Αντισπισιστές πυρπόλησαν το τζιπ κυνηγού και το φορτηγό κρεοπωλείου στου Ζωγράφου

Αντισπισιστές πυρπόλησαν το τζιπ κυνηγού και το φορτηγό κρεοπωλείου στου Ζωγράφου Facebook Twitter
22

Ο «Πυρήνας Μαυροπράσινων Εμπρηστών» ανέλαβε την ευθύνη για τον εμπρησμό φορτηγού μεταφοράς κρέατος και ενός τζιπ στην περιοχή του Ζωγράφου.

Τι αναφέρει η οργάνωση:

«Ξημερώματα της 28ης Οκτώβρη τοποθετήσαμε εμπρηστικό μηχανισμό σε φορτηγό μεταφοράς κρεάτων καθώς επίσης σπάσαμε και κάψαμε αυτοκίνητο ενός κυνηγού της περιοχής του Ζωγράφου.

Η δράση αυτή έγινε στα πλαίσια του καλέσματος αντισπισιστικών δράσεων, θα ακολουθήσει αναλυτική ανάληψη ευθύνης αργότερα..

Το μόνο που έχουμε να πούμε προς το παρόν είναι πως αυτή η δράση ήταν η αρχή.

Εσύ "κύριε" κυνηγέ που έβλεπες το αμάξι να καίγεται μπροστά στα μάτια σου από το μπαλκόνι, δεν φαντάζεσαι τι ευχαρίστηση νιώσαμε όταν σε είδαμε να τσιρίζεις απεγνωσμένος και να τραβάς τα μαλλιά σου. Είμαστε σίγουροι πως αυτό θα σου γίνει μάθημα.

ALF - Πυρήνας Μαυροπράσινων Εμπρηστών»

Τι είναι οι αντισπισιστές

«Όποτε βλέπετε έναν παπαγάλο σε κλουβί, ένα χρυσόψαρο σε γυάλα ή ενυδρείο, ή ένα σκυλί με αλυσίδα, βλέπετε σπισισμό. Εάν πιστεύετε ότι μια χελώνα ή μια σφήκα έχει λιγότερο δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία από μια αλεπού ή έναν άνθρωπο, ή θεωρείτε τους ανθρώπους ανώτερους από άλλα ζώα, είστε σπισιστές. Εάν επισκέπτεστε ενυδροφυλακές και ζωολογικούς κήπους, φοράτε δέρμα αγελάδων και τρίχες προβάτων, τρώτε σάρκα, αυγά, ή προϊόντα αγελαδινού γάλακτος, φέρεστε σπισιστικά».

Τι είναι σπισισμός;


Σπισισμός είναι η προκατάληψη και η προδιαμορφωμένη στάση ενάντια σε όλα τα ζωικά είδη πλην του ανθρώπινου (π.χ. θηλαστικά και μη, σπονδυλωτά και ασπόνδυλα).


Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πλέον ότι τα ηθικά και νόμιμα δικαιώματα πρέπει να επεκταθούν πέραν των συνόρων του είδους μας, σε όλα τα ζωικά είδη και όχι μόνο σε εκείνα που είναι πιο κοντά στον άνθρωπο λόγω νοημοσύνης ή άλλων γνωστικών λειτουργιών, κοινωνικών δομών κ.λπ. (π.χ. χιμπατζήδες, δελφίνια).

Η κατακόρυφη ταξινόμηση πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από μια οριζόντια. Σημειώνουμε ότι στην κατακόρυφη ταξινόμηση ιεραρχούνται τα θηλαστικά επάνω από τα πουλιά, τα πουλιά επάνω από τα ερπετά, τα αμφίβια, και τα ψάρια, και τα σπονδυλωτά επάνω από τα ασπόνδυλα.

