Παγώνει το ΣτΕ τη «στοιχειωμένη» εκτροπή του Αχελώου

Παγώνει το ΣτΕ τη «στοιχειωμένη» εκτροπή του Αχελώου Facebook Twitter
6

«Ιστορική» χαρακτηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να σταματήσει τα έργα εκτροπής του ποταμού Αχελώου, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζουν την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτές τις αιτήσεις του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη φύση (WWF) Ελλάς», της «Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και των δήμων Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Ινάχου. Έτσι ακυρώνονται υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για την μερική εκτροπή του ρου του Αχελώου και η εκτέλεση έργων.

Το Συμβούλιο ζητά για να συνεχιστεί το έργο, να διερευνηθούν πρώτα και να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στις προστατευόμενες οικολογικά περιοχές, όπως είναι περιοχές Natura 2000, τόποι κοινοτικής σημασίας, ζώνες ειδικής προστασίας, κ.λπ.

 

«Ιστορική η απόφαση»

Οι οργανώσεις που είχαν προσφύγει κατά των έργων χαρακτηρίζουν «ιστορική» την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Σε σχετική ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν οι οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, γίνεται λόγος για «δικαίωση ενός αγώνα 20 και πλέον ετών για να σωθεί ο ποταμός από ένα παράλογο και κακοσχεδιασμένο έργο» και η χώρα από τη «σπατάλη άγνωστων μέχρι σήμερα δισεκατομμυρίων ευρώ».


Η απόφαση χαρακτηρίζεται «σταθμός για την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα και αφετηρία για οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμες γεωργικές πολιτικές και πρακτικές».

Παράλληλα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν λόγο για ερωτήματα και αγανάκτηση για την οικονομική ζημιά που έχει υποστεί η χώρα από τα έργα που έχουν γίνει: «Θα λογοδοτήσει κάποιος για τη σπατάλη δημόσιου χρήματος και το περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει συντελεστεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα;»

