Μαραθώνιος συνομιλιών και συμφωνιών στο τετ α τετ Τσίπρα- Πούτιν

Μαραθώνιος συνομιλιών και συμφωνιών στο τετ α τετ Τσίπρα- Πούτιν Facebook Twitter
5

Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 10 το βράδυ η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνδυασμό με διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ελλάδας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κατ' ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο ήταν τελικά μαραθώνια αφού διήρκησε 1 ώρα και 45 λεπτά, ενώ είχε προγραμματιστεί για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, οι συνομιλίες εξελίχθηκαν σε επίπεδο αντιπροσωπειών των δύο χωρών με επικεφαλής τους κ.κ. Τσίπρα και Πούτιν, ενώ ακολούθησαν και συναντήσεις μεταξύ υπουργών των δύο χωρών. 

Σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας

Σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών υπεγράφησαν μεταξύ των δύο πλευρών, μετά το πέρας της κατ' ιδίαν συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών.

 

Μεταξύ άλλων υπεγράφησαν Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία). Επιπλέον, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ υπουργείων, μεταξύ άλλων, στον αγροτικό τομέα, τον τομέα των υποδομών, τον τομέα της μετεωρολογίας, τον τομέα του τουρισμού, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

 

Επίσης, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ρωσικών φορέων: Enterprise Greece - Invest in Russia, ΕΛΠΕ - Rosneft, Πανεπιστήμιο Πειραιά - Πανεπιστήμιο Ουραλίων, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.

Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα η συνεργασία με την Ρωσία

Η σημερινή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, αποτελεί το επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών, δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου μαζί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν και αναφέρθηκε στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας - Ρωσίας που περιλαμβάνει εμβληματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και στις δύο χώρες, εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών.

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν απόψε για την ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας, την οποία χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω των ιστορικών δεσμών, αλλά γιατί αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα.


Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας, είπε ότι έχει σταθερές συμμαχίες στη δύση αλλά δεν διστάζει να ανοίγει τα κλαδιά της και στο βορρά, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη παραευξείνια γειτονιά μας, στο νότο, στη Β. Αφρική, στη Μέση και Άπω Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη χρονική περίοδο που ο Ρώσος Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα μια περίοδο για την οποία τόνισε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό έγινε συνομιλία, όπως είπε, για τις διμερείς σχέσεις με αιχμή τις προοπτικές επενδύσεων των δύο χωρών στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, του τουρισμού, της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και των λιμένων, της μεταλλευτικής βιομηχανίας, της φαρμακοβιομηχανίας. Συζήτηση έγινε και για την προώθηση συμπράξεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα, και την συνεργασία στους τομείς της ενέργειας.

 

«Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον και με τη γνώμη ότι οι αγωγοί είναι γέφυρες συνεργασίας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, εκτός του τομέα του φυσικού αερίου, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας όπως στις ανανεώσιμες πηγές, στο πετρέλαιο, γιατί πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας και όχι εφαλτήριο συγκρούσεων.

 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι Ελλάδα και Ρωσία συμφώνησαν την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για τις περιφερειακές εξελίξεις, μια πρωτοβουλία που έχει σημασία σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αποσταθεροποίησης. Στο κλίμα αυτό υιοθετήθηκε κείμενο πολιτικής διακήρυξης που θέτει το γενικότερο πλαίσιο όχι μόνο της διμερούς συνεργασίας αλλά και του πολιτικού διαλόγου για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η αναβάθμιση αυτού του διαλόγου μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου και για ζητήματα όπως το Κυπριακό όπου είναι σταθερή η υποστήριξη της Ρωσίας για δίκαιη λύση.

 

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της στους οργανισμούς που συμμετέχει, είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά είναι και μια χώρα που εξαιτίας των παραδοσιακών της σχέσεων με τη Ρωσία είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για την ΕΕ και για την Ρωσία», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ευρωπαϊκή ήπειρο με την ΕΕ και τη Ρωσία σε αντιπαλότητα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που η χρησιμότητά της έγκειται στο ότι μπορεί να είναι η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας και να εξαντλεί κάθε περιθώριο σε όλους τους διεθνείς που ανήκει για την άμβλυνση της αντιπαλότητας και προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις που συγκλίνουν ΕΕ και Ρωσία, είπε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί ότι δεν αποτελεί λύση ο φαύλος κύκλος της στρατιωτικοποίησης, της ψυχροπολεμικής ρητορικής και των κυρώσεων αλλά λύση είναι ο διάλογος. «Σε ότι αφορά στην Ουκρανία αποδίδουμε σημασία στην σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «έχουμε εκφράσει με τον πιο επίσημο τρόπο την στρατηγική πεποίθηση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς η Ρωσία να είναι μέρος αυτής της στρατηγικής και με βάση αυτές τις αρχές πορευόμαστε», είπε ο πρωθυπουργός.