Ακόμα και η θεωρία μεγάλων φιλοσόφων των δικαιωμάτων των ζώων ήταν σπισιστική. Ο Peter Singer, επί παραδείγματι, επιχειρηματολογεί ότι «οι άνθρωποι κανονικής νοημοσύνης έχουν περισσότερη αξία από οποιοδήποτε ζώο. Επιπλέον, υποστηρίζει το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία μόνο για τους ανθρώπους, τα μεγάλα πρωτεύοντα, και ενδεχομένως τα άλλα θηλαστικά, υπό τον όρο ότι κατέχουν τόση αυτογνωσία όση ένας κανονικός άνθρωπος μετά την πρόωρη παιδική ηλικία.

Γιατί ένας κανονικός άνθρωπος; Γιατί όχι ένα κανονικό χταπόδι ή ένα κοράκι; Το κριτήριο του Singer είναι σαφώς ανθρωποκεντρικό. Ο Singer θεωρεί όλα τα μη θηλαστικά replaceable (αναλώσιμα, αντικαταστάσιμα). Δεν τάσσεται κατηγορηματικά κατά της ζωοτομίας στα μη θηλαστικά. Επίσης, το θεωρεί ηθικά αποδεκτό να εκτρέφονται πουλιά, ψάρια, και άλλα μη θηλαστικά για σφαγή εάν οι ζωές τους είναι ευχάριστες πράγμα εξαιρετικά απίθανο - και ο θάνατός τους σύντομος και ανώδυνος επίσης εξαιρετικά απίθανο».

Αντι-σπισισμός


Απορρίπτοντας την έννοια της ανθρώπινης ανωτερότητας, οι αντισπισιστές υποστηρίζουν τα βασικά δικαιώματα για όλα τα αισθανόμενα πλάσματα που διαθέτουν την ικανότητα αίσθησης. Η ικανότητα αίσθησης πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο για την εξασφάλιση και διασφάλιση των βασικών νόμιμων δικαιωμάτων, επειδή οποιοσδήποτε μπορεί να βιώσει και να νιώσει έχει ένα συμφέρον να παραμείνει στη ζωή και να ευημερήσει. Αν η νομοθεσία θέλει να είναι δίκαιη, ωφείλει να αναγνωρίσει αυτά τα βασικά δικαιώματα σε όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Οι αντισπισιστές οραματίζονται όλα τα ζώα ως άτομα που είναι ελεύθερα και αυτόνομα να ζήσουν τη δική τους ζωή και να ορίζουν τη δική τους μοίρα. Σε μια τέτοια κατάσταση, τα άλογα και τα γαϊδούρια δεν θα είναι πλέον υποζύγια, οι τίγρεις δεν θα πηδούν μέσα από φλεγόμενα στεφάνια, οι ελέφαντες και οι καμήλες δεν θα κουβαλούν ανθρώπους, τα στρείδια θα είναι οι κάτοχοι των μαργαριταριών που δημιουργούν, οι κοκκινολαίμηδες των αυγών που γεννούν, και οι μέλισσες του μελιού που παράγουν.

Τα ζώα φάρμας, τα πειραματόζωα, τα γουνοφόρα και τα ζώα του δάσους θα ζουν ελεύθερα στα φυσικά ενδιαιτήματά τους και σύμφωνα με τις ανάγκες που ορίζει το είδος τους. Ο άνθρωπος θα έχει το δικαίωμα να θηρεύσει για να φάει ένα ζώο μόνο αν βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια παγωμένη χέρσα περιοχή ή σε έναν τόπο απειλούμενο από λιμό, χωρίς πρόσβαση σε φυτικές τροφές, καρπούς και φρούτα.

Όλα τα αισθανόμενα όντα έχουν δικαίωμα στην ελευθερία, την ευζωία και την αυτοδιάθεση. Για να είναι δίκαιος ο νόμος ωφείλει να είναι πρώτα και κύρια αντι-σπισιστικός. Το ανθρώπινο είδος είναι ένα από τα εκατομμύρια άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Μόνο αριθμητικά να το δούμε, ο σπισισμός είναι η μεγαλύτερη μορφή αδικίας στην ιστορία του πλανήτη.

