Έρχεται: Ορατός κομήτης στον ουρανό της Ελλάδας

Έρχεται: Ορατός κομήτης στον ουρανό της Ελλάδας Facebook Twitter
2

Έναν φωτεινό κομήτη, ορατό με γυμνό μάτι, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από τις 7 Μαρτίου στον ουρανό, αν φυσικά ο καιρός μάς το επιτρέψει. Ο εν λόγω κομήτης διαφέρει πολύ από όσους γνωρίζαμε ως τώρα. Έρχεται από το εξωτερικό ηλιακό μας σύστημα και, όταν χαθεί από το οπτικό μας πεδίο τον Απρίλιο, κανένας γήινος δεν θα τον ξαναδεί, τουλάχιστον για τα επόμενα 110.000 χρόνια.

Ο C/2011 L4 (ή Pan-STARRS) ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2011 από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS στη Χαβάη. Εδώ και μερικές εβδομάδες είναι ορατός στο νότιο ημισφαίριο και στις 7 Μαρτίου, αμέσως μετά τη δύση του ηλίου, θα κάνει την εμφάνισή του και στο δικό μας στερέωμα. Γα την παρατήρησή του αρχικά θα χρειάζονται κιάλια ή ένα μικρό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο. Την Κυριακή10 Μαρτίου στην κοντινότερη απόσταση από τον Ήλιο και άρα και στο απόγειο της λαμπρότητάς του, οπότε θα είναι ορατός και χωρίς «βοηθήματα».

Οι καλύτερες ημέρες για να τον παρατηρήσετε είναι πάντως σύμφωνα με τους ειδικούς η 12η και η 13η Μαρτίου, όταν – οπτικά – θα βρίσκεται κοντά στη νέα Σελήνη προσφέροντας έτσι ένα «σημάδι» για να μπορέσετε να τον εντοπίσετε στον ορίζοντα. Στη συνέχεια θα εξακολουθήσει να είναι ορατός (πάντα με κάποιο «μικρό» βοήθημα όπως τα κιάλια ή ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο) καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα και στις αρχές του επομένου. Ο Pan-STARRS είναι ο πρώτος από τους δύο κομήτες που μας επισκέπτονται φέτος, με τον δεύτερο να ακολουθεί το φθινόπωρο.

Για να τον δείτε, κοιτάξτε προς τη Δύση λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα., χαμηλά στον ορίζοντα. Αν και είναι φωτεινός, το λυκόφως δεν ευνοεί την παρατήρηση ενώ η καθημερινή εμφάνισή του θα είναι σύντομη – υπολογίστε περίπου μισή ώρα μετά τη δύση  - γιατί κινείται περίπου στις 10-15 μοίρες επάνω από τον ορίζοντα.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια