Τέλος οι δωρεάν πλαστικές σακούλες: Πόσο θα τις πληρώνουμε στο σούπερ μάρκετ

Τέλος οι δωρεάν πλαστικές σακούλες: Πόσο θα τις πληρώνουμε στο σούπερ μάρκετ Facebook Twitter
25

Την πρωτοβουλία «Νοιαζόμαστε σήμερα – Ζούμε καλύτερα αύριο» υλοποιεί το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με την υποστήριξη των τεσσάρων μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, My Market, Σκλαβενίτης), στο πλαίσιο της οδηγίας 2015/720 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβούλιου της 29ης Απριλίου 2015 με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς.

Η οδηγία της Ε.Ε. επιφέρει "πρόστιμο" στη χρήση πλαστικής σακούλας και έτσι οι δωρεάν σακούλες στα σούπερ μάρκετ θα αποτελέσουν παρελθόν. Σύμφωνα με to newsit.gr, η Ηχρέωση έρχεται σε έξι μήνες, από 1/1/2018 και στην αρχή θα είναι η μισή από την προβλεπόμενη. Για αρχή δηλαδή κάθε σακούλα στο σούπερ μάρκετ θα χρεώνεται 0,04 ευρώ και για διάστημα από 1/1/2018 έως την 30/6/2018. Από την 1η Ιουλίου του 2018 η χρέωση θα είναι ολόκληρη και κάθε σακούλα στο σούπερ μάρκετ θα κοστίζει στον καταναλωτή 0,08 ευρώ


Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κώστας Μαχαίρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πρόκειται για μια προσπάθεια ανοιχτή και προς άλλες αλυσίδες σουπερμάρκετ. Στόχος είναι ο συντονισμός των κοινωφελών ενεργειών των αλυσίδων σουπερμάρκετ και η ενεργοποίηση των καταναλωτών για τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς.


Το μέγεθος του προβλήματος, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν, γίνεται περισσότερο εμφανές όταν συγκρίνεται η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα με την υποχρέωση της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Οδηγία αναφέρει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν θα υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2025. Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα πρέπει η κατανάλωση στην Ελλάδα να μειωθεί κατά 80% ως το 2019 και 90% ως το 2025.


Στο πλαίσιο της οδηγίας 2015/720 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβούλιου της 29ης Απριλίου 2015 με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς, το ΙΕΛΚΑ πραγματοποίησε μελέτη με θέμα τη χρήση της ελαφρού βάρους πλαστικής σακούλας. Η σχετική έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2017 σε δείγμα 530 άτομα από όλη τη χώρα είναι αποκαλυπτική για το μέγεθος του προβλήματος.


Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΙΕΛΚΑ, Γιώργος Δουκίδης. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας παίρνει κατά Μ.Ο. 3,9 σακούλες ανά επίσκεψη στο Σουπερμάρκετ. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε περίπου 270 πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν μόνο από το σουπερμάρκετ ή 2,9 δισ. σακούλες ανά έτος συνολικά στη χώρα ανά έτος. Τα αντίστοιχα στοιχεία από τις αγορές πλαστικής σακούλας που συγκεντρώθηκαν μέσω συνεντεύξεων αναφέρουν τουλάχιστον 2,7 δισ. σακούλες από τα σουπερμάρκετ.


Εκτιμάται ότι συνολικά οι πλαστικές σακούλες για το σύνολο του λιανεμπορίου (οργανωμένο λιανεμπόριο, μικρή λιανική και την εστίαση) ανά έτος στη χώρα ξεπερνούν 4,5 δισεκατομμύρια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου 400 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος το 2016, αυξημένες από την μέτρηση του ΙΕΛΚΑ του 2015 η οποία ανέφερε 363 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος. Η μέτρηση αυτή είναι κατά 50% μεγαλύτερη από την δημοσιευμένη εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2010 (Πηγή Eunomia), στις 242 σακούλες ανά κάτοικο, η οποία τότε κατέτασσε την Ελλάδα στην 4η θέση ανάμεσα στις 19 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία. Σημειώνεται ότι ακόμα και η συντηρητική η εκτίμηση για 363 σακούλες φέρνει την Ελλάδα στην 1η θέση σε κατανάλωση, υπερδιπλάσια από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο των 175 τεμαχίων.


