Την εκτίμηση πως το κλείσιμο της αξιολόγησης θα διαμορφώσει μία νέα πραγματικότητα για τη χώρα, αλλά και την πεποίθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει περισσότερα από μια τετραετία στην εξουσία εξέφρασε μιλώντας στην εφημερίδα «Real News» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
«Η χώρα βγαίνει σαφώς ωφελημένη από τη συμφωνία, παρά τα όποια υφεσιακά μέτρα εντάσσονται σε αυτήν», τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ενώ βεβαιώνει τους επικριτές τής κυβέρνησης: «Η πλειοψηφία μας είναι συμπαγής και αποδείχθηκε σε όλες τις ψηφοφορίες».
«Απλώς η αντιπολίτευση, δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι η κυβέρνηση διεκδικεί και καταφέρνει οριστικές λύσεις στα προβλήματα που μας άφησε», επισημαίνει ο υπουργός αναφερόμενος στη ρύθμιση για το χρέος. Η σταθερότητα που εμπνέει αυτή η ρύθμιση, προσθέτει, «και η αναπτυξιακή ώθηση που θα λάβει η ελληνική οικονομία με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα 700 εκατ. ευρώ τον μήνα που θα πέσουν στην αγορά μέχρι τον Οκτώβρη, θα αναστρέψουν τις υφεσιακές επιπτώσεις». Ακόμη, συμπληρώνει, «στην ελάφρυνση των πλέον αδύναμων θα συμβάλει καταλυτικά και το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στο οποίο θα εισρέουν τα πλεονάσματα κάθε έτους (700 εκατ. του 2015), έσοδα από τις άδειες καναλιών, καταπολέμηση λαθρεμπορίου, φοροδιαφυγής, αδήλωτα εισοδήματα κ.α.».
Ο υπουργός Επικρατείας σχολιάζοντας την επικριτική στάση του ΚΚΕ για μέτρα που ψηφίζει η κυβέρνηση όταν δεν μπόρεσε να τα περάσει η ΝΔ, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει καμία ταύτιση. Το ΔΝΤ απαντά, ζητούσε επιπλέον μέτρα και η κυβέρνηση αντιστάθηκε και έπεισε. «Τώρα που θα δοθεί η μάχη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα περιμένουμε και τη στάση του ΚΚΕ. Ο ρόλος της Αριστεράς δεν είναι να περιγράφει το δύσκολο παρόν και ένα ζοφερό μέλλον. Η Αριστερά πρέπει να εντοπίζει τα επίδικα της συγκυρίας, να οικοδομεί συμμαχίες και να διαμορφώνει πλειοψηφίες για να προστατεύει την κοινωνία και να αναχαιτίζει την απο9γοήτευση. Το "δεν γίνεται αλλιώς" αφορά άλλους», λέει χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, προσθέτει, οι αξιώσεις του ΔΝΤ είναι γνωστές. Η ΝΔ ταυτίζεται με αυτές, και αυτό φαίνεται αν συγκρίνει κάποιος την 5η αξιολόγηση της ΝΔ με τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση και το πρόγραμμα του καθενός εκτός των θεμάτων της συμφωνίας. Μέσω αυτής, υπενθυμίζει, προβλέπονταν 15.000 απολύσεις (2015- 2016), ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που θα τσάκιζε τις επικουρικές, θέσεις υπέρ των οποίων έχει ταχθεί και σήμερα η ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει, έχει ταυτιστεί με τον κ. Σαμαρά. «Όχι μόνο υιοθέτησε τη στρατηγική της αριστερής παρένθεσης αλλά προσπαθεί να δικαιώσει και τη διακυβέρνηση μέχρι το 2014. Ήταν άλλωστε, υπουργός. Σαμαράς λέει και κλαίει, όπως έγραφε και η τούρτα γενεθλίων του κ. Σαμαρά. Μόνο που ήδη η παρένθεση ξεχείλωσε και πάει ολοταχώς για παρένθεση οκταετίας».
Επίσης λέει για τον κ. Μητσοτάκη, ότι «ως άλλος Χουντίνι θέλει να φέρει την ανάπτυξη μέσα από την ήδη αποτυχημένη συνταγή των μειώσεων των μισθών και συντάξεων για να κερδίσει η ολιγαρχία του τόπου».