Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο

Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο Facebook Twitter
18

Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο Facebook Twitter

 

Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο πέθανε σε ηλικία 90 ετών, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Κούβας και αδελφός του, Ραούλ Κάστρο.

 

«Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 (χθες) το βράδυ», ανέφερε ο Ραούλ Κάστρο σε διάγγελμά του, το οποίο μετέδωσε απευθείας η δημόσια τηλεόραση της Κούβας.

 

«Οι λεπτομέρειες της επικήδειας τελετής θα ανακοινωθούν» αργότερα, πρόσθεσε σε αυτό το σύντομο διάγγελμα που καταλήγει με ένα βροντερό: «Hasta la victoria siempre!» ("Μέχρι τη νίκη" ), τη διάσημη φράση-ορόσημο του κομαντάντε.

 

H ανακοίνωση από τον αδερφό του Ραούλ:

 

 

Ο Φιντέλ Κάστρο κυβέρνησε την Κούβα για περίπου μισό αιώνα πριν παραδώσει την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ το 2008.

Οι υποστηρικτές του τον επαίνεσαν ως έναν άνθρωπο ο οποίος είχε δώσει την Κούβα πίσω στους ανθρώπους. Αλλά οι αντίπαλοί του τον κατηγόρησαν για καταστολή της αντιπολίτευσης με βαναυσότητα.

 

Η ανακοίνωση αναμενόταν από καιρό, δεδομένων των προβλημάτων στην υγεία και την ηλικία του πρώην προέδρου.

 

Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο Facebook Twitter

Μετά την απόσυρσή του, ο ιστορικός ηγέτης της κουβανικής επανάστασης έκανε περιστασιακές εμφανίσεις, ενώ έγραφε μερικές φορές άρθρα για την κομματική εφημερίδα Granma. Η πιο πρόσφατη εμφάνιση του ήταν στο συνέδριο του κόμματος το 2016. 

Η επιβεβαίωση του θανάτου του αναμένεται να προκαλέσει πανηγυρισμούς στο Μαϊάμι, στο κέντρο της κοινότητας των εξόριστων Κουβανών και πένθος ανάμεσα στους θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο.

Η μεγαλύτερη κληρονομιά του είναι η δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, οι οποίες έχουν δώσει την Κούβα μερικά από τα καλύτερα στατιστικά ανθρώπινης ανάπτυξης στην περιοχή. Αλλά θεωρείται επίσης υπεύθυνος για γκάφες στον κεντρικό σχεδιασμό που σε συνδυασμό με το εμπάργκο των ΗΠΑ, οδήγησαν σε στραγγαλισμό την οικονομία, αφήνοντας τους περισσότερους Κουβανούς να αναζητούν απελπισμένα ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο στο εξωτερικό.

Όπως σημειώνει και η Guardian αφήνει επίσης πίσω του και μια χώρα διχασμένη. Οι παλαιότεροι που θυμούνται την βάναυση διακυβέρνηση του δικτάτορα Μπατίστα, εξυμνούν τα κατορθώματα της Επανάστασης. Οι νεότεροι μιλάνε για την καταστολή και τις χαμένες ευκαιρίες, αλλά όλοι μικροί και μεγάλοι τον φωνάζουν με το μικρό του όνομα: Φιντέλ.

Το σίγουρο είναι ότι με την επανάσταση του και την διακυβέρνηση του νησιού της Κούβας για περισσότερα από 50 χρόνια ο Φιντέλ Κάστρο άφησε το σημάδι του στην Ιστορία.

Ο «Λίδερ Μάξιμο», που κυβέρνησε τη χώρα του με σιδηρά πυγμή από την επανάσταση του 1959 και είχε αψηφήσει την αμερικανική υπερδύναμη για περισσότερο από μισό αιώνα, παραχώρησε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ από το 2006 έπειτα από εντερική αιμορραγία.

 

Το 2011 εγκατάλειψε και τις τελευταίες επίσημες αρμοδιότητές του, παραχωρώντας το αξίωμα του πρώτου γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (PCC) στον Ραούλ, ο οποίος ήταν δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος από την ίδρυσή του το 1965.

 

Ο τέως πρόεδρος της Κούβας είχε εξαφανιστεί εντελώς από τις κουβανικές τηλεοράσεις μεταξύ Φεβρουαρίου 2014 και Απριλίου 2015, κάτι που είχε τροφοδοτήσει πολλές φήμες για την κατάσταση της υγείας του.

