Εσείς γνωρίζατε ότι μπορείτε να δωρίσετε τα κομμένα σας μαλλιά για να βοηθήσετε παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, κι έχουν χάσει τα δικά τους;
Εμείς όχι, και για την ακρίβεια και να το γνωρίζαμε δεν θα μπορούσαμε μέχρι πολύ πρόσφατα να το κάνουμε αν δεν υπήρχε η Μελίνα Κωνσταντινίδη, η 24χρονη που μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο κατέφερε να οργανώσει από το μηδέν τον πρώτο και μοναδικό οργανισμό Δωρεάς Μαλλιών της Ελλάδας.
Σήμερα, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη δωρίσει τα μαλλιά τους, δεκάδες κομμωτήρια σε όλη τη χώρα συνεργάζονται γι' αυτό το σκοπό, ενώ έχει βρεθεί και η ελληνική εταιρεία που αφιλοκερδώς θα φτιάχνει και θα στέλνει τις περούκες στα παιδιά που τις έχουν ανάγκη.
Σύγχρονοι ήρωες όπως η Μελίνα και η ομάδας της σπανίζουν στις μέρες μας, και φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία να την συναντήσουμε!
Who is who:
Η Μελίνα-Λιουντμίλα Κωνσταντινίδη γεννήθηκε στο Κατακουργκάν του Ουζμπεκιστάν το 1990 και ζει στην Ελλάδα από τριών ετών. Τον τελευταίο χρόνο η Μελίνα κάνει μια χαοτική ζωή ανάμεσα σε μαγειρική και ... τρίχες, και θεωρεί ότι το πιο σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού μας πρέπει να είναι ο σεβασμός στο διαφορετικό.
Μελίνα, τι ακριβώς είναι η καμπάνια Donate Hair;
Η καμπάνια "Δωρεάς Μαλλιών για παιδιά με καρκίνο" είναι μια εθελοντική κίνηση με σκοπό να δωρίζονται περούκες σε παιδιά που χάνουν τα μαλλιά τους κατά τις χημειοθεραπείες, ή από αλωπεκία.
Μόλις ολοκληρώσουμε τις νομικές διαδικασίες που μας καθυστερούν το "Donate Hair- Donate Love" θα είναι ο πρώτος επίσημος ελληνικός Οργανισμός Δωρεάς Μαλλιών για παιδιά με καρκίνο.
Εγώ είμαι η συντονίστρια της καμπάνιας , ενώ η ομάδας μας αποτελείτε από επτά ακόμα άτομα. Ο Θοδωρής Οικονομάκης, η Σοφία Φλωρούς, η Έλενα Κούση, ο Στάθης Κατωπόδης, η Μελίνα Ντισλιάν, και η Μαρτίνα Κορμέντζα είναι οι άνθρωποι μου. Η δεύτερή μου οικογένεια.
Και πώς προέκυψε αυτή η ιδέα, πώς άρχισαν όλα;
Ένα πρωί του Σεπτεμβρίου του 2013 είπα "γιατί όχι, μαλλιά είναι!" και αποφάσισα να κουρευτώ και να δωρίσω τα μαλλιά μου σε έναν οργανισμό που δίνει αφιλοκερδώς περούκες σε καρκινοπαθείς.
Όταν ξεκίνησα να ψάχνω πληροφορίες για τον τρόπο της δωρεάς δεν έβρισκα τίποτε απολύτως στα ελληνικά κι έτσι έστειλα τα μαλλιά μου σε έναν αντίστοιχο σύλλογο της Αμερικής.
Την ίδια κιόλας μέρα – ως αρθρογράφος τότε σε ένα site- έγραψα ένα σχετικό ενημερωτικό άρθρο για όποιον θα ήθελε να κάνει το ίδιο. Μέσα σε λίγες μέρες το άρθρο διαβάστηκε από χιλιάδες κόσμου οι οποίοι ζητούσαν περισσότερες πληροφορίες. Όταν είδα πόσο μεγάλο ενδιαφέρον υπήρχε από δωρητές αποφάσισα να ιδρύσω εγώ τον πρώτο αντίστοιχο οργανισμό στην Ελλάδα, χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς να συνειδητοποιώ στην ουσία τι πήγαινα να κάνω.
Εφόσον δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο μέχρι τώρα, ποιες δυσκολίες συναντήσατε στη σύσταση του συλλόγου;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι προσπαθούμε να δώσουμε μια νομική μορφή σε κάτι που δεν προϋπήρχε, οπότε ξεκινάμε από το μηδέν.
Ψάχναμε για αρκετό καιρό δικηγόρο να μας αναλάβει αφιλοκερδώς μιας που τα οικονομικά μας δεν βοηθούσαν. Τελικά μας ανέλαβαν δύο εξαιρετικές δικηγόροι, η κυρία Λίλα Κανάκη και η Ξένια Κατσουπάκη.
Η διαδικασία της δωρεάς μαλλιών είναι ένας τρόπος να δείξουμε στα παιδιά πως ό,τι χάνεις μπορείς να το ξαναποκτήσεις.
Είτε αυτό είναι μαλλιά, είτε υγεία, είτε ακόμα και ελπίδα
Είχες εσύ κάποια προσωπική εμπειρία στο θέμα του καρκίνου και των χημειοθεραπειών;
Ναι, δυστυχώς έχω και φίλους και γνωστούς αλλά και συγγενείς που πάσχουν από καρκίνο. Ακόμα και στην οικογένειά μου. Γνώριζα, έτσι, από πρώτο χέρι πόσο ακριβή είναι μια περούκα.
Πόσο κοστίζει αλήθεια μια τέτοια περούκα;
Το κόστος μια φυσικής περούκας καλής ποιότητας κοστίζει από 1000 μέχρι 1400 ευρώ. Η περούκα που θα προσφέρουμε δωρεάν στα παιδιά κοστίζει 1000 περίπου ευρώ.
Πώς ερμηνεύεις εσύ το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία οργανωμένη προσπάθεια δωρεάς μαλλιών μέχρι τώρα στην Ελλάδα;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην χώρα μας είναι η άγνοια και η έλλειψη ενημέρωσης. Από την άλλη εμείς θέλαμε να βοηθήσουμε αλλά δεν ξέραμε το πώς. Θεωρώ ότι είμαστε ένα πολύ καλόψυχος λαός. Αν ανοίξουμε λίγο – όχι πολύ, λίγο- τα αυτιά μας και ενημερωθούμε θα πάμε πολύ μπροστά.
Το ζήτημα του καρκίνου είναι για πολλούς ένα θέμα ταμπού.
Συχνά οι άνθρωποι αποφεύγουν να μιλούν ανοιχτά για κάτι τόσο δυσάρεστο. Πιστεύεις ότι η διαδικασία της δωρεάς ίσως να μοιάζει σε κάποιους το ίδιο δυσάρεστη;
Έτσι είναι, δυστυχώς. Όταν πριν χρόνια ήρθα αντιμέτωπη με αυτό το θέμα στον οικογενειακό μου κύκλο η λέξη καρκίνος ήταν κάτι που λεγόταν μόνο ψιθυριστά.
Εγώ πλέον μπορώ να τη φωνάξω χωρίς φόβο. Ο καρκίνος βρίσκεται παντού δίπλα μας. Δεν μπορείς να κλείνεις τα μάτια, και το να κρύβεις το πρόβλημα δεν σημαίνει πως βρήκες την λύση.
Πρέπει να προσπαθείς να βοηθήσεις όπως και όσο μπορείς. Η διαδικασία της δωρεάς μαλλιών είναι ένας τρόπος να δείξουμε στα παιδιά πως ό,τι χάνεις μπορείς να το ξαναποκτήσεις.
Είτε αυτό είναι μαλλιά, είτε υγεία, είτε ακόμα και ελπίδα. Ευτυχώς, κρίνοντας από την ανταπόκριση του κόσμου στη δωρεά, είναι πάρα πολλοί ακόμα που βλέπουν έτσι τα πράγματα.
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι τεράστια.
Σήμερα υπάρχουν πενήντα συνεργαζόμενα κομμωτήρια σε όλη την Ελλάδα που κουρεύουν δωρεάν τους δωρητές οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τους 350
Πόσοι δωρητές έχουν συμβάλει μέχρι τώρα στην προσπάθεια και πόσα συνεργαζόμενα κομμωτήρια;
Η ανταπόκριση είναι τεράστια όπως και η αγάπη που παίρνουμε από τον κόσμο.
Σήμερα υπάρχουν πενήντα συνεργαζόμενα κομμωτήρια σε όλη την Ελλάδα που κουρεύουν δωρεάν τους δωρητές, ενώ άλλα είκοσι βρίσκονται σε αναμονή.
Πρώτη είναι η Αθήνα, με είκοσι δύο συνολικά συνεργαζόμενα κομμωτήρια, ενώ μεγάλη ανταπόκριση υπήρχε και από τα νησιά μας, από την Μακεδονία και από την περιοχή της Θράκης.
Όταν τους καλώ για την καθιερωμένη δίμηνη ενημέρωση νομίζω πως μιλάω με φίλους από τα παλιά. Πολλοί με αποκαλούν "Μελινάκι", στα νησιά "κόρη μου" κτλ. Το λατρεύω αυτό!
