Κλείνει το τελευταίο βιβλιοπωλείο του ιστορικού οίκου "Ελευθερουδάκης" στην Αθήνα

Κλείνει το τελευταίο βιβλιοπωλείο του ιστορικού οίκου "Ελευθερουδάκης" στην Αθήνα Facebook Twitter
8
Κλείνει το τελευταίο βιβλιοπωλείο του ιστορικού οίκου "Ελευθερουδάκης" στην Αθήνα Facebook Twitter

Το τελευταίο βιβλιοπωλείο του ιστορικού οίκου «Ελευθερουδάκης» στην οδό Πανεπιστημίου στην Αθήνα, κλείνει στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιχείρησης που έγινε σήμερα το πρωί. Το πρώτο κατάστημα του οίκου άνοιξε τις πύλες του στο Σύνταγμα το 1898. Το κατάστημα της Πανεπιστημίου είχε ανοίξει το 1995.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η διακοπή λειτουργίας του καταστήματος σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας την οποία περιγράφει η Σοφίκα Ελευθερουδάκη:

Βιβλιοπωλείo Eλευθερουδάκη "έξω απ' το κουτί".


Το περιτύλιγμα αλλάζει - το προϊόν παραμένει

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα σημάνει για το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη ένα τέλος και ταυτόχρονα μία (νέα) αρχή. Μετά από λειτουργία πάνω από 100 χρόνια στο χώρο του βιβλίου και 21 χρόνια στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, κλείνουμε το βιβλιοπωλείο μας και σκεφτόμαστε "έξω από το κουτί", συμμετέχουμε στο διεθνή προβληματισμό με θέμα το βιβλίο και προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μας "βιβλιοπωλείο", αλλά αρνούμαστε να το κάνουμε, όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας.


Γιατί το κάνουμε; Ας πάμε λίγο πίσω.


Αρχικά, υπήρχε ο βωβός κινηματογράφος. Ακολούθησαν οι πρώτες ομιλούσες ταινίες και ελάχιστοι πίστεψαν στο μέλλον τους. Τελικά όμως, επέζησαν. 'Επειτα, ανακαλύψαμε το βίντεο και αρχίσαμε να νοικιάζουμε ταινίες για να τις βλέπουμε ξαπλωμένοι στον καναπέ. Πολλοί προείδαν το τέλος των κινηματογράφων. Όμως οι κινηματογράφοι άλλαξαν – και επέζησαν. Το περιτύλιγμα άλλαξε, όχι όμως το προϊόν μέσα σ'αυτό.


Πολλοί από μας μεγαλώσαμε με τα 45άρια και τα 33 LP μουσικής. Ακολούθησαν οι κασέτες, ακόμη και οι ειδικές κασέτες αυτοκινήτου. Τα Walkmans των 80'ς έδωσαν τη σειρά τους στα ipods και αυτά έγιναν με τη σειρά τους κάτι άλλο. Το περιτύλιγμα άλλαξε, το προϊόν παρέμεινε.


Στο χώρο του βιβλίου, για πολλά χρόνια δε φαινόταν να αλλάζει τίποτα. Ώσπου έγινε η επανάσταση με το πρώτο μεγάλο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Ακολούθησαν τα ηλεκτρονικά βιβλία. Ο κόσμος έλεγε ότι ήρθε το τέλος του χάρτινου βιβλίου. Στο μεταξύ, οι βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο μοιάζουν όλο και περισσότερο με βιβλιοπωλεία. Ένας κόσμος άνω κάτω...


Τελικά, πώς θα είναι οι νέοι χώροι που θα φιλοξενούν βιβλία; Θα είναι βιβλιοπωλεία; Βιβλιοθήκες; Βιβλιοθηκοπωλεία; Εκδοτικοί χώροι; Κάτι άλλο;


Θα το ανακαλύψουμε μαζί όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.


Στο μεταξύ όμως,
Το περιτύλιγμα αλλάζει – το προϊόν παραμένει και συνεχίζουμε:
• Για να φτιάξουμε και να εκδώσουμε μαζί το βιβλίο σας.
• Για τη δημιουργία βιβλιοθήκης για επιχειρήσεις
• Για επαγγελματικά δώρα
• Για παραγγελίες βιβλίων από το εσωτερικό και το εξωτερικό
και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πρόταση συνεργασίας.

Η οικογένεια Ελευθερουδάκη

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Blue Horizon: Η ανάρτηση του αδελφού του Αντώνη Καρυώτη λίγες ημέρες πριν τη δίκη

Ελλάδα / Blue Horizon: Η συγκινητική ανάρτηση του αδελφού του Αντώνη Καρυώτη λίγες ημέρες πριν τη δίκη

Στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να εκδικαστεί η υπόθεση της φρικτής δολοφονίας του 36χρονου στον καταπέλτη του οχηματαγωγού την ώρα του απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Προσωπικώς είχα σταματήσει να πηγαίνω από το 1999 γιατί ζήτησα ένα ιατρικό βιβλίο, το βρήκαν στα microfilms τους και δεν μού έδιναν το ISBN γιατί λέει θα το παράγγελνα αλλού (130 δολάρια τότε το βιβλίο και θέλανε 310!!!). Δεν θα μού λείψουν ούτε στο ένα εκατοστό σε σχέση με τη Φωλιά του Βιβλίου π.χ.
Τι ακριβώς εννοείς; Ήθελαν να σου πουλήσουν το microfilm (αλήθεια, είχαν microfilms;) ή να στο εκτυπώσουν από το microfilm (που φαντάζομαι κάτι τέτοιο θα ήταν και παράνομο) ;
προ Internet, οι κατάλογοι που συμβουλεύονταν τα βιβλιοπωλεία ήταν τυπωμένοι σε φιλμάκια που τα έβαζες σε ένα μεγάλο μεγεθυντικό φακό (ίσαμε με μια σημερινή PC οθόνη) και έβλεπες τα στοιχεία κάθε βιβλίου. Αυτά ανανεώνονταν κάθε εξάμηνο και η εταιρεία που τα έβγαζε έστελνε τα φιλμάκια αυτά στο βιβλιοπωλείο. Πολλοί το λέγανε microfiche (παραλληλόγραμμα κομμάτια πλαστικού) ενώ microfilm λέγανε ένα μακρύ ρολό τέτοιου πλαστικού. Οι πωλητές του Ελευθερουδάκη δεν με άφησαν να αντιγράψω το ISBN του βιβλίου με τη λογική ότι αν το ήθελα έπρεπε να πληρώσω για να μού το παραγγείλουν ΑΥΤΟΙ από τον εκδοτικό οίκο. Κόστος 130 δολάρια και ταχυδρομικά + κέρδος τους άλλα 180 δολάρια.
Οργή και θλίψη. Αγαπημένος χώρος για βόλτα το σ/κ, με ευγενικούς και καταρτισμένος υπαλλήλους και χιλιάδες τίτλους.Τα τελευταία χρόνια ήταν σε παρακμή ειδικά μετά τη μεταφορά του, αλλά και πάλι η είδηση "έκλεισε ο Ελευθερουδάκης" προκαλεί ανατριχίλα. Ό,τι έχουμε αγαπήσει συλλογικά κλείνει ή μαραζώνει..
Δυστυχως τα βιβλιοπωλεια περνανε παγκοσμιως μεγαλη κριση, από τη μια το Amazon, απο την αλλη τα tablet και τα audio books, εχουν ως αποτελεσμα να περιοριστει πολυ το παραδοσιακο αναγνωστικο κοινο, που αγοραζει εντυπα βιβλια.