Ποσοστό 21% του κοινού δηλώνει ότι παίρνει περισσότερες σακούλες από όσες χρειάζεται για τις αγορές του και με δεδομένο ότι η βασική χρήση για το 81% του κοινού είναι ο κάδος απορριμμάτων φαίνεται ότι υπάρχει σαφώς περιθώριο μείωσης. Αντίθετα, οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες (π.χ. υφασμάτινες) είναι ελάχιστες. Οι πωλήσεις υπολογίζονται με βάση την έρευνα του ΙΕΛΚΑ σε 400.000-500.000 ανά έτος, δηλαδή περίπου 0,05 σακούλες ανά κάτοικο, όταν π.χ. η Δανία η οποία είναι από τις πιο προχωρημένες χώρες στη μείωση της πλαστικής σακούλας έχει 75 επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες ανά κάτοικο, ενώ ο μέσος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 23.


Δύο στους τρεις καταναλωτές δηλώνουν ότι κατέχουν κάποιου είδους επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα αλλά μόλις το 8% την χρησιμοποιεί συστηματικά (πάντα) και το 23% επαρκώς (συχνά). Ο βασικός λόγος φαίνεται ότι είναι ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί επαρκώς τα αντανακλαστικά τους καθώς ένας στους δύο δηλώνει ότι δεν τις χρησιμοποιεί επειδή δεν το θυμάται.


Παράλληλα το 91% του κοινού συμφωνεί ότι οι σακούλες πρέπει να μειωθούν, ενώ μάλιστα το 64% θεωρεί ότι πρέπει να απαγορευτεί η διάθεση τους
Όσον αφορά συγκεκριμένα το πρόβλημα της πλαστικής σακούλας αρχικοί στόχοι της ενημερωτικής προσπάθειας του ΙΕΛΚΑ είναι:
- Η ενημέρωση και προετοιμασία των καταναλωτών ως ενδιάμεσο στάδιο για τα μέτρα της πολιτείας σχετικά με την μείωση της πλαστικής σακούλας.
- Η μείωση χρήσης πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές και ειδικά στο Σούπερ Μάρκετ.
- Η εκπαίδευση στη χρήση εναλλακτικών επιλογών της πλαστικής σακούλας.


Το πρώτο βήμα είναι η ενημέρωση του καταναλωτή και γι' αυτό τον λόγο από τις 20/6 σε πάνω από 1.500 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα θα υπάρχει ειδική αφίσα. Στη συνέχεια στο πλαίσιο της ίδιας ενέργειας θα ακολουθήσουν: Διάθεση σχετικών φυλλαδίων με τα βασικά μεγέθη του προβλήματος (infographic), δημιουργία και προώθηση ειδικού site, ενημέρωση μέσω των social media, ενημέρωση μέσω των έντυπων φυλλαδίων, αξιοποίηση των ΜΜΕ (ράδιο, τηλεόραση κλπ).


Τα επόμενα βήματα αφορούν την έντονη ενεργοποίηση των επιχειρήσεων, του κοινού, της κοινωνίας και της πολιτείας. Συγκεκριμένα προγραμματίζονται καθαρισμοί ακτών από κοινού με τις αλυσίδες σουπερμάρκετ (Ιούλιος-Αύγουστος 2017), Ενημέρωση σχολείων και ενέργειες μαζί τους (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2017), κοινές δράσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους σχετικούς φορείς και προωθητικές ενέργειες σε επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες και σακούλες απορριμμάτων.

