Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα στις 11 το πρωί υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με βασικό θέμα την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ.
Στο επίκεντρο της συζήτησης είναι το νέο σύστημα υπολογισμού του κατώτατου μισθού, καθώς και νομοθετικές πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν τη φορολογική μεταρρύθμιση και την αναδιάρθρωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Από το 2027 και μετά, ο κατώτατος μισθός δεν θα μπορεί να μειώνεται, παρά μόνο να αυξάνεται με βάση μια σειρά παραγόντων και την πορεία του πληθωρισμού (των κατώτερων εισοδημάτων – αυτό θα έχει συνέπειες και στους δημόσιους υπαλλήλους, των οποίων θα αυξάνεται ο εισαγωγικός μισθός
Από το 2028, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα υπολογίζεται μέσω μαθηματικού τύπου, στα πρότυπα της Γαλλίας, που θα συνυπολογίζει οικονομικούς δείκτες όπως τον πληθωρισμό, την παραγωγικότητα, και την αγοραστική δύναμη. Το σύστημα αυτό προβλέπει «πάγωμα» της αυτόματης αναπροσαρμογής του μισθού σε περίπτωση αρνητικών οικονομικών συνθηκών, αλλά όχι μείωση, ώστε να διασφαλίζεται το επίπεδο προστασίας των εργαζομένων. Σημαντικό είναι επίσης ότι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύει και για νεοεισερχόμενους στο δημόσιο.
Το 2025 θα παραμείνει ο ισχύων τρόπος καθορισμού του κατώτατου, με ενδιάμεσο στάδιο που ξεκινά την 1η Ιουνίου 2025. Αυτό θα επιτρέψει τη σταδιακή μετάβαση έως το 2028, οπότε και η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) θα εισαγάγει δύο νέους δείκτες που απαιτούνται για τον υπολογισμό του μισθού: έναν δείκτη μεταβολής μισθών και έναν δείκτη τιμών καταναλωτή για τα πιο αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά.
Σε συμμόρφωση με την κοινοτική οδηγία, το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει ενίσχυση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, με στόχο την κάλυψη του 80% των εργαζομένων στην ΕΕ μέσω Συλλογικών Συμβάσεων. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 25%-30%, και η αύξησή του θεωρείται κρίσιμη για τη βελτίωση των μέσων μισθών.