Γιατί ο Τραμπ έχει τέτοια εμμονή με την Ευρώπη

Γιατί ο Τραμπ έχει τέτοια εμμονή με την Ευρώπη Facebook Twitter
5

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να οδηγήσει τη χώρα του εκτός της διεθνούς Συμφωνίας για το Κλίμα, που επετεύχθη το 2015 στο Παρίσι, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων παγκοσμίως. Ο αμερικανός πρόεδρος αιτιολόγησε την κίνησή του ως προάσπιση των αμερικανικών συμφερόντων. Σύμφωνα με τον Τζάκσον Τζέινς, διευθυντή του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σύγχρονων Γερμανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς της Ουάσινγκτον, «ο Τραμπ εξακολουθεί να βρίσκεται σε ρυθμούς προεκλογικού αγώνα και θέλει να απευθύνεται σε μία και μόνο ομάδα πολιτών: στους ψηφοφόρους του.

Αυτό δεν κατέστη σαφές μόνο στο θέμα της συμφωνίας του Παρισιού αλλά και κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες». Ο αμερικανός πολιτικός επιστήμονας επισήμανε στην DW ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «απευθύνει τον λόγο σε αυτούς που τον έφεραν στον Λευκό Οίκο, σε ανθρώπους που νιώθουν αδικημένοι» και «στους ανέργους ή σε όσους φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους».


Η σκληρή κριτική του Ντόναλντ Τραμπ κατά των ευρωπαϊκών χωρών -ιδιαίτερα της Γερμανίας κυρίως με αφορμή το εξαιρετικά υψηλό εμπορικό της πλεόνασμα- εξηγείται σύμφωνα με τον Τζάκσον Τζέινς ως εξής: «Η Άγκελα Μέρκελ δεν σημαίνει για τον Τραμπ μόνο Γερμανία αλλά Ευρώπη. Και αυτός θεωρεί την Ευρώπη ανταγωνιστή, όχι εταίρο. Προφανώς δεν κατανοεί τι σημαίνει η Ευρώπη ως σύνολο και πόσο σύνθετο είναι αυτό. Η Μέρκελ δεν είναι αντίπαλος μεν, αλλά ανταγωνίστρια γι' αυτόν».


Ο αμερικανός πολιτικός επιστήμονας δεν ελπίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει τακτική, θεωρεί ωστόσο ρεαλιστικό ότι όσο εξακολουθεί να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο θα προκαλεί αντιδράσεις, όχι μόνο εκ μέρους των Δημοκρατικών αλλά και από μέλη των Ρεπουμπλικάνων που θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ «να μην απομονωθούν».


Ο Τζάκσον Τζέινς θεωρεί απίθανο να υπάρξει πολιτική διαδικασία καθαίρεσης του αμερικανού προέδρου και καλεί την Ευρώπη να παραμείνει ενεργή και δραστήρια απέναντι στις ΗΠΑ του Τραμπ. «Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να υπενθυμίζουν στις ΗΠΑ ξανά και ξανά ότι είναι καλύτερο τα προβλήματα να επιλύονται από κοινού –είτε πρόκειται για το Ιράν, είτε για τη Συρία, είτε για το παγκόσμιο κλίμα. Είναι καθήκον των Ευρωπαίων να είναι ενεργοί σε αυτό το πεδίο. Δεν βοηθά να λέει κανείς 'δεν παίζω άλλο με αυτόν (σ.σ. με τον Τραμπ), ο τύπος είναι τρελός», σχολίασε ο αμερικανός αναλυτής.

