Καταργείται η έπαρση της σημαίας με τον εθνικό ύμνο από τα δημοτικά σχολεία

Καταργείται η έπαρση της σημαίας με τον εθνικό ύμνο από τα δημοτικά σχολεία Facebook Twitter
Φωτό αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ
17

Χωρίς την αναφορά στην έπαρση της σημαίας και στην ωδή του εθνικού ύμνου από τους μαθητές ορίζεται το πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων με βάση το Προεδρικό Διάταγμα υπ'αριθμόν 79 του υπουργείου Παιδείας.

Εκτός από την θέσπιση κλήρωσης για την επιλογή των σημαιοφόρων, που προκάλεσε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, το Προεδρικό Διάταγμα ορίζει ότι στα δημοτικά σχολεία θα ακολουθείται το τελετουργικό της έπαρσης που τηρείται για τα δημόσια κτίρια της χώρας, και όχι το έως τώρα τελετουργικό βάσει του οποίου τα παιδιά τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο με το βλέμμα στη γαλανόλευκη.

Στο άρθρο 3 παράγραφος 7 του Π.Δ. αναφέρεται ότι «η σημαία παραμένει αναρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».

Στο άρθρο 18 σημειώνεται ότι «πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Η συμμετοχή των μαθητών άλλου δόγματος στην κοινή προσευχή δεν είναι υποχρεωτική. Ο διευθυντής του σχολείου προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις-οδηγίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και τη μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και σε γενικότερα θέματα». 

«Θα καταργούσαν και την προσευχή»

Σε δηλώσεις του στον Real FM χτες ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, υποστήριξε ότι '«το Π.Δ. δεν περιείχε το θέμα της προσευχής και επεστράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί υπήρξε θέμα αντισυνταγματικότητας».

Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε πως «το κουμπί σε αυτό το Π.Δ. δεν ήταν η σημαία, μέσα στο ίδιο προεδρικό διάταγμα ήταν και η κατάργηση της πρωινής προσευχής. Αλλά στο κομμάτι αυτό υπήρχαν πολλές παρατηρήσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας, πάνω στις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες πάτησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το έστειλε πίσω το συγκεκριμένο κομμάτι. Εκεί κυρίως στόχευαν, απευθύνονται στα αριστερά κομματικά τους φουσάτα, όσα τους έχουν απομείνει».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Καθημερινή, στο παλιότερο Προεδρικό Διάταγμα επί υπουργίας Αρσένη προβλεπόταν επίσημη έπαρση της σημαίας να γίνεται: την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, στις εθνικές επετείους και στις τοπικές εορτές.

Ελλάδα
17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

13 σχόλια
Γιατι να μην λεμε τον εθνικο ύμνο; Ντροπη ειναι; Δεν εχει σχεση με εθνικιστικες εξαρσεις. Ειναι ο υμνος της χωρας μας, στην Αμερικη το χουν για καμαρι, κι εμεις για αστειο ξεπερασμενο τραγουδακι. Καποιοι σκοτωθηκαν για να μπορουμε να ειμαστε ελεύθεροι και αυτος ο υμνος ειναι για να το θυμόμαστε. Για να τιμουμε τον παππου μου και τον δικο σου.
Οσο και αν έστυψα τη μνήμη μου πηγαίνοντας πίσω στη δεκαετία του '70 (μαθητής δημοτικού) και του '80 (μαθητής γυμνασίου και λυκείου) δε μπορώ να θυμηθώ έπαρση σημαίας στο σχολείο. Τον Εθνικό Ύμνο τον τραγουδούσαμε στις Εθνικές εορτές και εκεί όχι πάντα. Το αυτό ίσχυε και ως την περσινή σχολική χρονιά ( το παιδί μου τελειώνει το δημοτικό φέτος). Τι ακριβώς συζητάμε;Θα ήταν καλύτερα ο σημαιοφόρος να ήταν ο καλύτερος μαθητής του σχολείου, αν όμως θέλετε να θαυμάσετε και δύο κορυφαίους μαθητές στα σχολεία τους (κρίνοντας από τις σχολές στις οποίες φοίτησαν) θα σας πω δύο ονόματα ... Άδωνις και Παύλος ... σας έπιασε τρόμος; και μένα ... Άρα λοιπόν τίποτα δεν είναι απόλυτο ... Ηρεμείστε , κρατείστε το Ελληνικό πνεύμα άσβεστο στην καρδιά σας και μεταλαμπαδεύστε το στα παιδιά σας , απλά σεμνά και ταπεινά!!!
Συμφωνω με την καταργηση του εθνικου υμνου, της προσευχης στα σχολεια ολων των βαθμιδων και των εθνικων παρελασεων. Η κοινωνια εξελισσεται και το κρατος θα πρεπει να απεξαρτηθει απο καθε μορφη παραδοσιακου φανατισμου. Η σημαια ομως θα πρεπει να ανυψωνεται οχι ως εθνικο συμβολο αλλα ως κρατικο συμβολο σε καθε δημοσια υπηρεσια.Ντροπη που η ΝΔ αντιδρα σε μια αναγκαια εκσυγχρονιστικη αλλαγη, εστω και ημιτελης, για μικροκομματικα συμφεροντα.
Τί εννοούν ότι καταργούν την έπαρση της σημαίας και τον εθνικό ύμνο!!! Όσα χρόνια πηγαίνει σχολείο το παιδί μου, αλλά και παιδιά φίλων σε άλλα σχολεία, ουδέποτε έλαβε χώρα κάτι τέτοιο.
Μάλλον το 67-74 και αν. Και αυτό περίσσεψε από τότε και είπαν "ας το βγάλουμε να δείξουμε ότι κάτι κάνουμε". Αντιθέτως, την προσευχή που είναι παντελώς άχρηστη και υπάρχει ακόμα σαν κατήχηση, δεν την κατήργησαν.
Και τώρα πρέπει να νιώθουμε χαρούμενοι που δεν καταργήθηκε η πρωινή προσευχή; Θέλουμε να λεγόμαστε Ευρωπαίοι, όταν είμαστε από τα μοναδικά κράτη που ακόμα η εκκλησία είναι συνδεδεμένη με το κράτος και ο προσηλυτισμός στα σχολεία καλά κρατεί; Σε καμία αξιοπρεπή Ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχουν αυτές οι γελοιότητες στα σχολεία. Δηλαδή αν είναι δυνατόν, τόσο άχρηστοι είναι που ούτε να καταργήσουν την προσευχή δεν μπορούν;