Η Αμερικανική Ακτοφυλακή είπε πως οι δύο γυναίκες από τη Χαβάη που είχαν χαθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό με το ιστιοπλοϊκό τους για σχεδόν πέντε μήνες δεν ενεργοποίησαν ποτέ τον ασύρματο στο σκάφος τους.
Εκπρόσωπος της υπηρεσίας σχολίασε μιλώντας στο Associated Press πως αφού μελέτησαν το περιστατικό και μίλησαν με τις δύο γυναίκες διαπίστωσαν πως διέθεταν EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon- Θεσιδεικτικός Ραδιοφάρος Έκτακτης Ανάγκης) αλλά δεν τον έθεσαν ποτέ σε λειτουργία. Το EPIRB είναι κάτι σαν σύστημα κινδύνου και χρησιμοποιείται για την εύρεση κάποιου που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο ή έχει χαθεί κοντά ή μακριά από την ακτή.
Από την πλευρά τους οι δύο γυναίκες δήλωσαν πως είχαν διάφορες συσκευές επικοινωνίας διέθεταν EPIRB στο ιστιοπλοϊκό, χωρίς αναφέρουν το EPIRB, που επίσης βρέθηκε στο σκάφος. «Όταν τις ρωτήσαμε γιατί δεν το ενεργοποίησαν, η μία δήλωσε πως ποτέ δεν ένιωσαν ότι διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο ή πως μπορεί να πεθάνουν», σημείωσε εκπρόσωπος της U.S. Coast Guard. Η συγκεκριμένη συσκευή ενεργοποιείται χειροκίνητα ή αυτόματα όταν πέσει ξαφνικά στο νερό και στέλνει σήμα σε δορυφόρους και κοντινές αρχές.
Ειδικοί σχολιάζουν πως η ιστορία των δύο γυναικών έχει πολλά κενά, σημειώνοντας πως ίσως οι ίδιες δεν ήθελαν όντως να τις βρουν, όπως υποστήριξαν. Επίσης είπαν πως όλες οι συσκευές επικοινωνίας που διέθεταν, χάλασαν. «Αν είχαν ενεργοποιήσει το EPIRB θα τις είχαν βρει αμέσως. Αυτή η συσκευή λειτουργεί ακόμη κι να πέσει στη θάλασσα. Σπάνια χαλάει. Κάτι δεν πάει καλά στην ιστορία τους», σχολίασε πρώην μέλος του Λιμενικού.
Ωστόσο αυτό δεν είναι το μοναδικό κομμάτι της ιστορίας τους που αμφισβητείται, αφού δεν επιβεβαιώνεται ούτε η τροπική καταιγίδα που λένε ότι αντιμετώπισαν από το πρώτο κιόλας βράδυ του ταξιδιού τους, τον Μάιο. Σύμφωνα με τις καταγραφές της National Weather Service, στις αρχές Μαΐου δεν σημειώθηκε καμία καταιγίδα στην περιοχή. Τον ισχυρισμό στηρίζει επίσης η Pacific Oceanthe National Weather Service στη Χονολουλού αλλά και εικόνες από δορυφόρο της NASA, που επίσης διευκρινίζουν πως πριν και μετά τις 3 Μαΐου δεν σημειώθηκε καμία τροπική καταιγίδα.
Ένα ακόμη «θολό» σημείο στην «απίστευτη ιστορία επιβίωσης», όπως την παρουσίασαν οι ίδιες, είναι και το ότι στο ταξίδι τους απέφυγαν σκοπίμως να προσεγγίσουν λιμάνια σε διάφορα νησιά από τα οποία περνούσαν. Συγκεκριμένα, για το Kiribati είπαν πως φοβήθηκαν επειδή κυκλοφορούν φήμες για ναυάγια εκεί και πως προτίμησαν να συνεχίσουν για άλλα 1.000 μίλια (!) προς νέο προορισμό, από τον αρχικό της Ταϊτής. Επίσης είπαν πως προσπέρασαν ένα άλλο νησί επειδή ήταν ακατοίκητο, αλλά αποδείχθηκε πως μιλούσαν για ένα μέρος με τουλάχιστον 2.000 κατοίκους.
σχόλια