Πηγή:Deutsche Welle 

Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Το μεγάλο πρόβλημα με τον Τραμπ είναι πως δεν λειτουργεί με βάση την λογική των πολιτικών επιστημόνων (που τζάμπα προσπαθούν να κατανοήσουν τα κίνητρά του). Προεκλογικά είπε πως το ΝΑΤΟ ήταν παρωχημένο, μέχρι που το πήρε πίσω. Ήταν ενάντια στην ανάμειξη των Η.Π.Α στην Συρία, μέχρι που διάταξε χτύπημα. Διέλυσε την Trans-Pacific Partnership για να κάνει ξεχωριστή συμφωνία με την Κίνα, μέχρι που τα τσούγκρισε και με τους Κινέζους. Την μια θαυμάζει τον Πούτιν, και την άλλη τον αγνοεί. Δεν θα με ξάφνιαζε καθόλου, αν σε δύο μήνες ο Τραμπ τα γυρίσει και επιστρέψει στην συμφωνία για το κλίμα. Επικοινωνιακά τρικ; Σίγουρα, κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Ο Τραμπ συμπεριφέρεται όχι σαν πρόεδρος αλλά σαν σταρ της τηλεόρασης. Η πολιτική του είναι ένα σώου. Ενδιαφέρεται για την εικόνα (την οποία αλλάζει κατά το δοκούν) αλλά ποτέ για την ουσία και κυρίως ποτέ για τις συνέπειες.
Δηλαδή, μας λέει με λίγα λόγια ότι κάνει αυτά που έλεγε προεκλογικά κι αυτό είναι λάθος γιατί τώρα κυβερνά και πρέπει να τα κάνει αλλιώς. Επίσης, ενώ κάποιοι από τον χώρο του τον στήριξαν για να αναλάβει τη διακυβέρνηση, και άρα να πάρουν τη θεσουλα που τους αναλογεί, τώρα αντιδρούν... Ενώ αν έκανε αλλά από αυτά που έλεγε θα ήταν οk γι' αυτούς; Συμπέρασμα, ο άνθρωπος είναι όντως απρόβλεπτος και με απόψεις επικίνδυνες, αλλά και το πώς τελικά θέλουμε να μας συμπεριφέρονται οι πολιτικοί είναι κι αυτό του παραλόγου!
Το άρθρο αναφέρεται σε ποιούς απευθύνεται ο Τραμπ, όχι τι κάνει. Προεκλογικά μιλάς σε αυτούς που ενδέχεται να σε ψηφίσουν γιαυί οι άλλοι είναι εχθρός. Μετεκλογικά, όμως, δεν εκπροσωπείς μόνο αυτούς που σε ψήφισαν αλλά το σύνολο του λαού σου. Ο Τραμπ δεν δείχνει να το έχει καταλάβει αυτό, όπως δεν το έχουν καταλάβει κι άλλοι αρριβίστες και λαϊκιστές εκλεγμένοι. Γνωρίζουν ότι οι οπαδοί τους θα τους κατασπαράξουν αν αντιληφθούν την αλήθεια (ότι ο αντικαθεστωτικός Τραμπ, π.χ. συνεχίζει τις ίδιες ντίλες με τους ίδιους κεφαλαιοκράτες που είχαν και οι προηγούμενοι) και έτσι τους κρατάνε μονίμως πολωμένους και πορωμένους.
Γιατί η Ευρώπη έχει τέτοια εμμονή με τις ΗΠΑ; Πείραξε τη Γερμανία η κατηγορία της ότι δε δίνει αρκετά για το ΝΑΤΟ ή ότι το εμπορικό της ισοζύγιο έχει ξεφύγει που και τα δύο είναι αλήθεια και ξαφνικά ο Τραμπ είναι ο μόνος κακός;
Δεν νομίζω οτι η Ευρώπη είναι που έχει το πρόβλημα με τις ΗΠΑ όσο ο Τραμπ με την Ευρώπη. Όσο για την Γερμανία, αφενός η συνεισφορά του 2% στο Νατο δεν είναι δεσμευτική αλλά "στόχος για το 2022", αφεδυο το εμπορικό ισοζύγιο με την Αμερική ρυθμίζεται από την προσφορά και την ζήτηση (καπιταλισμός ολέ) και διακρατικές συμφωνίες, τις οποίες ο Τραμπ δεν καταλαβαίνει. Είναι γνωστή η ιστορία πως η Μέρκελ χριεάστηκε να του εξηγήσει καμιά δεκαριά φορές οτι η ΕΕ διαπραγματεύεται συνολικά και οτι δεν μπορεί να έχει ξεχωριστές συμφωνίες με κάθε κράτος.Για το Νάτο και τις συνεισφορές η πηγή εδώ: https://www.nytimes.com/2017/05/26/world/europe/nato-trump-spending.html?_r=0Για το μάθημα διακρατικής οικονομίας στον Τραμπ εδώ: http://www.businessinsider.com/trump-trade-merkel-germany-eu-2017-4