Τσίπρας: Κάναμε ένα μικρό θαύμα στην Υγεία

Τσίπρας: Κάναμε ένα μικρό θαύμα στην Υγεία Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
7

  «Παραλάβαμε την υγεία σε ένα πλαίσιο οικονομικής ασφυξίας και κάναμε ένα μικρό θαύμα» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού", απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, για το θέμα της Υγείας.

 Αν και ο μνημονιακός στόχος ήταν οι δαπάνες για τη δημόσια Υγεία να κυμαίνονται στο 6% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε τις δαπάνες στο 4,7% του ΑΕΠ - την ώρα που υπήρξε διαγκωνισμός για το ποιος θα πάρει τη δόξα των "μεταρρυθμίσεων" οι δανειστές και ο κ. Τόμσεν ή οι υπουργοί Υγείας στην Ελλάδα - στις αρχές του 2015 και μέσα στον ίδιο χρόνο κατάφερε να τις αυξήσει στο 5,1% του ΑΕΠ, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: Κι ενώ το όριο των αγορών στα δημόσια νοσοκομεία το 2015 είχε προϋπολογιστεί, από την κυβέρνηση Σαμαρά, σε 1.388.000 ευρώ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το αύξησε στο 1.556.000 ευρώ. Παρά την πιεστική δημοσιονομική κατάσταση το 2015 και το 2016 αντιμετωπίστηκαν ριζικά τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία. Τον Δεκέμβριο του 2014 τα δημόσια νοσοκομεία είχαν έλλειμμα 936.000.000, σήμερα έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νέα χρέη. Τα παλιά χρέη που δημιουργήθηκαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων αποπληρώνονται κανονικά και τον Δεκέμβριο του 2016 τα νοσοκομεία είχαν, όχι έλλειμμα, αλλά πλεόνασμα 38.000.000 ευρώ.

 «Παραλάβαμε νοσοκομεία χρεοκοπημένα και καταφέραμε να τα φέρουμε σε μια κατάσταση οικονομικής βιωσιμότητας, χωρίς νέες περικοπές, αλλά με αυξήσεις δαπανών» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πως έγινε αυτό; Δεν είμαστε ούτε θαυματοποιοί, ούτε τετραγωνίσαμε κανέναν κύκλο. Υπάρχει εξήγηση. Αυτό έγινε ασκώντας μια προσεκτική και επίμονη πολιτική εξοικονόμησης εκεί, που, όπως γνωρίζετε, για πολλές δεκαετίες γινόταν ένα μεγάλο πάρτι στις προμήθειες, στις δαπάνες, στις υπερτιμολογήσεις κι έτσι καταφέραμε και ένα μεγάλο κατόρθωμα. Και ιδίως, αν σκεφτεί κανείς ότι το καταφέραμε στην περίοδο της κρίσης, της μνημονιακής πειθαρχίας, καταφέραμε να εντάξουμε 2.500.000 ανασφάλιστους συμπολίτες μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από αυτούς περίπου το 1/3 έχει μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα που χρειάζεται».

Σε ότι αφορά στα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε ένα σύστημα με τρομακτικά κενά, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι δεν είχε γίνει καμιά πρόσληψη την πενταετία 2010-2014, ενώ από όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση έγιναν 6.256 προσλήψεις εκ των οποίων το 1/3 είναι μόνιμο προσωπικό. Άλλοι 3.600, εκ των οποίων οι μισοί είναι μόνιμοι, έχουν επιλεγεί και αναλαμβάνουν υπηρεσία το επόμενο διάστημα. Έχουν προκηρυχθεί, ήδη, άλλες 1.974 θέσεις εκ των οποίων οι 1.759 θα είναι μόνιμες, και το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν άλλες 3.200 θέσεις εκ των οι 2.350 μόνιμες, ενώ συμπληρώνονται οι 3.100 θέσεις εργαζομένων για τις τοπικές μονάδες Υγείας

