Σύλλογοι γονέων στην Κω δηλώνουν πως δεν θέλουν να δοθούν σχολεία στα προσφυγόπουλα και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις

Σύλλογοι γονέων στην Κω δηλώνουν πως δεν θέλουν να δοθούν σχολεία στα προσφυγόπουλα και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις Facebook Twitter
3

Την αντίθεση τους για παραχώρηση σχολικών κτιρίων για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στο νησί εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σε συνάντηση που είχαν με τον προϊστάμενο Εκπαίδευσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Β. Καραγιάννη.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι σύλλογοι γονέων τονίζουν ότι όλοι συμφώνησαν ότι «όλα τα παιδιά δικαιούνται εκπαίδευσης, και τάχθηκαν υπέρ του δικαιώματος των προσφυγόπουλων και μεταναστών στην εκπαίδευση» εκφράζουν όμως συγκεκριμένες αντιρρήσεις και ενστάσεις για την παραχώρηση των σχολικών κτιρίων επικαλούμενοι τις ιδιαιτερότητες του νησιού και τις επιπτώσεις που ήδη υπάρχουν από την παραμονή προσφύγων και μεταναστών στο νησί.


Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «η πλειοψηφία των ανηλίκων είναι έφηβοι μετανάστες και όχι πρόσφυγες και ότι κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν έχει εμβολιαστεί , ενώ είναι ανοργάνωτο το σύστημα υγιεινής και περίθαλψης τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι σχολικές εγκαταστάσεις και οι τουαλέτες τους , για ιατρικούς λόγους».


Επισημαίνεται επίσης η έλλειψη σχολικών υποδομών και οι ελλείψεις που υπάρχουν, που θα επιδεινωθούν εάν ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στο σύστημα εκπαίδευσης και καταλήγουν στις εξής προτάσεις:


α. όσοι έχουν ανάγκη εκπαίδευσης να μεταφέρονται σε μόνιμες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα,
β. για κάλυψη προσωρινών αναγκών συμφωνούν με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και μεταναστών αλλά μέσα στο hotspot γιατί όπως αναφέρουν «δεν έχουμε υποδομές, με ευθύνες του κράτους κι όχι της κοινωνίας».
«Σε περίπτωση που αγνοηθούν οι προτάσεις μας, θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Η πλήρης ανακοίνωση:

Η εκπαίδευση προσφύγων – μεταναστών να γίνει στην Ηπειρωτική Ελλάδα και προσωρινά μόνο εντός του hotspot. Διαφωνία για παραχώρηση δημοσίων κτιρίων.

Χθες 29.9.2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο 1ο Γυμνάσιο Κω του Προϊσταμένου Εκπαίδευσης Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου, κ. Β. Καραγιάννη με τα Δ.Σ. των συλλόγων γονέων , ύστερα από προ διημέρου πρόσκληση του ιδίου με θέματα: «1.Εξελίξεις , θεσμικές παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 2. Συντονισμός δομών εκπαίδευσης των προσφύγων.» Έντονα συζητήθηκε το δεύτερο θέμα.

Τα ΔΣ. των συλλόγων στις προτάσεις του Υπουργείου τις οποίες παρουσίασε ο κ. Καραγιάννης, να παρέχεται εκπαίδευση είτε στο hot spot , είτε στα σχολεία τις μεσημεριανές – απογευματινές ώρες ,είχαν ενιαία και σταθερή στάση υπογραμμίζοντας τα εξής:

Καταρχήν σύσσωμοι οι σύλλογοι συμφώνησαν ότι όλα τα παιδιά δικαιούνται εκπαίδευσης, και τάχθηκαν υπέρ στο δικαίωμα των προσφυγόπουλων και μεταναστών στην εκπαίδευση, όμως:

Η Κως είχε θεσπιστεί ως χώρος προσωρινής μόνο παραμονής και καταγραφής και αυτές ήταν οι επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Αντίαυτού βλέπουμε ότι μεταφέρονται άτομα από άλλες περιοχές, με υπερκάλυψη και επέκταση του hot- spot και πολύμηνη διαμονή. Μάλιστα τελευταία, η Ευρώπη επιβάλει τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

Η Κως επιπλέον έχει ιδιαιτερότητες που άλλα νησιά δεν έχουν :

χαρακτηριστικά που την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη στο μείζον και καίριο θέμα της εθνικής ασφαλείας ,

Αποτελεί τον 3ο τουριστικό προορισμό της χώρας με μεγάλη συμβολή στο ΑΕΠ.

Έχουμε υποστεί μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό λόγω προσφυγικού- μεταναστευτικού με συνέπεια πολλές οικογένειες να έχουν φέτος τον χειμώνα πρόβλημα επιβίωσης. (Υπάρχει δε φόβος και για την επόμενη χρονιά).

Τα σχολεία της και γενικότερα ο πληθυσμός έχει πολύ μεγάλο ποσοστό αλλοδαπών με ποσοστά αλλοδαπών μαθητών σε σχολεία που αγγίζει το 60%.

Αυτή την στιγμή σε σχέση με τα παραπάνω και με τον πληθυσμό της, η Κως και άλλα νησιά έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα, άδικα, εθνικά επικίνδυνα και αντισυνταγματικά.

Τονίστηκε επίσης ότι : η πλειοψηφία των ανηλίκων είναι έφηβοι μετανάστες και όχι πρόσφυγες .Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν έχει εμβολιαστεί , ενώ είναι ανοργάνωτο το σύστημα υγιεινής περίθαλψης τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι σχολικές εγκαταστάσεις και οι τουαλέτες τους , για ιατρικούς λόγους. Έχουν εμφανιστεί διάφορα μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η Κως μάλιστα έχει έλλειψη υποδομών και ιδίωςυποφέρει από ανεπάρκεια δομών υγείας, π.χ πάνω από 5 χρόνια δεν υπάρχει παιδίατρος στο Δημόσιο.

Τα σχολεία μας έχουν ήδη πάρα πολλά προβλήματα και ελλείψεις σε εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικό προσωπικό. Μάλλον είναι υποκριτικό για την ελληνική πολιτεία, αυτό το ενδιαφέρον, όταν αμελεί για τους μαθητές που τώρα φοιτούν στα ελληνικά σχολεία και μάλιστα όσον αφορά τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή με ειδικές ανάγκες να μην δίνει την πρέπουσα σημασία και να αναγκάζονται οι γονείς να πληρώνουν τεράστια χρηματικά ποσά ή αυτά να μένουν εκτός εκπαίδευσης.

Επίσης οι μέχρι σήμερα εξελίξεις, η ανακολουθία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και της Ευρώπης που θέτει τους κανόνες, δημιουργεί πλήρη δυσπιστία, ένταση και πολύ μεγάλο σκεπτικισμό για την δημιουργία συνθηκών μόνιμης εγκατάστασης στην Κω(που επιτείνεται με την ανακοίνωση του Υπουργείου ότι θα εξασφαλιστεί η παροχή βεβαιώσεων σπουδών και πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων σε όσα παιδιά μεταναστών περατώνουν επιτυχώς την φοίτησή τους, καθώς και ότι για κάθε τμήμα των σχολείων έχει προβλεφθεί και αριθμός τέτοιων μαθητών).

Εξαιτίας αυτών των λόγων, ζητήθηκε από τους γονείς, εφόσον εδώ η διαμονή είναι και σκόπιμο είναι να παραμείνει προσωρινή:

α. όσοι έχουν ανάγκη εκπαίδευσης να μεταφέρονται σε μόνιμες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα,

β. για κάλυψη προσωρινών αναγκών στηρίζουμε την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και μεταναστών αλλά μέσα στο Hotspot γιατί δεν έχουμε υποδομές με ευθύνες του κράτους κι όχι της κοινωνίας.

Οι γονείς για τους παραπάνω λόγους, διαφωνούν με την παραχώρηση σχολικών ή άλλων δημοσίων κτιρίων. Σε περίπτωση που αγνοηθούν, οι γονείς δήλωσαν ότι θα προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM