Χάντμπολ: Αποβλήθηκε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό νεανίδων επειδή αποχώρησε από το ματς με την ΠΓΔΜ

Χάντμπολ: Αποβλήθηκε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό νεανίδων επειδή αποχώρησε από το ματς με την ΠΓΔΜ Facebook Twitter
16

Την αποβολή της Ελλάδας από το EURO 2017 νεανίδων του χάντμπολ αποφάσισε και ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή ομοσπονδία. H Εθνική Γυναικών Κ17 αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τον αγώνα κόντρα στην ΠΓΔΜ για το EURO 2017 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μπλουζάκια με την ένδειξη «Macedonia» που φορούσαν οι προπονητές και οι συνοδοί της αντίπαλης ομάδας.

Η ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης:

«Στις 2 Αυγούστου 2017 για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (EHF) των Γυναικών που γίνεται στα Σκόπια, η ΠΓΔΜ έπαιζε με την ελληνική ομάδα και αυτή αποχώρησε από το γήπεδο μετά από 32'' αγώνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός πως οι υπεύθυνοι της ομάδας φορούσαν μπλούζες που αναγραφόταν η λέξη Μακεδονία.

Πραγματοποιήθηκαν διαδικασίες ανάμεσα στην ελληνική ομοσπονδία και την πειθαρχική επιτροπή, η οποία διαπίστωσε πως η ελληνική ομάδα είχε την υποχρέωση να παίξει τον αγώνα σύμφωνα με τους κανονισμούς του EHF.

Σύμφωνα με το άρθρο Β.7 του πειθαρχικού κώδικα της EHF, η ελληνική ομάδα αποκλείστηκε από το υπόλοιπο της διοργάνωσης και σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 14.1 των κανονισμών, η ελληνική ομάδα μηδενίστηκε στους προκριματικούς αγώνες με το σκορ 0-10 και 0-2.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επιβάλλει επίσης πρόστιμο ύψους 25.000 ευρώ στην ΟΧΕ, ενώ μπορεί να καταβληθεί περαιτέρω αποζημίωση. Η επιτροπή δεν αποφάσισε κάποια άλλη κύρωση ή αποβολή της ελληνικής ομάδας από άλλη διοργάνωση.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Χάντμπολ έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, αλλά δεδομένου ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα EHF 17 γυναικών βρίσκεται σε εξέλιξη, οποιαδήποτε προσφυγή δεν θα έχει ανασταλτικά αποτελέσματα».

 

 Η ανακοίνωση της Eλληνικής Ομοσπονδίας Χάντμπολ:

Η Ομοσπονδία εδώ και πολλούς μήνες προετοίμαζε την παρουσία της Εθνικής Γυναικών στα Σκόπια για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ17, έχοντας συνεχείς επαφές με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ και την πρεσβεία μας στα Σκόπια, ώστε να «θωρακίσει» την αποστολή μας απέναντι σε οποιαδήποτε πιθανή πρόκληση.

Ειδικά τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή το προκλητικό λογότυπο της διοργάνωσης, ανταλλάχτηκαν επιστολές ανάμεσα στην ΟΧΕ και την EHF με αποτέλεσμα αυτό να τροποποιηθεί για το σημερινό παιχνίδι ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

Τα επιχειρήματα των διοργανωτών και της EHF, ότι το λογότυπο δεν ταυτίζεται με την ονομασία της χώρας, αποδείχθηκαν ότι ήταν και η αιτία που οι διοργανωτές αποθρασύνθηκαν.

Με έγγραφο της η ΕHF έδωσε εντολή στους διοργανωτές να τροποποιηθεί το λογότυπο, όπως και να καλυφθούν όλες οι προκλητικές πινακίδες, σημαίες, αλλά και συνθήματα στο γήπεδο.

Επίσης επισημάνθηκε στον δημοσιογράφο που θα έκανε την περιγραφή του αγώνα στο live streaming, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, ως προς την αναφορά του στις παίκτριες και την ομάδα της ΠΓΔΜ, ειδικότερα μετά από τις καταγγελίες της ΟΧΕ για τα όσα συνέβησαν στο final-4 του Τσάμπιονς Λιγκ.

Παρόλα αυτά ελάχιστα λεπτά πριν ξεκινήσει το παιχνίδι και ενώ η Εθνική της ΠΓΔΜ τήρησε τα συμφωνηθέντα αναφορικά με τις εμφανίσεις των αθλητριών, οι προπονητές και οι συνοδοί της, εμφανίστηκαν στον πάγκο με μπλούζες που έγραφαν «Macedonia».

Η ελληνική αποστολή διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Ουκρανό παρατηρητή Βίκτορ Κονοπλιάστι, ο οποίος τους ζήτησε να τις αλλάξουν προκειμένου να ξεκινήσει το παιχνίδι, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα, ο αρχηγός αποστολής Δημήτρης Χασεκίδης -σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της ΟΧΕ Κώστα Γκαντή- ζήτησε από τον Ομοσπονδιακό προπονητή Μενέλαο Δανήλο να καλέσει τάιμ άουτ.

Στην διάρκεια του τάιμ άουτ ζητήθηκε και πάλι από τους Σκοπιανούς να αλλάξουν τις μπλούζες τους. Προπονητές και συνοδοί της ΠΓΔΜ αρνήθηκαν και έτσι η ελληνική ομάδα αποχώρησε από τον αγώνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η ελληνική αποστολή κατέθεσε ένσταση στο φύλλο αγώνα ότι η ΠΓΔΜ δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα της τεχνικής σύσκεψης, ούτε και τις αποφάσεις της EHF, σχετικά με την διεθνή ονομασία των Εθνικών ομάδων της χώρας.

Επειδή η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επέδειξε αργά αντανακλάστηκα στην επιβολή των συμφωνηθέντων και στην εφαρμογή των αποφάσεων της, θα σταλεί άμεσα επιστολή διαμαρτυρίας, με την οποία η ΟΧΕ θα ζητάει την απόσυρση του προκλητικού λογοτύπου από όλα τα παιχνίδια της διοργάνωσης, την κατακύρωση του αγώνα με 10-0 υπέρ της Ελλάδας, την τιμωρία της ΠΓΔΜ, αλλά και του παρατηρητή Βίκτορ Κονοπλιάστι για ελλιπή άσκηση καθηκόντων.

Είναι λυπηρό να στερούμε το δικαίωμα από ανήλικες αθλήτριες να αγωνιστούν σε επίσημες διοργανώσεις, όμως σημαντικότερο είναι να μάθουν να αγωνίζονται με αξιοπρέπεια και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα της πατρίδα μας.

Και επειδή η υπερηφάνεια δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος, όπως ίσως νομίζει η ΠΓΔΜ, εμείς θα τους συμπεριφερόμαστε με όρους καλής γειτονίας, μόνο όταν και αυτοί θα σέβονται την Ελλάδα.

Αθλητισμός
16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομοφοβικό σύνθημα στοιχειώνει το μεξικανικό ποδόσφαιρο ενόψει Μουντιάλ 2026- Ποιες οι επόμενες κινήσεις

Αθλητισμός / Ομοφοβικό σύνθημα στοιχειώνει το μεξικανικό ποδόσφαιρο ενόψει Μουντιάλ 2026- Ποιες οι επόμενες κινήσεις

Παρά τις επανειλημμένες κυρώσεις από τη FIFA και τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης από την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου του Μεξικού, το σύνθημα παραμένει ζωντανό τόσο στους αγώνες των συλλόγων όσο και της εθνικής ομάδας
LIFO NEWSROOM
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η κολυμβήτρια από την Παραγουάη άνοιξε λογαριασμό στο OnlyFans

Αθλητισμός / Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η κολυμβήτρια από την Παραγουάη αποσύρθηκε και άνοιξε λογαριασμό στο OnlyFans

Κατά τη διάρκεια των Αγώνων στο Παρίσι η Λουάνα Αλόνσο είχε απασχολήσει καθώς της είχε ζητηθεί να αποχωρήσει από το Ολυμπιακό Χωριό λόγω «ανάρμοστης» συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
"Είναι λυπηρό να στερούμε το δικαίωμα από ανήλικες αθλήτριες να αγωνιστούν σε επίσημες διοργανώσεις, όμως σημαντικότερο είναι να μάθουν να αγωνίζονται με αξιοπρέπεια και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα της πατρίδα μας." Χαχαχαχα!! Θα ταν κωμικό αν δεν ηταν τραγικο. Μ' αρέσει ένα σχόλιο που μιλά για " πολιτική και Αθλητισμός δεν πρέπει να περιπλέκονται" και την ιδια ώρα στηρίζει την αποχώρηση της ελληνικής ομάδας. Βλέπετε τι γράφετε; Ναι η ΠΓΔΜ έπρεπε να χρησιμοποιεί το επίσημο όνομα της. Είναι το σωστό και κάθε άλλο είναι βλακώδης πρόκληση. Μα εμείς έτσι πάντα συμπεριφερόμαστε στο θέμα αυτό. Αποχωρούμε. Σπεύδουμε σε γελοίες γρήγορες κινήσεις που καλό δεν φέρνουν. Και τα αποτελέσματα λυπάμαι δεν είναι αξιοπρέπεια, είναι ότι δεν μας δύναται κάποια δυνατότητα, ότι χάνουμε ευκαιρίες. Κατά την γνώμη μου η εθνική θα έπρεπε να παραπονεθεί (και θα είχε το δίκιο της) αλλά όχι να αποχωρησει, γιατί το χάσε. Δίκαια λοιπόν το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα της επιβάλει κυρώσεις, κυρώσεις που δεν θα βλαψουν κανεναν άλλον παρά τις αθλήτριες που έπεσαν θύματα της πολιτικής. Για μια δήθεν αξιοπρέπεια. Λες και τώρα δεν θα συνεχίσει η ΠΓΔΜ, (Σκόπια είναι η πόλη, αρνούμαι να πω έτσι την χώρα, sorry) να βγαίνει με μπλουζάκια Macedonia. Βεβαίως η ΠΓΔΜ συνεχίζει να φέρεται σαν ανώριμο παιδάκι και θα επρεπε να της επιβληθούν κυρωσεις, απλά τώρα το θέμα θα σιωπήσει, χωρίς την παρουσία της Ελλάδας, εκεί. Ο λόγος που τονίζω, και παντα τονιζα τα λάθη της Ελλάδας στο θέμα αυτό, ο λόγος που κρατάω μια στάση που μάλλον φαίνεται ανθελληνική, είναι γιατί πιστεύω ότι άμα δεν έχουμε αυτοκριτική, άμα δεν διορθωσουμε τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ λάθη, τότε το πρόβλημα θα οξύνεται. Και πάλι, δυστυχώς για τα κορίτσια που έχασαν ένα σημαντικό πρωτάθλημα. Η πολιτική το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να σκοτώνει. Καλή σας νύχτα.
Εν κρανίω*. Και είναι η φράση που ταιριάζει όταν σε προσβάλλει κάποιος κι εσύ με τη σειρά σου αντιδράς προσβάλλοντας κάποιον άλλον, γιατί έτσι είχες συνηθίσει. Σε έθιξε η ΦΥΡΟΜ και σου έφταιξε η Φουρειρα.
Σαν ανώριμο παιδάκι, όπως πάντα άλλωστε σε αυτό το ζήτημα, φέρθηκε η Ελλάδα και όχι η δημ. της Μακεδονίας που έπραξε το αυτονόητο. Ο αγώνας θα διεξαγόταν στα Σκόπια. Ήταν βλακώδες και ανώριμο οι έλληνες να ζητήσουν η αποστολή να φορέσει μπλουζάκια που γράφουν "fYROM" μέσα στην πρωτεύουσά του κράτους. Αλαζονεία που ξεχειλίζει. Αν ο αγώνας γινόταν στην Ελλάδα, η ελληνική αντίδραση θα ήταν δικαιολογημένη σε κάποιο βαθμό. Εδώ ήταν απαράδεκτη. Ακόμη μια πληγή στην αξιοπρέπεια μακεδόνων.
Το παρόν περιστατικό είναι μονάχα το κερασάκι στην τούρτα. Αποτελεί εύγλωττο παράδειγμα του θεσμοθετημένου αντιμακεδονισμού που υπάρχει στην ελλάδα σε όλους τους τομείς. Απο την πολιτική μέχρι την εκπαίδευση, τον αθλητισμό , την εκκλησία. Ας σοβαρευτούμε λίγο. Ο αγώνας ήταν μέσα στα Σκόπια. Δεν είναι δυνατόν οι έλληνες να παίζουν την γκαίντα και οι μακεδόνες να χορεύουν πάντα. Η συμπεριφορά αυτή ήταν ανάρμοστη και προκλητική και αντιαθλητική.
Αν έχεις να σχολιάσεις κάτι σοβαρό όσον αφορά την θέση μου επι του θέματος κάνε το. Μην προσπαθείς να φανείς έξυπνος και ετοιμόλογος χρησιμοποιώντας πολυειπωμένα εξυπνακίστικα λογοπαίγνια πολιτικών.
Αναφέρεται στους Μακεδόνες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ή όπως μόνο οι Έλληνες αποκαλούν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για τονώσουν τον πληγωμένο τους εγωισμό.
Και οι Αλβανοί άνθρωποι είναι, προφανώς πιστεύεις ότι μειώνεις κάποιον με το να λες "Αλβανός". Επίσης είναι και Μακεδόνας από την Δημοκρατία της Μακεδονίας.
nios. Ναι,είναι μακεδόνας απο την Αλβανία,οπως η Φουρέιρα που ελεγε οτι είναι Μεξικάνα αλλα απο την Αλβανία.χαχαχαχαχαχαχαχαχα... Βρε κουτό,οι Σκοπιανοι είναι απο τον πλανήτη Κρύπτον,τη πατρίδα του Σουπερμαν.
Ρε δεν πάνε να κάνουν κωλοτουμπες λεω εγω? Μια ζωη κοντρα μας πανε ολοι. Αλλο τι ισχυει ατυπα με την ονομασια και αλλο επισημα. Ηταν επισημη διοργανωση και ως εκ τουτου καθε κρατος πρεπει να συμμετεχει με το επισημο ονομα του, εστω ΠΓΔΜ. Τασσομαι με τα δικαια αιτηματα της Ελληνικης Ομοσπονδιας. Αθλητισμος και Πολιτικη ας μην περιπλεκονται. Η Ευρωπαϊκη Ομοσπονδια εαν δεν ηθελε φασαριες τοτε ας μην αφηνε τους Σκοπιανους ετσι ατιμωρητους γιατι εκεινοι φταινε. Με ο,τι ονομα ναναι παει η καθε Εθνικη και διαγωνιζεται δηλαδη?