Ελλάδα
25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα – Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας

Ελλάδα / Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα – Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να πλήξουν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, ενώ η Αττική θα βρίσκεται στο επίκεντρο από το απόγευμα και μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι
LIFO NEWSROOM
Καιρός: «Αύριο θα επανεξετάσουμε τη σκοπιμότητα έκδοσης νέας προειδοποίησης» λέει ο Κολυδάς μετά την κατσάδα Ζιακόπουλου

Ελλάδα / Καιρός: «Αύριο θα επανεξετάσουμε τη σκοπιμότητα έκδοσης νέας προειδοποίησης» λέει ο Κολυδάς μετά την κριτική Ζιακόπουλου

«Η αξιοπιστία πρέπει να διαφυλάσσεται, γιατί όταν θα έρθει ένα πραγματικά ακραίο γεγονός, δεν θα μας πιστεύει κανένας» σημείωσε ο Δημήτρης Ζιακόπουλος
LIFO NEWSROOM

σχόλια

13 σχόλια
Αφορα κυριως τις υπεραγορες που υπαρχει μεγαλη καταναλωση πλαστικου, δεν θα γινει για το κερδος τους. Επισης θα αγοραζεις (0,30 €) απο την υπεραγορα μια μεγαλη τσαντα ψαθινη ( μπορει και απο αλλο υλικο) ανθεκτικη που εκει θα βαζεις τα ψωνια σου. Την επομενη φορα που θα πας για ψωνια θα παιρνεις και την τσαντα μαζι σου. απλο και ωραιο, χωρις να γεμιζουμε πλαστικα χωρις λογο. επισης μπορεις να πηγαινεις και με το σακιδιο πλατης αν δεν θελεις να αγορασεις την τσαντα. Ειναι πολυ θετικο.
Οι σακούλες των σουπερμάρκετ δεν είναι βιοδιασπώμενες; Πάντως αν ήθελαν να μειώσουν την χρήση τους η καλύτερη λύση θα ήταν να μπεί ένας ειδικός φόρος ( κατα προτίμηση υψηλός) στην πώλησή τους, έτσι ώστε τα έσοδα να πηγαίνουν στο κράτος.
Είναι ανόητο να μετρήσουν τη μείωση στη χρήση σακούλας σουπερμάρκετ και να θεωρήσουν το μέτρο επιτυχές, χωρίς να λάβουν υπόψη την όποια αύξηση χρήσης στις σακούλες σκουπιδιών, οι οποίες είναι μάλιστα μη βιοδιασπώμενες.Εάν το μέτρο οδηγήσει σε ΣΥΝΟΛΙΚΗ μείωση της χρήσης πλαστικού, με χαρά να δίνω τα 0,08€ μου ή να αγοράσω επαναχρησιμοποιούμενες συν σακούλες σκουπιδιών.Εάν το μέτρο δεν ευνοήσει το περιβάλλον στην ουσία, τότε θα είμαι απλά βλάκας.
Εάν πράγματι η έννοια των Σ/Μ (ειδικά των μεγάλων) είναι η αποφυγή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και όχι η μείωση του κόστους τους, θα έπρεπε να κάνουν το εξής :Αντί να παραγγείλουν πλαστικές σακούλες, να παραγγείλουν ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΟΣΤΟΣ τσάντες ή σακούλες μακράς χρήσεως και - μέσω της χρήσης των προσωπικών καρτών, που σχεδόν όλοι βγάζουν για να μαζεύουν πόντους κλπ - να παραδίδουν ΔΩΡΕΑΝ στους πελάτες τους μία ή δύο φορές τον χρόνο μια τσάντα που θα φέρνει ο πελάτης στο Σ/Μ από το σπίτι του και θα μεταφέρει ό, τι αγόρασε. Έτσι, ούτε ο καταναλωτής θα επιβαρυνθεί, θα προσέχει όσο γίνεται να διατηρεί σε καλή κατάσταση την τσάντα του και ο περιβαλλοντικός στόχος θα επιτευχθεί. Γιατί τώρα, μεθοδεύεται να αυξήσουν τα κέρδη τους τα Σ/Μ, αφού οι τιμές πώλησης θα παραμείνουν ίδιες.