Τι προβλέπει για την Ελλάδα ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης

Τι προβλέπει για την Ελλάδα ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης Facebook Twitter
5

Για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την διαπραγμάτευση, αλλά και τις θέσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μιλά σε συνέντευξη που παραχωρεί στον ιστότοπο Liberal, ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, ενώ καταγράφει τις απόψεις του για την προσφυγή στην Παγκόσμια Τράπεζα.

 

Για περιορισμένη ρευστότητα και μικρό ποσοστό επενδύσεων στην Ελλάδα, κάνει λόγο σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Liberal, ο Χριστόφορος Πισσαρίδης και προκρίνει την ανάγκη για σταθερότητα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Για τις μεταρρυθμίσεις τονίζει ότι «επιτυγχάνουν σε μία χώρα όταν υπάρχει μία ισχυρή ομάδα στον πληθυσμό, που πιστεύει ότι θα είναι σε καλύτερη θέση μετά τις μεταρρυθμίσεις. Στην Ελλάδα κανείς δεν το πιστεύει αυτό. Να ξέρουμε τι θέλουμε και να το φωνάξουμε παντού ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη για τους Έλληνες και ξένους επενδυτές» σημειώνει ο νομπελίστας οικονομολόγος. Για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές δηλώνει: «Δεν βλέπω να συμβαίνει πριν το 2018, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία».

 

Ερωτηθείς για την προσφυγή στην Παγκόσμια Τράπεζα, απαντά: «Η Ελλάδα χρειάζεται και άλλα δάνεια που δεν μπορεί να τα πάρει από αλλού. Αν μπορέσει να πάρει αρκετά από την Παγκόσμια Τράπεζα για να αποφύγει το μνημόνιο, θα ήταν μια θετική εξέλιξη». Και συμπληρώνει: «Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν δίνει δάνεια χωρίς αναπτυξιακά σχέδια (...)γίνονται συγκεκριμένες μελέτες και υπάρχει έλεγχος της διαδικασίας. Δεν ξέρω σε ποιο στάδιο βρίσκονται τώρα οι συζητήσεις, αλλά ίσως η προσφυγή στην Παγκόσμια Τράπεζα ενίσχυε και λίγο περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική αγορά».

 

Ερωτηθείς για τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέει: «Φαίνεται να αποτελεί μια ελπίδα λογικής. Συμμερίζομαι απόλυτα την διάθεσή του για μεταρρυθμίσεις και την αγωνία του για σταθερότητα και επαναφορά της εμπιστοσύνης. Αλλά οποιοσδήποτε αναλάβει την διοίκηση στο μέλλον, θα πρέπει να ξέρει ότι πρέπει να παλέψει πολύ σκληρά για να αλλάξει, όχι μόνο την οικονομία, αλλά και το πολιτικό σύστημα που έχει συσσωρεύσει προβλήματα δεκαετιών» υπογραμμίζει ο κ. Πισσαρίδης.

 

Ο νομπελίστας οικονομολόγος χαρακτηρίζει καταστροφή την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, σημειώνοντας: «Η λύση είναι οι δυνατές οικονομίες της Ευρωζώνης με μεταρρυθμίσεις στο κοινό νόμισμα. Ίσως μια Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων ή δύο νομισμάτων να μπορούσε να υπάρξει. Αν θέλουμε όμως, να μιλάμε για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωζώνη και οικονομική σύγκλιση, οι δυνατές οικονομίες από την θέση τους, θα πρέπει να μεριμνήσουν για την ανάπτυξη και των πιο αδύναμων οικονομιών. Επίσης, οι συζητήσεις για Grexit οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα και εντός και εκτός Ελλάδος» είναι το μήνυμα που στέλνει ο κ. Πισσαρίδης.

