Δεν θα πληρώσει τελικώς ΦΠΑ 500 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο η γερμανική εταιρία «Hochtief»- που διαχειρίζεται τα δικαιώματα του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η εταιρία που εμφανιζόταν να μην έχει καταβάλλει ΦΠΑ από το 2001 ως σήμερα, είχε κάνει αίτημα στην ελληνική δικαιοσύνη για να απαλλαγεί από την καταβολή του φόρου, επικαλούμενη «ειδική συνεννόηση», όμως το αίτημα της είχε απορριφθεί τρεις φορές από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Τελικά το αίτημα της «Hochtief» έγινε, δεκτό από βρετανικό δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε.
Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, αν ένας ιδιώτης, ή μία εταιρία, χτίζει μία κατοικία ή ένα κτίριο που δε θα αποφέρει έσοδα, τότε δε μπορεί να εκπέσει ο ΦΠΑ.
Εκπίπτει μόνο στη περίπτωση που το κτίριο αυτό αναμένεται να αποφέρει έσοδα στο μέλλον.
Η Hochtief, κατά την κατασκευή του αεροδρομίου, συμψήφισε τον ΦΠΑ με άλλες εργασίες. Κανονικά για κτήρια που δεν αποφέρουν και δε θα αποφέρουν έσοδα (όπως το κτίριο της Πυροσβεστικής και ο Πύργος Ελέγχου) ο ΦΠΑ δεν έπρεπε να εκπέσει.
Σε ανακοίνωσή της η εταιρία, είχε αρνηθεί να αναγνωρίσει το χρέος της, δηλώνοντας ότι δεν οφείλει καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή στο ελληνικό Δημόσιο, ούτε από ΦΠΑ, ούτε από άλλους έμμεσους η άμεσους φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές, ενώ κατέφυγε στη διαιτησία του Λονδίνου προκειμένου να αποφύγει να καταβάλει το ποσό που οφείλει.
Το Μάρτιο του 2012, κατόπιν σχετικής ερώτησης βουλευτή του ΛΑΟΣ, ο τότε υφ. Οικονομικών Παντελής Οικονόμου είχε φέρεις τη βουλή έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία, ερμηνεύοντας το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, ”θεώρησε ότι ο ΦΠΑ εκπίπτει στο σύνολό του και εξέπεσε τον ΦΠΑ που επιβάρυνε έξοδα φιλοξενίας και ψυχαγωγίας, δεν εφάρμοσε τις διατάξεις του κώδικα περί ΦΠΑ, περί προσδιορισμού του εκπιπτόμενου φόρου σε περίπτωση κοινών εισροών και δεν διενήργησε διακανονισμό παγίων”.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε πρόσφατο δημοσίευμα του το Bloomberg, υποστήριζε ότι η Hochtief είναι έτοιμη να πουλήσει τα δικαιώματα της στο Ελ. Βενιζέλος, όπως και σε άλλα αεροδρόμια στο εξωτερικό.
σχόλια