Ας μην ξεχνάμε ότι στα LIDL πληρώνουμε μεν τώρα τις σακούλες, όμως οι τιμές τους είναι χαμηλότερες και από αυτό τον λόγο.Ενώ πιστεύω προσωπικά ότι στα υπόλοιπα Σ/Μ έχουν βρει τρόπο να εισπράττουν αυτό το κόστος, επιβαρύνοντας κατά ένα απειροελάχιστο ποσοστό τις τιμές πώλησης.Τέλος, για όσους σκέφτονται και με τι σακούλες θα πετάνε τα σκουπίδια ή μήπως πρέπει να επιβαρύνονται αγοράζοντας σακούλες σκουπιδιών, αυτό δεν θα χρειαστεί. Γιατί, μπορεί να παραμείνει η χρήση πλαστικών σακουλών από άλλες επιχειρήσεις πλην Σ/Μ, που αυτές φτάνουν για να πετάμε τα σκουπίδια. Άλλωστε,τις περισσότερες σακούλες που παίρναμε από τα Σ/Μ τις πετάγαμε.
Η οδηγια της ΕΕ προφανως απευθυνεται σε χωρες που κανουν σοβαρη ανακυκλωση... εδω σε εμας που παμε τα πλαστικα στους μπλε καδους και τα μαζευει το κοινο σκουπιδιαρικο δεν καταλαβαινω πως θα βοηθησει η μειωση της καταναλωσης του συγκεκριμενου ειδους πλαστικου. Επισης αναγκαστικα δε θα αγοραζουμε πλαστικες σακουλες για τα σκουπιδια?? Διαβασα κ αυτο που ελεγε να αδειαζουμε κατευθειαν τον καδο κ να μη χρησιμοποιουμε καν σακουλες.. ασχολιαστο. Στην Ιταλια οπως και σε πολλες ακομη χωρες τα σκουπιδια τα χωριζεις σε διαφορετικους καδους ή σακουλες και τα βγαζεις εξω διαφορετικη μερα της εβδομαδας. Επισης πολλα σουπερ μαρκετ δινουν χαρτινες σακουλες(με χερακια οχι αυτες για τα φρουτα). Αυτο που στην Ελλαδα ο πολιτισμος ερχεται επιλεκτικα και μονο σε οτι καταληγει σε αυξηση του κοστους ζωης το λες και απογοητευτικο.
Τι γράφετε όλοι τις σακούλες σκουπιδιών σαν δικαιολογία; Δεν μετράνε καν αυτές γιατί στις κανονικές χώρες ανακυκλώνονται κανονικά αντί να φτιάχνουν λόφους με σκουπίδια όπως γίνεται στην Ελλάδα και την Ινδία. Κι άμα καταργηθούν εντελώς οι σακούλες από τα super-market θες δε θες θα προσαρμοστείς όπως γίνεται ήδη στις χώρες που ισχύει το μέτρο. Το θέμα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι δεν μιλάμε για ''τέλος'' αλλά για μια προσπάθεια να σουφρώσουν έξτρα φράγκα. Προτείνω λοιπόν να αγοράσετε σακούλες super-market από τον... παραγωγό, που τις δίνει μια δεκάρα το κιλό. Χύμα στην αγορά εύκολα τις βρίσκεις.
Έχεις σκαλωσει με τα λεφτά και χάνεις το πραγματικό νόημα. Περιμένω να με καλέσεις στο κότερο που θα πάρεις απο τα όλα αυτα τα χρήματα που θα γλιτώσεις από τις σακούλες.
το νόημα είναι πως αυτό που είναι δεκάρες για εμένα είναι ολόκληρα χιλιάρικα για το super-market. Οπότε θα προτιμούσα να πετάξω τις δεκάρες στο σκουπιδοντενεκέ παρά να τις δωρίσω στο super-market με το ζόρι.
