποθ μπορουμε να επιλεξουμε να επιλεγουμε προιοντα που δεν χρησιμοποιουν πειραματοζω πχ καλλυντικα ) αλλα για ποιο λογο να ταλαιπωρηθουν για κατι τετοιο..μου φαινεται χαζος..και δεν με νοιαζει αν φανβ ηλιθια που δεν κατανοω την επιστημη. Οτι δηλαδη αν το βρουμε θα "παραξουμε" νεες καμηλοπαρδαλεις; απλως δεν καταλαβαινω και ειλικρινα αν καποιος γνωριζει κατι παραπανω ας σχολιασει..