Της Μάριζας Χριστοδούλου
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
(www.pansyn.org)

Ελλάδα
22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Ελλάδα / Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Η υπεράσπιση προσπάθησε να αποδώσει την ευθύνη στον επικίνδυνο δρόμο και ζήτησε την υποβάθμιση της κατηγορίας σε πλημμέλημα, αλλά το δικαστήριο δεν το δέχθηκε
LIFO NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Όλοι εσείς που δεν τρώτε κρέας, αλλά επιτίθεστε με τέτοιους αθέμιτους τρόπους σε συνανθρώπους σας, άραγε τρεφεστε με την αυταπάτη ότι δεν τρώτε κρέας;
Το θεμα κρεατοφαγια ειναι καυτο, γι αυτο θελει νηφαλιο τροπο συζητησης κι ανθρωπους που ειναι σε θεση να ακουνε. Γιατι στο λεγειν ειναι ολλοι καλλοι, ιδιαιτερα αυτοι που δεν ειναι. Τρωω κρεας, με μετρο, αλλα θελω να ξερω απο που προερχεται, σεβομαι το ζωο θυμα αλλα και τους χορτοφαγους. Οι εξτρεμ υπαρχουν και στα δυο στρατοπεδα, δε μιλαμε γι αυτους. Αν ο Χιτλερ ηταν χορτοφαγος, που ηταν, ο Γκεμπελς, Αιχμαν, , Μεγκελε, Σταλιν, και αλλοι γνωστοι τρωγανε κρεας. Το θεμα πρεπει να ερευνηθει μ αλλο τροπο κι οχι με λογικη καφενειου.
Βασικα δεν είναι και τοσο καυτο, παρουσιαζεται ως καυτο; ναι, είναι; οχι.Η εξωφρενικη πλειοψηφία του Ανθρωπινου είδους δεν είναι κρεατοφάγοι ή χορτοφάγοι, ποσο μαλλον βιγκαν, είναι παμφάγοι. Απλα ανθρωποι που θελουν να ανοικουν καπου επαναστατικα θα βρουν καποια εκκεντρικοτητα να την ιεραποστολίσουν.Ολη αυτη η ηθικοεμμονη είναι δειγμα θρησκοληπτικου ελιτισμου. Δεν τους νοιαζουν τα ζώα, η ηθικη τους υπεροχη απο την ανθρωπινη πλεμπα τους νοιαζει.
Είμαι αντισπισιστής. Δεν βλέπω διαφορά μεταξύ ζώων. Έχουν όλα ίσο μερίδιο σε αυτόν τον πλανήτη και είμαστε όλοι συγκάτοικοι.Τέτοιες πρακτικές όμως δεν τις αποδέχομαι. Γιατί; Γιατί πιστεύω πως τέτοιες ακραίες πρακτικές απωθούν τον κόσμο απ' το ηθικό κομμάτι του αντισπισισμού και προκαλεί αντίδραση. Το ίδιο συμβαίνει όταν καταστρέφετε καταστήματα στο κέντρο επειδή είναι καπιταλιστικά: ο κόσμος δεν θα το αποδεχτεί και αυτό θα φέρει αντίδραση. Ο καθένας πρέπει να καταλάβει κάποια πράγματα μόνος του και όχι να του το επιβάλλουν. Εδώ απωθεί εμένα που συμφωνώ ιδεολογικά με τον αντισπισισμό. Όμως το να κάψεις περιουσία κάποιου άλλου επειδή απλά μπορείς, είναι κάτι που μόνο έχθρα θα φέρει και όχι τίποτα άλλο, παίρνει και εμάς η μπάλα που διαφωνούμε με αυτές τις πρακτικές σας. Για παράδειγμα, είμαι σίγουρος πως προτού καν διαβάσουν όλο το σχόλιο μου, θα έχουν πατήσει πολλοί "ΟΧΙ" γιατί ξεκίνησα με το "είμαι αντισπισιστής."Αγαπητοί αναγνώστες, δεν είναι όλοι οι αντισπισιστές και χορτοφάγοι έτσι.