 

Όμως εδώ και ενάμισι χρόνο, αν και οι μετακινήσεις του παρέμεναν περιορισμένες, είχε ξαναρχίσει να δημοσιεύει τις «σκέψεις» του και είχε ξαναρχίσει να δέχεται στην κατοικία του προσωπικότητες και ηγέτες από το εξωτερικό.

 

Ο θάνατός του, δύο χρόνια μετά την ιστορική ανακοίνωση της προσέγγισης ανάμεσα στην Κούβα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, έρχεται να κλείσει οριστικά τη σελίδα του Ψυχρού Πολέμου που οδήγησε τον κόσμο στο χείλος της πυρηνικής σύγκρουσης στη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων τον Οκτώβριο του 1962.

To βιογραφικό του Φιντέλ Κάστρο από το ΑΜΠΕ:

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Name: CASTRO RUZ Fidel

Όνομα: ΚΑΣΤΡΟ ΡΟΥΣ Φιντέλ

Αξίωμα: Πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους και Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ.

Ημερομηνία Γέννησης: 13/8/1926

Ημερομηνία Θανάτου: 25/11/2016

Χώρα: Κούβα

Οικογενειακή Κατάσταση: Ένας γιος από τον γάμο του με τη Μίρτα Ντίας-Μπίλαρτ, από την οποία χώρισε το 1955.

 

ΣΠΟΥΔΕΣ

Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας.

 

ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Δικηγορεί στην Αβάνα και από το 1953 εντάσσεται στο ενεργό αντιστασιακό κίνημα

εναντίον του καθεστώτος Μπατίστα.

1953: Επίθεση εναντίον στρατώνων στο Σαντιάγκο της Κούβας. Συλλαμβάνεται και

φυλακίζεται με ποινή 15ετούς κάθειρξης.

1956: Αμνηστεύεται και πηγαίνει στο Μεξικό όπου οργανώνει ένοπλο αγώνα. Τον

Δεκέμβριο του 1956, επιστρέφει στην Κούβα με μικρή στρατιωτική δύναμη.

1956-59: Ένοπλος αγώνας εναντίον του Μπατίστα έως ότου ανατρέπεται και φεύγει.

1959-76: Πρωθυπουργός.

1963-1965: Πρώτος Γραμματέας του "Partido Unido De La Revolucion

Socialista" (Ενωμένο Κόμμα της Σοσιαλιστικής Επανάστασης).

Από το 1965: Γραμμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Από το 1976: Μέλος του ΠΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Από το 1976: Αρχηγός κράτους και Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους.

Από το 1976: Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών.

15/10/1991: Επανεκλέγεται Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ, κατά τη διάρκεια των

εργασιών του 4ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Από το 1992: Επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας.

24/2/1993: Εκλέγεται βουλευτής στις πρώτες άμεσες μονοκομματικές εκλογές στη

χώρα, στις οποίες ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών αντιστοιχεί ακριβώς σε

αυτόν των κοινοβουλευτικών εδρών.

25/2/1998: Επανεκλέγεται από τη Βουλή αρχηγός του κράτους για πέντε χρόνια.

6/1/1999: Γάλλος δικηγόρος, που εκπροσωπεί δύο καταδικασθέντες στην Κούβα

διανοούμενους και την κόρη ενός εκτελεσθέντος συνταγματάρχη, καταθέτει τρεις

μηνύσεις εναντίον του, δύο για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" και μία για

"ανάμιξη σε διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών".

17/11/2000: Δηλώνει ότι οργανώσεις αντικαθεστωτικών έχουν ετοιμάσει σχέδιο

δολοφονίας του κατά τη διάρκεια της ιβηρο-αμερικανικής διάσκεψης κορυφής στον

Παναμά. Την επομένη, οι αρχές του Παναμά ανακοινώνουν τη σύλληψη τεσσάρων

ατόμων ανάμεσα στους οποίους και ο κουβανός εξόριστος, Λουίς Ποσάδα Καρίλες,

τον οποίο είχε κατονομάσει ως εγκέφαλο της συνωμοσίας ο Κάστρο. Στις 30/11 η

Κούβα ζητεί επισήμως την έκδοση των τεσσάρων υπόπτων.