Καιρός ήταν. Στο κάτω κάτω το έκανε το Λιντλ, χωρίς πρόβλημα. Ας ακολουθήσουν κι οι άλλοι. Το θέμα είναι να απαγορευτούν απο τις λαικές αγορές, όπου οι πλαστικές σακκούλες είναι από πατροπαράδοτο μη ανακυκλώσιμο νάυλον και προσφέρονται αφειδώς.
Δεν μιλάμε για κατάργηση, αλλά για περιορισμό των πλαστικών σακούλων. Δείτε λίγο τι γίνεται σε ένα σουπερμάρκετ, αγοράζουν 3 ντομάτες, 1 αγγούρι και 1 πιπεριά και τα βάζουν σε ξεχωριστές σακούλες, και μετά στο ταμείο πάλι όλα μαζί σε νέα σακούλα. Χώρια τα χαρτιά για την τουαλέτα, μισή ώρα και 3 σκισμένες σακούλες για να χωρέσουν την συσκευασία τους μέσα σε σακούλα του σουπερμάκετ, και ας είναι πιο βολικό να τα μεταφέρουν με το δικό τους χερούλι.
Τα αρνητικά τα έλαβα. Λύση κανένας / μια δεν έγραψε όμως. Θα θεωψρούνε πως οι πλαστικοί σάκοι για σκουπίδια είναι πιο καλοί (Eco-friendly) από τις σακούλες...
Ανακυκλωση ΔΕΝ ειναι λυση. Η προτιμοτερη λυση ειναι μειωση πλαστικων σακουλων/ σκουπιδιων. Επισης διαχωρισμος των αποριμματων σου θα βοηθησει. Εχεις ενα καδος για πλαστικα/ γυαλινα/ χαρτινα απορριματα, και αντε τις πλαστικες σακουλες για τα υπολοιπα. Προσπαθεια πρεπει να γινει να μειωνουμε τα αποριμματα και απο το σπιτι.
Μια χαρά απάντηση σου έδωσε ο/η still_dreaming πιο πάνω. Υφασμάτινες σακούλες (επαναχρησιμοποιούμενες-δεν τις πετάς δηλαδή) = όχι επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Και ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι τις πλαστικές σακούλες για τα σκουπίδια δεν τις γλιτώνουμε, αυτό δεν σε εμποδίζει από το να μειώσεις χρήση σε όλες τις υπόλοιπες πλαστικές σακούλες (πχ σουπερμάρκετ).
Άντε να δούμε ... Κακώς δεν γίνεται άμεσα εφαρμόσιμο το μέτρο, με κόστος υψηλότερο για τον καταναλωτή!! Ειναι έγκλημα (οπωσ Κ πολλά αλλα)να υπάρχουν ακομα πλαστικές σακούλες, χωρίς κυρώσεις
Εγώ δεν έχω μέσο και πάω με τα πόδια σε σούπερ. Επίσης δεν αγοράζω σακούλες για σκουπίδια. Άρα θα αγοράσω έτσι και αλλιώς σακούλα υφασμάτινη αλλά και σακούλες σκουπιδιών. Με άλλα λόγια θα βρωμιζω από άλλη πλευρά. Και βέβαια τα σούπερ θα έχουν κερδίσει. Το θέμα δεν είναι απλό και αναμένω πραγματική εναλλακτική πρόταση...
Η αλήθεια όμως είναι ότι μπορούμε να περιορίσουμε και τις σακούλες σκουπιδιών.Μπορούμε απλά να αδειάζουμε τους κάδους κατευθείαν και όχι να αλλάζουμε σακούλες.Είναι λίγο μπελάς το να πρέπει να πλένουμε τους κάδους κουζίνας-μπάνιου αλλά μπορούμε να κάνουμε την αρχή με τους κάδους όπου μπαίνουν πιο "στεγνά" σκουπίδια.Η υφασμάτινη σακούλα είναι επαναχρησιμοποιήσιμη και έτσι δεν αποτελεί ούτε ιδιαίτερο έξοδο για εμάς, ούτε κάνει "κακό" στο περιβάλλον.Η αλήθεια είναι ότι θα είναι τόσο χαμηλό το κόστος της σακούλας που λίγοι θα περιορίσουν τη χρήση της.Μακάρι τουλάχιστον πολλοί να σταματήσουν να παίρνουν σακούλα ακόμα και για 1-2 προϊόντα που μπορούν να κρατήσουν στο χέρι. Χωρίς να το έχω ψάξει με την οικολογία, το θεωρώ ηλίθιο αυτό όπως και το ότι στο φαρμακείο σου βάζουν σε χάρτινη σακουλίτσα ή θήκη(;) το φάρμακο λες και έχει κάποια διαφορά από το να σου το δώσουν σκέτο.
Για τα σκουπίδια μπορείς να αγοράζεις βιοδιασπώμενες σακούλες. Εγώ αυτό κάνω. Τις βρίσκω σε όλα τα σούπερ μάρκετ(στην Ελλάδα δεν ξέρω αν τις πουλάνε όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που έχει εφαρμοστεί το μέτρο με την πληρωμή της σακούλας, αλλά κι ακόμη να μην τις πουλούσαν, τώρα θα έρθουν κι αυτές στο κοντινό σου σούπερ μάρκετ). Πολύ λίγα σεντς πιο ακριβές είναι.
Ούτε και εγώ έχω αυτοκίνητο, έχω πάντα στην τσάντα μου 1 μεγάλη επαναχρησιμοποιούμενη, από αυτές που μοιάζει το ύφασμά τους με ομπρέλες, και έτσι δεν χρειάζομαι σακούλες στα καθημερινά μου ψώνια, αλλά ούτε και χάρτινη από τα καταστήματα ρούχων. Στο μεγάλο σούπερ μάρκετ μια φορά στα τόσα, παίρνω μαζί μου και 2 έξτρα πάνινες τσάντες. Παρόλα αυτά δεν έχει χρειαστεί ποτέ να αγοράσω σακούλες για τα σκουπίδια, όλο και κάποια πλαστική σακούλα θα χρειαστώ έξτρα (για τα λαχανικά, για πράγματα που λερώνουν ή για πράγματα που δεν χωράνε στην τσάντα). Μου κάνει τρομερή εντύπωση που ενώ εδώ και χρόνια, συνειδητά έχω μειώσει στο ελάχιστο τις πλαστικές σακούλες πάλι έχω ένα γεμάτο συρτάρι από αυτές.Υ/Γ Δεν είναι μόνο οικολογικοί οι λόγοι, με βολεύει πολύ περισσότερο να έχω το βάρος σε μια τσάντα στον ώμο, παρά σε σακούλες στα χέρια.
Δεν είναι ποιός κερδίζει και ποιός όχι αλλά είναι περιβαλλοντολογικό το θέμα. Όταν αντί για 15 σακούλες την εβδομάδα (λέω τώρα) έχεις μια πάνινη και καθάρισες οικονομικά και περιβαλλοντολογικά.Εγώ προσωπικά έχω σακίδιο πλάτης και δυο πάνινες σακούλες. Αν τελικά χρειαστεί θα αγοράσω ΜΙΑ σακούλα και όχι 8.
Ο λόγος που τα έσοδα πάνε στο σουπερ μάρκετ είναι πρώτον προφανώς για να καλύψουν το κόστος και δεύτερον για να σε πεισμώσουν και να μπείς στο τριπάκι να μην τους δώσεις 0,04 ευρώ ακόμα. Αν τα χρήματα πήυαιναν σε περιβαλλοντικό σκοπό ένα μεγαλο ποσοστό θα συνεχιζε να αγοράζει σακούλες και να νιώθει καλά με την συνείδηση του. Αν πήγαιναν στο κράτος είναι ένα είδος φορολογίας. Το να μην έχουν καθόλου σακόύλες δεν είναι λύση γιατι πάντα θα υπάρχει κάποια ανάγκη. Το θέμα είναι ο καθένας να το σκεφτεί λίγο και να σταματήσει να είναι αντιδραστικός σε όλα και να αποδεχτεί ένα πολύ απλό μέτρο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να παίρνεις σακούλες που ήδη έχεις στο σπίτι σου και όταν δεν έχεις μα αγοράζεις. Δεν έιναι δα και τόσο φοβερό. Το αποτέλεσμα όμως θα είναι πολύ σημαντικό.