Την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων έχει προκαλέσει πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τα Αρχαία Ελληνικά γενικής παιδείας στη Β' Λυκείου. Όπως τονίζουν, επιχειρείται η κατάργηση του μαθήματος και της διδασκαλίας της Αντιγόνης του Σοφοκλή.
«Η διδασκαλία της Αντιγόνης δεν καταργήθηκε ούτε κατά την επτάχρονη δικτατορία, ενώ η αγέρωχη στάση της ηρωίδας του έργου αποτέλεσε διαχρονικά παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο που ενέπνευσε και εμπνέει την πολιτισμένη ανθρωπότητα», τονίζουν οι φιλόλογοι στην ανακοίνωσή τους, σύμφωνα με το alfavita.gr.
Ακόμα, η Ένωση κάνει λόγο για «εξοβελισμό ενός ακόμα εμβληματικού για την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης κειμένου, της Αντιγόνης του Σοφοκλή, που μέχρι σήμερα διδάσκεται από το πρωτότυπο επί δίωρο σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές που φοιτούν στην αντίστοιχη τάξη».
«Ελληνικό σχολείο όμως χωρίς τον Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιο και χωρίς την Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι σχολείο με δυσαναπλήρωτο έλλειμμα παιδείας, χωρίς ουσιαστική αγωγή δημοκρατίας, χωρίς μαθητεία στην αντίσταση απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας και χωρίς ανάδειξη -ως υπέρτατης αξίας- της αγάπης», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Τέλος, το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων απορρίπτει ως απαράδεκτη την πρόταση του ΙΕΠ και καλεί «τους φιλολόγους και κάθε σκεπτόμενο και ευαίσθητο πολίτη της χώρας να πλαισιώσουν την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και τους τοπικούς συνδέσμους φιλολόγων στον κοινό αγώνα για την προάσπιση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα και των ποιοτικών παραδόσεων της παιδείας».