27/8/2004: Η Κούβα διακόπτει επ΄αόριστον τις διπλωματικές της σχέσεις με τον Παναμά μετά την αμνηστία που έδωσε η απερχόμενη πρόεδρος Μισκόσο σε τέσσερις Κουβανούς που κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία του.

31/7/2006: Μεταβιβάζει προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του, υπουργό Άμυνας, Ραούλ, έπειτα από εγχείρηση στο έντερο.

19/2/2008: Ανακοινώνει επίσημα την αποχώρησή του από την προεδρία της Κούβας. Στις 24/2, ο αδελφός του Ραούλ Κάστρο εκλέγεται από το κοινοβούλιο νέος πρόεδρος της χώρας.

25/11/2016: Πεθαίνει.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ

Βραβείο Λένιν (1961).

 

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

1964: "Ten years of Revolution".

1968: " History will absolve me".

1987: "Fidel" (από κοινού με τον Φρέι Μπέτο).

1991: "How Far We Slaves Have Come: South Africa and Cuba in Today΄s World" (από κοινού με τον Νέλσον Μαντέλα).

2/8/2010: Παρουσιάζει σε επιλεγμένο ακροατήριο τα απομνημονεύματά του, με τον τίτλο "Στρατηγική Νίκη", για τη νίκη των ανταρτών εναντίον του κουβανικού στρατού, η οποία οδήγησε στην πτώση του δικτάτορα Μπατίστα.

 

 

 
18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαρκοζί: Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για κατηγορίες χρηματοδότησης από τον Καντάφι

Διεθνή / Σαρκοζί: Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για κατηγορίες χρηματοδότησης από τον Καντάφι

Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας τες «ανυπόστατες» και «εκδίκηση» από Λίβυους αξιωματούχους λόγω της υποστήριξής του προς τους εξεγερμένους που ανέτρεψαν τον Καντάφι κατά την Αραβική Άνοιξη
LIFO NEWSROOM
Το γαλλικό κόκκινο κρασί σε κρίση καθώς αλλάζουν οι γεύσεις των νέων καταναλωτών

Διεθνή / Το γαλλικό κόκκινο κρασί σε κρίση καθώς αλλάζουν οι γεύσεις των νέων καταναλωτών

Η γενική στροφή προς λιγότερη κατανάλωση αλκοόλ και η αυξανόμενη προτίμηση για ροζέ κρασί, μπύρα, αποστάγματα και μη αλκοολούχα ποτά έχουν πλήξει ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