Έχετε δικαίωμα να πιστεύετε ότι θέλετε αρκεί αυτά που πιστεύετε να μην έρχονται σε αντίθεση με τους νόμους του κράτους.Όπως πιστεύετε εσείς αυτά που πιστεύετε,έτσι και εμείς πιστεύουμε σε κάτι άλλο.Δεν προσπαθώ να σας επιβάλλω τα πιστεύω μου,μην προσπαθείτε να μου επιβάλλετε τα δικά σας με οποιονδήποτε τρόπο είτε δια της βίας είτε με διάλογο.Μην με ενοχλείτε για να μην σας ενοχλώ.Τόσο απλά...Live and let live or face the consequences...
Όπως είπα παραπάνω, διαφωνώ με αυτές τις πρακτικές και βεβαίως είναι κατά του νόμου.Τώρα όσον αφορά το θέμα επιβολής ας μην αρχίσω. Θα σου πω δυο πράγματα που ζω συχνά:α) Χθες καθόμουν σε παρέα όπου με το που μάθανε ότι είμαι χορτοφάγος με κοροιδεύανε και με χλευάζανε και μου λέγανε έλα φάε λίγο κρεατάκι κλπ. Εγώ βέβαια γέλασα και έκανα πως το πήρα στην πλάκα, αλλά είχε περάσει τα όρια της πλάκας. Δεν μίλησα όμως γιατί ήξερα πως θα ερχόνταν το κλασσικό "Μην είσαι τόσο απόλυτος".β)Καθημερινά βλέπω παντού διαφημίσεις για γαλακτοκομικά και για κρεατικά. Τηλεόραση, εφημερίδες, ίντερνετ, στον δρόμο τα φορτηγά, αφίσες για φρέσκα κεμπάπ στο χασάπικο πιο πέρα. Βλέπεις παντού διαφημίσεις για Παριζάκι, Σαλάμια, μορταδέλες, λουκάνικα, γιαούρτια, τυριά, γάλατα, αυγά. Πόσες διαφημίσεις βλέπεις για φρούτα, λαχανικά, όσπρια; Λίγες. Ελάχιστες σε σχέση με τα άλλα που ανέφερα.Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα. Δεν είμαι απ' αυτούς που θα κάτσει να γκρινιάξει για τα παραπάνω και ούτε έχω πρόβλημα αν ο άλλος τρώει κρέας. Όλος μου ο στενός κύκλος τρώει κρέας. So? Αλλά όταν έρχονται τύποι σαν και σένα και μου γκρινιάζουν ότι τους επιβάλουμε τον τρόπο ζωής μας, τότε συγγνώμη, αλλά δεν το δέχομαι. Μάλλον το ανάποδο συμβαίνει. Εξαίρεση βέβαια είναι όταν πετύχεις φανατικό vegan τότε απλά είναι ισοπαλία.Οπότε καλύτερα να αναθεωρήσεις εσύ και οι 13 που σε υπερψήφισαν για το ποιός επιβάλλει τι στην καθημερινότητα του άλλου.Και ξαναλέω: Δεν συμφωνώ με τις παραπάνω πράξεις των αντισπισιστών γιατί η αλλαγή δεν έρχεται με την βια.