Πολιτική
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Η κατάσταση στα νοσοκομεία με την παρούσα κυβέρνηση είναι χειρότερη από πριν, όσοι ζουν στην Ελλάδα το γνωρίζουν. Επιβάλλεται λοιπόν--καταρχάς--να δούμε αν συνεχίζεται το πάρτι, τι είδους προσλήψεις είναι αυτές που έκανε η παρούσα κυβέρνηση, με τι κριτήρια, κλπ. Μαζί με το τι έγινε πριν, φυσικά. Οι δικαιολογίες "παραλάβαμε καμμένη γη", "φταίνε οι ξένοι" κλπ δεν ισχύουν γιατί προσλήψεις μετακλητών και μη συριζαίων γίνονται, άρα "λεφτά" βρίσκονται, προκειμένου να φτιαχτεί συριζέικο καθεστώς.Παρεμπιπτόντως, ad hominem είναι σίγουρα το "δεν έχετε δικαἰωμα (δια) να ομιλείτε", ή το "ο Γεωργιάδης είναι ακροδεξιός". Το να πεις "ψεύτη" έναν άνθρωπο που λέει συνέχεια ψέματα, δεν είναι απαραίτητα ad hominem.
Τα κριτήρια και τις λεπτομέρειες για κάθε προκήρυξη μπορεί να τις βρει ο καθένας στις αντίστοιχες ιστοσελίδες. Με ένα απλό "γκουγκλάρισμα" πάντως εγω βρήκα:http://www.e-dimosio.gr/ergasia/dimosios-tomeas/112312/218-proslipsis-giatron-ke-nosilefton-sto-kentro-elegchou-ke-prolipsis-nosimaton-keelpno/http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/theseis-ergasias/137129/oli-prokiryksi-7k-2016-tou-asep-gia-1-666-monimes-proslipseis-stin-ygeiaΑν υπάρχει κάτι μεμπτό στο διαγωνισμό γιατί δε βγαίνει στην επιφάνεια?Δεν καταλαβαίνω το νόημα, πραγματικά. Ότι και αν γινόταν πριν, ακόμη και αν δεν υπήρχαν σκάνδαλα με τα φάρμακα κτλ, ακόμη και αν ήταν όλα καθαρά τα πράγματα, φαίνεται πως αυτή τη στιγμή έχουν εξοικονομηθεί κάποια χρήματα για να γίνουν προσλήψεις. Αντί όμως να το θεωρούμε μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, ότι ένας κλάδος με τις περισσότερες ελλείψεις σε προσωπικό επιτέλους θα μπορεί να έχει νέο προσωπικό, θεωρούμε a priori πως όσοι προσλαμβάνονται είναι κομματικοί εγκάθετοι.Όσο για τους μετακλητούς -που ΔΕΝ είναι μόνιμοι υπάλληλοι:http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26498&subid=2&pubid=114295192Η παραπάνω είναι απο τις εξηγήσεις που συχνά δίνονται αλλά δεν προβάλλονται όσο πρέπει είτε γιατί το θέμα δεν παίζει πια στη πρώτη σελίδα είτε γιατί υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες. Αμα θέλετε να δείτε αναλυτικά τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, σας προτείνω την ιστοσελίδα της απογραφής μητρώου ανθρωπίνου δυναμικού ελληνικού δημοσίου:http://apografi.yap.gov.gr/apografi/Απο εκεί βλέπουμε για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων:Δεκέμβριος 2014 - Σύνολο: 576.856Δεκέμβριος 2016 - Σύνολο: 565.671
ναι αλλα εχουμε 20.000 Καρανικες, την Ερτ να βγαζει πλεονασμα με εσοδα 180εκ /ετος (βαλτε ποσα νοσοκομεια ειναι αυτα) η Βουλη να στοιχιζει μονο για τον Βουτση 120εκ/ετος + καθαριστριες εφοριων, ορισμενες πλεον δικαστικες υπαλληλους ως αποσπαση.Τα παντα πανε θαυμασια. Οι κυριοι αυτοι ετσι και αλλοιως δεν επιλεγουν δημοσια νοσοκομεια για την περιθαλψη τους ή δημοσια σχολεια για την οικογενεια τους.