 

Στηρίζουμε ενεργά τις προσπάθειες του ΟΗΕ και τις διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και των επιθέσεων κατά αμάχων, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κρίση στη Συρία και υπογράμμισε την ανάγκη αποφασιστικής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στη Συρία, στο Ιράκ και στη Β. Αφρική.
Για την κρίση στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδα στην εξασφάλιση της ειρήνης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Μινσκ με μια σημαντική παρουσία του ΟΑΣΕ στην περιοχή.

 

Πούτιν: Μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια, τις επενδύσεις, τις μεταφορές και σε άλλους τομείς

Πολύ ουσιαστικές συνομιλίες χαρακτήρισε τις επαφές που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

 

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή, τονίζοντας ότι εξέτασαν ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων. Επισήμανε το πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη απόψε, σημειώνοντας ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το Αφιερωματικό Έτος Ρωσίας-Ελλάδας, σημαντικό μέρος του οποίου είναι η προοπτική της εμπορικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. δολάρια.

Ο κ. Πούτιν είπε ότι συζήτησαν τις προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, επισημαίνοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί η 10η σύνοδος της μικτής διυπουργικής επιτροπής. Σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στην περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας θα συμβάλει και σχετική συμφωνία που υπεγράφη σήμερα.

Τόνισε ότι συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκατ. δολάρια και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια όπως και στον τομέα των μεταφορών. Είπε μεταξύ άλλων ότι δόθηκε έμφαση στις συζητήσεις και στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας.

«Η Ελλάδα είναι πατρίδα μεγάλων φιλοσόφων, λένε ότι ανακάλυψαν τον τάφο του Αριστοτέλη», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τις δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε ότι «οι καλές σχέσεις μεταξύ μας, με αιώνιες ρίζες, είναι ένα θεμέλιο των ελλληνορωσικών σχέσεων».

Είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει και να επηρεάσει και τις αποφάσεις της ΕΕ, και στον διάλογο με τους γείτονες, ιδιαίτερα αν θα κάνει ερωτήσεις και θα αναζητήσει λύσεις για τα μεγάλα περιφερειακά έργα, προσθέτοντας ότι αυτό έχει διασύνδεση και σε άλλους τομείς όπως η πολιτική και η ασφάλεια.

Αναφορικά με τη Συρία, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι για να σταματήσει η ροή μεταναστών προς την Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσουμε στους κατοίκους τη δυνατότητα να ζουν άνετα στις χώρες τους. Για να γίνει αυτό, συνέχισε, πρέπει να καταπολεμηθούν και να νικηθούν οι τρομοκράρες και πως για να γίνει αυτό πρέπει όλοι μαζί να καταπολεμήσουμε αυτή την απειλή. Ο κ. Πούτιν είπε ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε όταν θα καταλάβουμε όλοι μαζί αυτή την απειλή και πως αν ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, αυτό θα γίνει οπωσδήποτε.

 

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM
Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Και μην τολμήσει ο τσίπρας να συναινέσει να δοθεί στη Ρωσία το Άγιο όρος γιατί αυτό λέγεται ξεπούλημα....εχουν λησάξει οι Ρώσοι να πληρώνουν οι ίδιοι το Άγιο όρος γιατί τάχα μου οι δυτικοί θέλουν να καταργήσουν το Άβατο....
Αμφιβάλω αν υπάρχει έστω και ένας Έλληνας με στοιχειώδη νοημοσύνη που να πιστεύει ότι έγιναν πραγματικά συμφωνίες μεταξύ Πούτιν - Τσίπρα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα.Μια ζωή οι 'συνορθόδοξοι' Ρώσοι είναι τάχα μαζί μας, και μια ζωή στα δύσκολα είναι απόντες, μην πω και τίποτα χειρότερο.Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτή την υπόθεση είναι τα φιλορωσικά site και σελίδες στο Facebook που βρήκαν τροφή για τους επόμενους μήνες, και φυσικά το Άγιο Όρος που και πάλι θα αναφερθεί σε όλα τα ειδησεογραφικά ΜΜΕ του πλανήτη.
Η ειρωανεία είναι ότι στο Άγιο όρος έμαθα πως υπάρχουν χτές κατά 90% ρώσοι επισκέπτες.....περιμένοντας τι;εφόσον θέλουν μεσαίωνα οι ρώσοι να μη παρασύρουν τουλάχιστον άλλους λαούς....και επειδή δεν έχουν επιχειρήματα οι ρώσοι αν τους ρωτήσεις στο εξωτερικό(γιατί αν το κάνεις στη Ρωσία θα σε καταγγείλουν και θα πας φυλακή) γιατί δεν θέλουν τα ΛΟΑΤ δικαιώμτα θα σου πουν γιατί θα έρθει ο Αντίχριστος.....Η λέξη Μεσαίωνας είναι υπερβολικά λίγη...Για να βοηθήσουν ουσιαστικά λέει πρέπει να γίνουμε και εμείς πιστοί ορθόδοξοι σαν αυτούς..να λείπει....Αν δείτε τα Ρωσικά ΜΜΕ και τα σχόλια από κάτω όλοι οι Ρώσοι κάνουν λες και εξασφάλισαν την βασιλεία των ουρανών και βρίζουν τους δυτικούς....τα συμπεράσματα δικά σας....