Όσον αφορά τους δωρητές, έχουμε σήμερα ξεπεράσει τους 350. Πρόκειται κυρίως για παιδιά και -όσο περίεργο κι αν ακούγεται- άντρες, καθώς αυτοί είναι που έχουν φυσικό χρώμα μαλλιών.
Οπότε χρειάζεται το μαλλί να μην είναι βαμμένο για να δωριστεί.
Ποιες είναι οι υπόλοιπες προϋποθέσεις; Εξήγησε μας τη διαδικασία του εγχειρήματος.
Λοιπόν, για να μπορέσει κάποιος να γίνει δωρητής θα πρέπει να έχει φυσικό χρώμα μαλλιών και η δωρεά να είναι από είκοσι εκατοστά και πάνω.
Μπορεί να κουρευτεί στα συνεργαζόμενα κομμωτήρια δωρεάν, ή όπου αλλού θέλει μόνος του και να μας στείλει τα μαλλιά έπειτα.
Όλες οι κοτσίδες συγκεντρώνονται σε ειδικά κουτιά στα κομμωτήρια, και μόλις ολοκληρώσουμε τις νομικές διαδικασίες θα είμαστε έτοιμοι να τις παραλάβουμε και να τις στείλουμε στην εταιρία που θα φτιάξει τις περούκες.
Προϋπόθεση για να δωρίσει κανείς τα μαλλιά του είναι αυτά να μην έιναι βαμμένα, και το μήκος της κοτσίδας να είναι τουλάχιστον 20 εκατοστά
Η οποία θα το κάνει επίσης αφιλοκερδώς, έτσι;
Ναι, πρόκειται για μία ελληνική κλινική μαλλιών που θα προσφέρει αφιλοκερδώς τη δημιουργία αλλά και την παράδοση των περουκών.
Όλοι οι δωρητές, τα κομμωτήρια, η εταιρεία που θα φτιάχνει τις περούκες, οι συνεργάτες μου, όλοι αυτοί οι εκπληκτικοί άνθρωποι ήρθαν μόνοι τους σε μένα. Εγώ απλά έκανα το κάλεσμα. "Έχω αυτή την ιδέα είστε μαζί μου;".
Δεν χρειάστηκε καν να σηκώσω μία φορά το τηλέφωνο. Δεν είναι υπέροχα ελπιδοφόρο αυτό;
Και πόσα μαλλιά χρειάζονται αλήθεια για να δημιουργηθεί μια παιδική περούκα;
Πώς "μεταφράζονται" αυτές οι 350 κοτσίδες;
Μια περούκα χρειάζεται 160 με 200 γραμμάτια μαλλιά για φτιαχτεί.
Περίπου δύο με τρεις κοτσίδες, δηλαδή, ανάλογα με το πάχος τους.
Στόχος μας είναι να κάνουμε πέντε περίπου περούκες το μήνα.
Όλα τα μαλλιά θα περάσουν από έλεγχο και θα διαχωριστούν ανά χρώμα και μήκος. Έτσι, όταν θα τα έχουμε μπροστά μας θα μπορούμε και να ορίσουμε με σιγουριά πόσες περούκες μπορούμε να κάνουμε.
Δεν θα χρησιμοποιηθούν όλες οι κοτσίδες μαζί. Μία κοτσίδα από ξανθά σγουρά μαλλιά θα χρησιμοποιηθεί μόλις βρεθεί ένα παιδάκι που είχε ξανθά σγουρά μαλλιά, κ.ο.κ
Μίλησε μας, τέλος, για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.
Τι άλλες εκδηλώσεις θα ακολουθήσουν και πού;
Τουρτουρίζαμε από το κρύο αλλά άξιζε!
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Μελίνα Ντισλιάν, και την στήριξε όλη η τοπική κοινότητα.
Θυμάμαι είχαμε ξεμείνει από αφίσες και ο κύριος στο κατάστημα που τυπώναμε μας είπε "δεν έχω μαλλιά να σας δώσω, δώρο οι αφίσες".
Εκατοντάδες άτομα εμφανίστηκαν με κοτσίδες ανά χείρας, και δεκάδες άλλοι κουρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Ήδη δουλεύουμε την εκδήλωση της Αθήνας γι' αυτό το καλοκαίρι, ενώ ξεκίνησαν και οι πρώτες επαφές σε Κατερίνη και Κιλκίς. Είναι η πιο δημιουργική μας περίοδος!
_______________________________________
Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια και για το πώς μπορείτε να δωρίσετε κι εσείς τα μαλλιά σας εδώ.
Αν είστε ιδιοκτήτης κομμωτηρίου και θέλετε να συμμετέχετε στην προσπάθεια συμπληρώστε την αίτηση εδώ.
σχόλια