Στήριξη στον Παύλο Πολάκη, στη σύγκρουσή του με τους ανώτατους δικαστές, παρείχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τις δηλώσεις του στο υπουργείο Υγείας.
«Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια από αυτούς που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για μία αναφορά στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την κριτική που άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός. Οι δικαστές έκαναν λόγο για «αστοιχείωτη κριτική».
Είχε προηγηθεί ποίημα του Παύλου Πολάκη, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις συνεχείς παρατάσεις παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων. Σε αυτό, είχε χαρακτηρίσει τη Δικαιοσύνη «προστασία του κάθε "νταβατζή"».
Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργείο Υγείας, είπε συγκεκριμένα ότι «προωθήθηκαν αλλαγές στο ζήτημα των ιδιωτικών εργολαβιών στη φύλαξη, στην καθαριότητα και στην σίτιση, με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη λειτουργία των νοσοκομείων και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για το δημόσιο ταμείο». Και αυτό, όπως σχολίασε, «παρά τις δυσκολίες που διαρκώς αντιμετωπίζουμε σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία. Αλλά εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση για να μας θέτουν τέτοια εμπόδια. Και, ναι, θα τα καταφέρουμε να στηρίξουμε τις δημόσιες υπηρεσίες με ίδια μέσα».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια για ενίσχυση του ΕΣΥ με το αναγκαίο προσωπικό. Επίσης τόνισε ότι στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου 2015-2018, έχουν στηριχτεί αθροιστικά, με πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
«Δύσοσμες οι αποκαλύψεις» από τη διερεύνηση των σκανδάλων στον χώρο της Υγείας
Παράλληλα, ο είπε πως είναι σε εξέλιξη στη Βουλή μια διαδικασία διερεύνησης των μεγάλων σκανδάλων στο χώρο της Υγείας, σκανδάλων που αφορούν τη γνωστή υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τη χρεωκοπία και την εκχώρηση του Ντυνάν, τις εκτεταμένες δωροδοκίες από την Novartis. Υποθέσεις, σημείωσε, που ζημίωσαν με τεράστια ποσά το ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Και είναι πράγματι μεγάλη η ντροπή που αισθάνεται κανείς παρακολουθώντας τις αποκαλύψεις από τη πορεία της Εξεταστικής», είπε ο πρωθυπουργός. «Δύσοσμες αποκαλύψεις, ακόμα περισσότερο και από τους τόνους των σκουπιδιών που άρχισαν να μαζεύονται από χτες. Αυτά να δούμε πώς θα μαζευτούν...», σχολίασε.
Σημείωσε ότι πρόκειται για αποκαλύψεις «που φανερώνουν τη φτήνια και τον ευτελισμό ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος που είχε μετατρέψει τη δημόσια υγεία σε πεδίο εξυπηρέτησης συμφερόντων και διασπάθισης δημόσιου χρήματος». Ένα πολιτικό σύστημα που, όπως είπε, «την ίδια στιγμή που βύθιζε το ΕΣΥ, φρόντιζε να βολεύει τους δικούς του ανθρώπους, να τρέφει αργόμισθους, να χρηματοδοτεί δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης, να χαρίζει δημόσια νοσοκομεία σε ιδιώτες, ακόμη και να μη πληρώνει νοσήλια».
«Η κατάσταση της Δημόσιας Υγείας, όταν το 2015 παραλάβαμε τη διακυβέρνηση, ήταν κάτι παραπάνω από κρίσιμη. Στα όρια της κατάρρευσης» είπε και σημείωσε πως «αυτή η κατάρρευση έγινε συνειδητά και στοχευμένα, με ιδεολογικού χαρακτήρα επιλογές». Επιλογές, που όπως εξήγησε, λένε ότι «ο καθολικός και δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας είναι αντίληψη ξεπερασμένη και προκειμένου να ανοίξει το πεδίο στα ιδιωτικά συμφέροντα του χώρου».
«Πολύ πριν την κρίση, η Υγεία ήταν προνομιακός χώρος για κατασπατάληση πόρων, για προκλητικές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και προμηθειών, για βρώμικες συναλλαγές και αλισβερίσια. Μια διαρκής λεηλασία εξωφρενικής κλίμακας του δημόσιου συμφέροντος, με πρώτα θύματα τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό», πρόσθεσε. Τόνισε ότι παρά τις δραματικές περικοπές, που επιβλήθηκαν στον χώρο της Υγείας, με τα Μνημόνια, «το πάρτι αυτό συνεχίστηκε κανονικότατα» έως τον Ιανουάριο του 2015.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι γνωρίζει πως η εικόνα δεν είναι ευχάριστη και ότι πρέπει πολλά ακόμη να γίνουν. «Το να σταθεί στα πόδια του ο χώρος της Υγείας ήταν και εξακολουθεί να είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Πρόκειται για έναν τιτάνιο αγώνα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, που παρά το ότι ήδη έχει αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα, δεν είναι εφικτό να μεταμορφώσει πλήρως την εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων».
Σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 περιοχές της χώρας έως το τέλος του έτους
«Άμεσος στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2017, να έχουν τεθούν σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 διαφορετικές αστικές περιοχές της χώρας» ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, διευκρινίζοντας ότι οι περιοχές αυτές έχουν επιλεγεί με κριτήριο τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, την προσβασιμότητα σε υπηρεσίες Υγείας και με βασικό κριτήριο την οικονομική και κοινωνική κατάσταση του τοπικού πληθυσμού.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι για τη στελέχωση των δομών αυτών προκηρύσσονται άμεσα περισσότερες από 3.000 θέσεις γιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, που είναι αναγκαίες σύμφωνα με τον σχεδιασμό.
Είπε πως η συνολική εικόνα αυτή την ώρα είναι ότι από τον Οκτώβριο του 2015 έως σήμερα έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ με περίπου 9.000 άτομα που έχουν αναλάβει υπηρεσία τα τελευταία δύο χρόνια. «Από αυτούς οι 3.000 είναι μόνιμο προσωπικό και έχουν προκηρυχθεί είτε αναμένονται να προκηρυχθούν θέσεις γι άλλα περίπου 9.500 άτομα, εκ των οποίων οι περίπου 5.000 θα είναι μόνιμο προσωπικό (εκ των οποίων, οι 2.000 αναμένεται να είναι γιατροί). Το νούμερο των 9.000 δεν σημαίνει ότι αυξήθηκαν 9.000 όσοι υπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί είχαμε και κάποιες αποχωρήσεις, αλλά αντιστρέψαμε πλήρως τη ροπή που ήταν για τέσσερα χρόνια δραματική μείωση προσωπικού και για πρώτη φορά από το 2015 και μετά έχουμε αύξηση του προσωπικού», ανέφερε.
Ανακοίνωσε ότι το επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη 790 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, με προτεραιότητα στη στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Επισήμανε ότι την περασμένη Τετάρτη υπογράφηκε, από τον υπουργό, η έγκριση για την προκήρυξη των θέσεων αυτών από τα νοσοκομεία και πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχουν προκηρυχθεί όλες οι θέσεις.
Σημείωσε, ότι δρομολογείται η παράταση της θητείας περίπου 1.500 επικουρικών γιατρών και λοιπού επικουρικού προσωπικού για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο. Πρόκειται, είπε, για προσωπικό που καλύπτει ζωτικές ανάγκες στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας και ότι ήδη προετοιμάζεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση.
σχόλια