Κατά 0,9% μειώθηκε το ΑΕΠ της χώρας το β΄ τρίμηνο εφέτος σε ετήσια βάση, με την ΕΛΣΤΑΤ να αναθεωρεί επί τα χείρω την αρχική εκτίμησή της για ύφεση της τάξης του 0,7%.
Μεταξύ β΄ και α΄ τριμήνου, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,2% έναντι αύξησης 0,3% της αρχικής εκτίμησης.
Επίσης, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε- επί τα χείρω- σε ύφεση 1% την πορεία του ΑΕΠ για το α΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση, από ύφεση 0,8% κατά την πρώτη εκτίμηση.
Πώς ερμηνεύεται η αλλαγή των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η δυσμενής αναθεώρηση είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως του Ιουνίου για το Ισοζύγιο Πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως για τον κύκλο εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και για την έρευνα εργατικού δυναμικού).
Σε ετήσια βάση, τα επιμέρους στοιχεία που μετέχουν στη διαμόρφωση του ΑΕΠ είχαν ως εξής:
• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1,9
• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 7%
• Μείωση 11,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 26,5%)
• Μείωση 7,1% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 3,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 22,6%).
Σε τριμηνία βάση, σημειώθηκαν οι εξής μεταβολές:
• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,2%
• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 1%
• Μείωση 1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,6% και οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 3,5%).
• Μείωση 0,4% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 0,5%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 4,4%).
Εξάλλου, με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε ετήσια βάση παρουσίασε μείωση 0,4 % έναντι της μείωσης 0,1% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση στις 12 Αυγούστου.
Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις πιέσεις στην αγορά που όπως σημειώνει και το capital.gr καθρεφτίζονται στην εκτίναξη των ακάλυπτων επιταγών, την αύξηση των λουκέτων αλλά και την αδυναμία αύξησης των καταθέσεων. Κρίσιμη θεωρείται πλέον η πορεία του ΑΕΠ το β' εξάμηνο, με την κυβέρνηση να θέτει ως στόχο ανάκαμψη και μείωση του ΑΕΠ μόνο κατά 0,3% στο σύνολο του έτους.
Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ είναι το μέγεθος το οποίο δεν αποτυπώνει μόνο την πορεία της οικονομίας αλλά και "στηρίζει" όλες τις προβλέψεις της κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και για την επάρκεια των μέτρων που έχουν ληφθεί αλλά και για το χρέος.
σχόλια