11 σχόλια
Έχει άποψη και για τον Φιντέλ ο Έλληνας που 40 χρόνια ψηφίζει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και βγάζει Σύριζα πρώτο ενώ τον κορόιδεψε 2 μήνες νωρίτερα με το δήθεν δημοψήφισμα.Ο άνθρωπος είχε φτιάξει δωρεάν σύστημα υγείας, παρείχε εκπαίδευση σε όλους και είχε και τους Αμερικάνους κάθε δεύτερη βδομάδα να προσπαθούν να τον σκοτώσουν. Έφτιαξε κάτι.Αλλά όχι, εμείς οι Έλληνες ξέρουμε καλύτερα.
Δεν ξέρω ποιά ιδιότητα έχεις και θεωρείς το εαυτό σου ειδήμονα της Κουβάνικης εκδοχής στον σοσιαλισμό, αλλά ο Πρώτος Γραμματέας του κομμουνιστικού Κόμματος, Φιδέλ Κάστρο, είναι επίσης Πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου (πρόεδρος της χώρας) και Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου από το 1959. Τα μέλη στα δύο συμβούλια εκλέγονται από την Εθνική Συνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας. Ο Πρόεδρος της Κούβας έχει πενταετή θητεία και δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των θητειών. Όποτε ο δικτάτορας εκλέγεται επανειλημμένα Προδερος της Κούβας... Και φυσικά, κανένα κόμμα δεν επιτρέπεται να κατέβει σε εκλογές...Και αν δεν κάνω λάθος, το "ισχύς μου η αγάπη του λαού" ήταν το σύμβολο της ελληνικής μοναρχίας που ευτυχώς με πολιτισμένο και δημοκρατικό τροπο στείλαμε στην ευχή του θεού...Βέβαια και πάλι θα πέσει η γνωστή δικαιολογία: η "δική" μας μοναρχία (Ελέω θεού κληρονομικό δικαίωμα εξουσίας στον έξ´ αίματος πρώτου βαθμού συγγενή αδερφό Ραουλ) ειναι καλύτερη απ´ τις άλλες διότι γίνεται στο όνομα του λαού... Κι εδω γελάμε με όλη μας την καρδιά...
Αυτό το φετίχ με τον πολυκομματισμό ποτέ δεν θα το καταλάβω. Για την περίπτωση της Κούβας,δεν αρκεί να εκλέγονται οι αντιπρόσωποι σε τοπικό επίπεδο αφού επικυρωθούν με δημοψήφισμα,πρεπει να υπάρχουν πολλά logo κομμάτων να γεμίζει το μάτι βρε παιδί μου. Να σε ρωτησω,για τη Β.Κορέα που έχει τρία διαφορετικά κόμματα εντός κοινοβουλίου τι γνώμη έχεις; Ας το αφήσουμε ε; *head explodes*
Α και επίσης όχι ο Φιντέλ δεν ήταν ο πρώτος Πρόεδρος από το '59. Πρωθυπουργός ήταν. Επίσης πως γίνεται να είναι ΓΓ από το '59 ενος Κόμματος που ιδρύθηκε το '65 ύστερα από την ένωση όλων των Κουβανικων επαναστατικών οργανώσεων. Μεταφυσική;
Ο μακροβιότερος δικτάτορας, που είχε τη χώρα σε απομόνωση, τους κατοίκους σε απόλυτη οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, φυλακισμένους σε ένα νησί, περιγράφεται ως εμβληματικός ηγέτης και σύντροφος.
Έχει πλάκα να βλέπεις τα ΜΜΕ να αγιοποιουν την εικόνα του Κάστρο και όταν φτάνει η ώρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες να κάνουν μόκο η στην καλύτερη να μιλούν απλά για δογματισμο (sic) και απολυταρχικοτητα (wow).Ο κάστρο ήταν ένα κόκκινος δικτάτορας που έκανε πολλά καλά (κι η χουντα έφτιαξε δρομους)...ειδικά στην Υγεία , Παιδεία κ Αθλητισμό καταφερε απίστευτα πράγματα. Για όλα τα άρνητικα (και είναι πολλα)διαβάστε το καθηλωτικο βιβλίο "Πριν πέσει η νύχτα "Το ότι τα έβαλε με την Αμερική ήταν μεν γενναίο ...Αλλά εμείς εδώ στο Ελλαντα τρελαινομαστε να ζούμε σαν αμερικανάκια κ ταυτόχρονα να εκθειαζουμε οτιδήποτε αντιαμερικανικο.
Ο εικοστος αιωνας προσεφερε στο ιστορικο γιγνεσθαι περισσοτερες εμβληματικες προσωπικοτητες απο οποιονδηποτε αλλο.Ηγετες μεγαλου διαμετρηματος,με θετικο η αρνητικο προσημο,οι οποιοι δια των πραξεων τους διαμορφωσαν το ιστορικο γιγνεσθαι σε τοπικο αλλα και σε παγκοσμιο επιπεδο.Ο καταλογος ειναι μακρυς και εντυπωσιακος.Το κεφαλαιο αυτο εκλεισε χθες οριστικα με την αποχωρηση του τελευταιου εξ αυτων.Ενος ανθρωπου ο οποιος,μεσα απο τις πραξεις αλλα και τις αντφασεις του, εγινε παγκοσμιο συμβολο αγωνα ανεξαρτησιας για πολλους,μισητος εχθρος για αρκετους συμπατριωτες του,ινδαλμα πολλων γενιων στην χωρα του, αλλα και "προσωποποιηση του διαβολου" για το πολιτικο συστημα των ΗΠΑ.Ολοι ομως,ανεξαρτητως του αν τον λατρευαν η τον μισουσαν,αναγνωριζαν οτι ηταν ενας εμβληματικος ηγετης.Ο τελευταιος ,μαλλον,ενος ειδους το οποιο δεν ηταν καθολου δυσευρετο τον προηγουμενο αιωνα,αλλα τελει υπο εξαφανισην τον τρεχοντα.Τελος εποχης.
Οφειλω,οπως διαπιστωσα διαβαζοντας καποιο αλλο σχολιο,να προβω σε μια διορθωση/συμπληρωση του προηγουμενου σχολιου μου,το οποιο αναρτηθηκε στις 15.36.Εγραψα,λοιπον οτι:""Ολοι ομως,ανεξαρτητως του αν τον λατρευαν η τον μισουσαν,αναγνωριζαν οτι ηταν ενας εμβληματικος ηγετης"".Θα επρεπε να ειχα συμπληρωσει την φραση μου αυτη προσθετοντας στο τελος της :"""...με την προυποθεση,βεβαια,να εκφραζουν ειλικρινως αποψη και να μην ομιλουν μονον "κατ'εντολην", προκειμενου να υπηρετησουν τα συμφεροντα των εκαστοτε αυθεντων των".Δεν πειραζει ομως .Το κανω τωρα.Καλλιο αργα παρα ποτε.
Τον ξεπροβόδισε και τον Φιντέλ ο Κώστας Μητσοτάκης.Αν και δικτάτορας ήταν νομίζω μία ιστορική μορφή. Βλέπεις καμιά φορά ντοκιμαντέρ του στυλ 'Μηχανή του Χρόνου' και ο Κάστρο ήταν μέσα σε πολλά.Πιστεύω επίσης ακράδαντα πως πολλοί, μην πω οι περισσότεροι, εχθροί των δικτατοριών αν πήγαιναν ταξίδι στην Κούβα και τον έβλεπαν στον δρόμο θα ήθελαν σίγουρα να βγουν μία selfie μαζί του και μετά να το παινεύονται.
Πάντως δεν θα πήγαινα και δεν έχω παει διακοπές σε μια χώρα όπου ο κόσμος ζει με 1 δολάριο την μέρα... Και δεν μου αρέσουν οι σελφι με δικτάτορες... Και το ότι οι Κουβανοί ειναι καλοί μουσικοί δεν σημαίνει ότι η δικτατορία τους δεν ειναι στυγνή... Άλλωστε, μερικά από τα καλύτερα ελληνικά λαϊκά τραγούδια γράφτηκαν την περίοδο της ελληνικής χούντας....
Ένας Διχτάτορας με ευισθησίες και γούστο... Θα τον θυμάται σίγουρα η ιστορία... Μίλαγε λίγο παραπάνω στις επετείους της επανάστασης του αλλά δεν ήταν δα και τίποτε σοβαρό αυτό... Πάντως φυλακίστηκε κόσμος και κοσμάκης που δεν συμφωνούσε μαζί του.... (και αποκλείεται να μην το ήξερε....)ὁ γὰρ ἀποθανὼν δεδικαίωται ἀπὸ τῆς ἁμαρτίας..... Τέλος.
Δικτάτορας σύμφωνα με το αφήγημα των ΗΠΑ και των λοιπών ιμπεριαλιστών καθώς και των παρατρεχάμενων τους ο Φιντελ,αλλά με Μπατίστα κάναμε δουλίτσες και δεν μας ενοχλούσε αντιθέτως τον στηρίζαμε.
Δικτάτορας ειναι κάποιος που κυβερνά ένα τόπο για 60 χρονια επανεκλέγεται με παρωδία εκλογών, όπου το μόνο κόμμα που συμμετέχει σε αυτές ειναι το δικό του. Και ξεπεσμένος δικτάτορας ειναι όταν δίνει την εξουσία στον αδελφό του πριν τον βάλουν στην πρίζα μεχρι να πεθάνει.... Και η λογική ότι ο "δικός" μας δικτάτορας ειναι καλύτερος γιατί έκανε δουλίτσες με την ΕΣΣΔ και ο άλλος δικτάτορας ήταν χειρότερος γιατί έκανε δουλίτσες με τις ΗΠΑ ειναι το λιγότερο αξιοθρήνητη.... Ίσως κάποιος ιστορικός στο μέλλον καταφέρει να λύσει το μυστήριο, γιατί η καλύτερη πολιτική ιδεολογία στη θεωρία - η Αριστερά- εξυπηρετήθηκε μόνο απο δικτάτορες πού τους έριξε ο λαός τους ή ο χρόνος αντί να αγκαλιαστεί από όλες τις κοινωνίες στη γη....
Ο Κάστρο ήταν πρόεδρος από το 1976. Ή επανάσταση στην Κούβα έγινε το 1959. Τώρα τις γνώσεις σου πάνω στο εκλογικό σύστημα της Κούβας επέτρεψε μου να τις θεωρώ αμφισβητήσιμες.