Η εκτροπή του Αχελώου απασχολεί το ΣτΕ εδώ και 23 χρόνια, καθώς η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε στο δικαστήριο το 1991.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Η καταστροφή τις φύσης: Είμαι 43 χρόνον και μικρός μεγάλωσα στην Ήπειρο. Τότε μόλις 30 χρονια πριν υπήρχαν λύκοι, αρκούδες, αετοί, γύπες και χιλιάδες χελώνες πολλά είδει πουλιών. Καθαρές παραλιες και καθαρή θάλασσα. Τώρα βρίσκω αποξεραμένες λίμνες, καταστραμμένα ποταμια, το ιόνιο έγινε σκουπιδότοπος. Αετοί και γύπες δεν υπάρχουν πια. Οι λύκοι πολλή λιγοστοί αφού τους δηλητηριάζουν... Λαγοί και πουλια τα σκοτώνουν οι κυνηγοί... αν συνεχίσουμε έτσι τι θα βρούν τα παιδιά μας.
Μετα το ακουσμα της ειδησης κλαινε με θρηνο γοερο οι Βερσαλιες (Λαρισης), μετρωντας ποσους λιγοτερους γαμους των 100Κ και συνολακια Φεραγκαμο επιφερει η ματαιωση αυτου του σπουδαιου για την αγροτια εργου:-)
Γιατι ακριβώς πανηγυρίζουν οι χρηματοδοτούμενες απο "αγνωστες" πηγές "οικολογικές" οργανώσεις; Για το οτι δεν θα αρδευθεί ο Θεσσαλικός κάμπος, και θα στεγνώσει απο τις γεωτρήσεις, με συνέπεια να καταστεί άγονος; Αντί να αγωνιστούν για σωστή εκτροπή και διαχείρηση, που θα δώσει ανάπτυξη και κέρδος στον αγροτικό πληθυσμό που συρικνώθηκε, και εισάγουμε πλέον απο εξαγωγείς που ήμασταν, πανηγυρίζουν τάχα μου για την ανέγγιχτη φύση, λές και το περιβάλλον μένει ίδιο και δεν αλλάζει. Για την φοβερή περιβαλλοντική καταστροφή των αιολικών πάρκων, συν του οτι μας στοιχίζουν πανάκριβα, συν οτι ακριβαίνουν το ρεύμα, δεν είδα να γίνεται καμια προσφυγή. Α ξέχασα, εκεί η ενέργεια είναι πράσινη, πέρα οτι τα παράγουν και μας τα ακριβοπουλάνε οι Γερμανοί που δεν τα θέλουν πλέον ώς ασύμφορα και μη αποδοτικά, χωρίς να εξοικονομούν τίποτα, και χωρίς να ηλεκτροδοτούν τίποτα.
Μπορείς να με κατατοπίσεις λίγο για την φοβερή, όπως αναφέρεις, περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούν τα αιολικά πάρκα;Γνωρίζω οτι δίπλα στους πυλώνες (ελάχιστα μέτρα) λόγω της θέρμανσης από τους ρότορες επηρρεάζεται η θερμοκρασία του εδάφους και τα φυτά. Επίσης θεωρείται αισθητική υποβάθμιση σε κάποια σημεία.Είμαι σχετικός με το αντικείμενο της παραγωγής ενέργειας και μάλιστα σχετικά σκεπτικιστής προς τον τρόπο ανάπτυξης των ανανεώσιμων. Αλλά την φοβερή περιβαλλοντική καταστροφή που την εντοπίζεις;
Αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά να ενημερωθείς γενικά για την απάτη των ΑΠΕ, και ειδικά για τα αιολικά πάρκα, ρίξε μιά ματιά εδώ. http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2014/01/deutsceh-welle.htmlΑν πάς επάνω στην Πάρνηθα, (πήγα μετά απο χρόνια την προηγούμενη Κυριακή)θα δείς τουλάχιστον 15 ΑΓ, στον καμμένο πλέον εθνικό δρυμό, πώς πήγαν εκεί; αλλα το κυριώτερο, πώς θα φύγουν απο κεί όταν λήξουν ή χαλάσουν; Έχεις δεί σε άλλες περιοχές της χώρας σκουριασμένες ΑΓ; Αυτές τί προσφέρουν στο περιβάλλον εκτός απο οξείδωση, και γιατι δεν τις αποσυναρμολογούν; Μήπως γιατι δεν συμφέρει οικονομικά, οπότε γράφουμε στα τέτοια μας το περιβάλλον; η WWF και λοιπές "οικολογικές" οργανώσεις, γιατί δεν κάνουν μηνύσεις στις εταιρείες εκμετάλευσεις που τις εγκατέστησαν; Γνωρίζουν πόσα πουλιά σκοτώνονται απο τις ΑΓ; Παρεμπιπτώντος, όλες οι ΑΓ, στην Πάρνηθα, ήταν σταματημένες, μια και δεν φύσαγε, τί ακριβώς παράγουν, πότε, και πόσο κοστίζει σε μάς; Χωρίς επιδότηση μπορούν να λειτουργήσουν;Τα πράγματα είναι απλά, όλα τα είδη, διαμορφώνουν το περιβάλλον προς όφελός τους, το οποίο περιβάλλον αλλάζει μόνο του ακολουθώντας τους δικούς του κανόνες, και ενίοτε αλλάζει με βίαιο τρόπο, και οσα είδη δεν μπορούν να προσαρμοστούν, εξαφανίζονται, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ, που έλεγε και ο Ηράκλειτος. Το ζητούμενο για μένα, δεν είναι να αφήσουμε τα πράγματα ώς έχουν, αλλα να τα αλλάζουμε ακολουθώντας φυσικούς κανόνες, και όχι μόνο κερδοσκοπικούς, αλλιώς θα ζούσαμε στις οικολογικές σπηλιές ακόμα. Σε όλα υπάρχει ο χρυσός κανόνας.
Πότε ακριβώς έγινε κάποια ολοκληρωμένη και αμερόληπτη μελέτη αναγκών και διαχείρισης υδατικών πόρων που να έδειξε ότι η εκτροπή είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ; Ποτέ, καθώς υπάρχουν και άλλοι ηπιότεροι τρόποι για να καλυφθεί σε ανάγκες άρδευσης ο θεσσαλικός κάμπος (Υδρομαστεύσεις και Αναδιαρύθμιση πηγών και φυσικά να αλλάξει και το είδος των καλλιεργειών από το "τεμπέλικο" (για τον αγρότη) και υδροβόρο βαμβάκι σε άλλου είδους καλλιέργειες).Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα χρόνια τα έργα του Αχελώου ήταν τα μόνα που προχωρούσαν μόνο με 100% Εθνική χρηματοδώτηση και 0% Ευρωπαΐκά κονδύλια αφού το έργο είχε βγει απαράδεκτο περιβαλλοντικά και άχρηστο τεχνικά από τους Ευρωπαίους