 

Επίσης εκτιμά, ότι εάν ο Σουλτς κερδίσει στις επικείμενες γερμανικές εκλογές, η Ελλάδα μπορεί να περιμένει πολλές θετικές εξελίξεις: «Το 2018 πιστεύω ότι θα είναι η χρονιά της Ευρώπης. Θα πρέπει να δούμε και τις εκλογές στην Γαλλία -πρέπει κάποτε να ξυπνήσει- αλλά η Γερμανία φαντάζομαι θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Βεβαίως, αν εκλεγεί ο Σουλτς, όλα θα είναι πιο αισιόδοξα. Ξέρουμε όλοι πως υποστηρίζει τα ευρωπαϊκά ομόλογα. Τώρα βέβαια, δεν μπορεί να το πει στους Γερμανούς ψηφοφόρους, αλλά μετά τις εκλογές, θα το προχωρήσει. Ξέρει επίσης τα προβλήματα και υπάρχει ελπίδα ότι θα γίνει κάτι και με το ελληνικό χρέος» υποστηρίζει ο κ. Πισσαρίδης, ενώ για τη σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία που εκπροσωπεί ο Β. Σόιμπλε, τονίζει ότι «δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και αυτό κάποτε πρέπει να γίνει αντιληπτό». Μάλιστα, προτείνει τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα ελέγχου όλων των οικονομιών -για όλα τα μέλη της ζώνης του ευρώ- που δεν θα δεσμεύεται από πολιτικές ατζέντες και υπογραμμίζει: «Έτσι κι αλλιώς, το αργότερο μέχρι τις εκλογές του 2019, όλα πρέπει να έχουν αποφασιστεί στην Ευρώπη. Ο χρόνος θεωρώ ότι τελειώνει».

 

Για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης εκτιμά, ότι αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, αλλά κρίνει θετική την παραμονή του ΔΝΤ. Ωστόσο τονίζει, ότι «είναι λάθος να δίνουν έμφαση μόνο στο συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό. Αν δεν προέλθει η εμπιστοσύνη για τους επενδυτές από έξω, δεν υπάρχει περίπτωση από το εσωτερικό, με ένα αδύναμο τραπεζικό σύστημα. Έχω προειδοποιήσει πως όσο θα συνεχίζονται οι καθυστερήσεις, θα ενισχύονται οι φόβοι και οι συζητήσεις Grexit» λέει ο κ. Πισσαρίδης.

 

Για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα εκτιμά, ότι οδηγούν την ελληνική οικονομία σε ένα ασφυκτικό κλοιό, χωρίς να μπορεί να αναπτύξει την ανταγωνιστικότητά της, ενώ είπε ότι από την αρχή το Eurogroup εστίασε σε λάθος βάσεις. «Πρώτα βοηθάς την οικονομία να ανακάμψει και μετά εισπράττεις τα χρωστούμενα. Πολλές φορές, οι πολιτικές της ΕΚΤ και οι δημοσιονομικές πολιτικές που επιβάλλονται εξυπηρετούν τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, τις οικονομικές δομές τους και τα επίπεδα του χρέους τους, αλλά όχι το Νότο της ευρωζώνης, όπου απαιτείται μια πιο ευέλικτη νομισματική πολιτική» σημειώνει ο νομπελίστας οικονομολόγος. Για τη μείωση του αφορολόγητου λέει πως είναι μέτρο κοινωνικά άδικο και μη αποδοτικό προς την αγορά.

 

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι Κύπριος οικονομολόγος. Τιμήθηκε το 2010 με το Νόμπελ Οικονομικών, μαζί με τους Ντέιλ Τ. Μόρτενσεν και Πίτερ Ντάιαμοντ για τη συνεισφορά του στη θεωρία της αναζήτησης τριβών και στη μακροοικονομία.

 
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 12 μειώσεις φόρων του 2025: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από φόρο για 3 έτη - Μηδενικός ΦΠΑ στις νέες οικοδομές - Τα νέα επιδόματα

Οικονομία / Οι 12 μειώσεις φόρων του 2025: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από φόρο για 3 έτη - Μηδενικός ΦΠΑ στις νέες οικοδομές - Τα νέα επιδόματα

Αυξήσεις για τους σπουδαστές των Ενόπλων Δυνάμεων - Οι 12 αυξήσεις αποδοχών για μισθωτούς - Πόσο ενισχύονται οι οικογένειες με παιδιά - Όλα τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο
LIFO NEWSROOM