@Lumidy Το σχόλιό μου δεν απευθυνόταν προσωπικά σε εσάς αλλά σε όλους αυτούς που πιστεύουν ότι μόνο αυτοί έχουν δίκιο και όλοι θα πρέπει να ενστερνιστούν τις απόψεις τους(όποιες και αν είναι αυτές) ή να υποστούμε τις συνέπειες της μη συμφωνίας προς τις υποδείξεις τους ( εμπρησμοί φθορά περιουσίας κλπ κλπ).Είμαστε παμφάγα όντα και ο τρόπος της διατροφής μας είναι ανάλογος.Κάποιοι βέβαια το έχουν πάει στο άλλο άκρο και καταναλώνουν μόνο κρέας.Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται να καταναλώνουμε τρόφιμα που προέρχονται από όλες τις ομάδες τροφίμων.Εσείς πιστεύετε ότι ένα βρέφος μπορεί να τραφεί σωστά και να πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά εάν αποκλείσουμε από τη διατροφή του όλα τα ζωικά προϊόντα; Έχω την εντύπωση ότι οι επιστήμονες έχουν διαφορετική γνώμη.Το ότι υπάρχουν παντού διαφημίσεις που αφορούν ζωικά προϊόντα έχει να κάνει περισσότερο με το ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού τα προτιμά και τέλος πάντων είναι καθαρά θέμα marketing.Λυπάμαι πραγματικά εάν οι φίλοι σας σας συμπεριφέρθηκαν με αυτό τον τρόπο.Η συμπεριφορά τους είχε περισσότερο να κάνει με την έλλειψη παιδείας που είχαν παρά με τις διατροφικές τους συνήθειες.Όπως είπα και πριν live and let live.Όταν λέτε ότι η αλλαγή δεν έρχεται με τη βία τί εννοείτε;;;Ότι είμαστε λάθος όλοι οι υπόλοιποι και μόνο εσείς οι αντισπισιστές έχετε δίκιο;;;Ποιός είναι αυτός λοιπόν που προσπαθεί να επιβάλλει τη γνώμη του στον άλλο;;Σίγουρα όχι εγώ...
Απίστευτα αστείο και γελοίο για εσένα. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική βέβαια. Το ότι έχουμε την νοημοσύνη και την δύναμη να εκμεταλλευόμαστε τα ζώα δεν σημαίνει ότι είναι και το σωστό. Ίσα ίσα, το γεγονός ότι έχουμε περισσότερη νοημοσύνη και ηθικό κώδικα θα έπρεπε να λειτουργούμε διαφορετικά. Αναίμακτα.
1)Η πραγματικότητα είναι διαφορετική βέβαια. Πηγή: www.lifo.gr2)Αναίμακτα. Πηγή: www.lifo.grΣκέψεις :1) Η προσωπική σου πραγματικότητα ? Όλων μας ? Με ποια λογική / στοιχεία?2) Με ποιο τρόπο? Αναίμακτη μπριζόλα? Γενικά προς τους πσπσπσππσ ( Δεν καταλαβαίνω την λέξη, ας με βοηθήσει κάποιος ): Δεν θέλετε (με αίμα ), κρέας? Μην το τρώτε. Πείστε και τον περίγυρό σας, με επιχειρήματα, να κάνει το ίδιο. Στην, όποια, Δημοκρατία μας ισχύει η πλειοψηφία. Καλώς ή κακώς. Ας ακολουθήσετε τους κανόνες της ( αλλιώς κάντε κάτι άλλο ... ), αλλά μην κάνετε ακραίες κινήσεις ( κάψιμο, σπάσιμο, κλπ). Δεν θα βρείτε μεγάλη ανταπόκριση ( θέλω να πιστεύω, υποκειμενικά ). Τελικά : Από αντίληψη του τι, στην ουσία ( πάλι υποκειμενικά ) συμβαίνει γύρω σας, το βασικότερο για εκφραστείτε είναι τα κρεοπωλεία και τα pet shops ?
εχουμε θρηνησει ηδη παρα πολλα αλλα χεστηκαμε. Το Αφγανοπουλο στα Πατήσια (ορφανη βομβα) αλλη γυναικα παλαιοτερα στο Πρεζιντεντ, η Μαρφιν (α εκει εφταιγε η πυρασφαλεια) κλπ κλπ.