ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ - Οι πληγές της Αθήνας

ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ - Οι πληγές της Αθήνας Facebook Twitter
27

1.

Η προβληματική κατάσταση στην πλατεία Δικαιοσύνης επί της Πανεπιστημίου απέναντι από το Rex. Η πλατεία Δικαιοσύνης βρίσκεται σε ένα τρομερά κεντρικό σημείο της πόλης, αλλά μοιάζει με έναν υπαίθριο χώρο-φάντασμα, παρατημένο στη μοίρα του. Δυσωδία, τοξικοεξαρτημένοι, σκουπίδια και γενικότερα μια εικόνα εγκατάλειψης στην καρδιά του κέντρου, για μία όμορφη πλατεία που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους για τους κατοίκους της πόλης.

ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ - Οι πληγές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

2.

Τα (εξωτερικά) ερείπια των πιο υποδειγματικών κινηματογράφων που είχαμε –Απόλλων, Αττικόν–, που στοιχειώνουν τη Σταδίου χωρίς φως προοπτικής, παρ' ότι υποτίθεται ότι είχε δρομολογηθεί η αποκατάσταση.

ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ - Οι πληγές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

3.

Τα προσφυγικά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, που μοιάζουν με οικισμό-φάντασμα που ματαίως περιμένει κάποια λειτουργική ανάπλαση.

ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ - Οι πληγές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

4.

Πραξιτέλους 24. Το κτίριο είναι ένα όρθιο κουφάρι. Μάλλον θύμα πυρκαγιάς κι αυτό. Στα σωθικά του κατοικοεδρεύει μια αποικία αρουραίων. O δήμος μπουκώνει τις τρύπες με διάφορα υλικά και για ένα διάστημα οι αρουραίοι δεν έχουν έξοδο διαφυγής. Τώρα έχουν καλύψει ολόκληρη την πρόσοψη με μια γιγαντοαφίσα που διαφημίζει παράσταση χορού, πάνω στην οποία αναγράφεται «Πρόγραμμα αναβάθμισης εμπορικού τριγώνου»! Έτσι αναβαθμίζεται το κέντρο; Με αφίσες που καλύπτουν το τεράστιο πρόβλημα που γιγαντώνεται από κάτω;

ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ - Οι πληγές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

5.

Γκριν Παρκ. Δεν είναι τυχαίο ότι όποιος περνάει μέρα-νύχτα μπροστά από το πάλαι ποτέ κοσμικό ζαχαροπλαστείο «Γκριν Παρκ» του Πεδίου του Άρεως κάνει μια μικρή παράκαμψη-καμπύλη κι όπου φύγει φύγει τρομαγμένος. Πάνω απ' όλα, όμως, είναι θλιβερό να βλέπεις όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους να μαλώνουν για τη δόση τους ή να τρυπιούνται. Δεν είναι καιρός να βρεθεί λύση τόσο για τους ίδιους όσο και για τον δρόμο που κάποτε ήταν από τους ωραιότερους της Αθήνας; Γενικά, το Πεδίον του Άρεως θα μπορούσε να είναι ένα από τα ομορφότερα πάρκα της Αθήνας, όμως η εγκατάλειψή του και η κατάσταση στην περιοχή δεν το βάζουν στη λίστα μιας βόλτας στην Αθήνα.

ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ - Οι πληγές της Αθήνας Facebook Twitter
Γκριν Παρκ.

6.

Τα πεζοδρόμια στην Εμμανουήλ Μπενάκη. Δεν είναι, φυσικά, τα μοναδικά, αλλά η κατάστασή τους είναι ενδεικτική. Είναι αδύνατο να διασχίσεις την οδό αποκλειστικά από το πεζοδρόμιο. Αλλού είναι διαλυμένο, αλλού πέφτεις πάνω σε αυτοκίνητα παρκαρισμένα εξ ολοκλήρου στο πεζοδρόμιο, αλλού κάνεις ζικ-ζακ ανάμεσα σε τραπεζοκαθίσματα. Αν κυκλοφορείς με μωρό ή αναπηρικό καροτσάκι, υπάρχουν σημεία από τα οποία απλώς δεν χωράς να περάσεις.

ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ - Οι πληγές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

7.

Oι συνεχείς παραβιάσεις από μηχανάκια και άλλα τροχοφόρα στους πεζόδρομους του ιστορικού τριγώνου. Ανεξάρτητα από το αν τελικά οι νεοδιαμορφωμένοι πεζόδρομοι του κέντρου θα συνδράμουν στην εμπορική άνθηση των μαγαζιών, το σημαντικό είναι να τηρούνται έστω οι βασικοί κανόνες ενός πεζοδρόμου. Αντ' αυτού, στις γεμάτες κόκκινα σημαιάκια οδούς με τις χαριτωμένες πινακίδες που υποδεικνύουν την απαγόρευση διέλευσης αυτοκινήτων, μηχανών και τροχοφόρων, καθημερινώς μαρσάρουν μηχανές και οι οδηγοί τους μάλιστα βρίζουν τους περαστικούς που τόλμησαν να περπατήσουν αμέριμνοι στον υποτιθέμενο πεζόδρομο. Η αστυνόμευση για τέτοια περιστατικά; Ανύπαρκτη.

ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ - Οι πληγές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

8.

Mοναστηράκι – Πλατεία: Η πιάτσα των ταξί. Διπλή λωρίδα. Αν σ' αρέσει. Αν όχι, μπορεί να πέσει και ξύλο. Γιατί έτσι. Φυσικά και περνάει από το σημείο και η Δημοτική Αστυνομία και η κανονική. Αλλά μάλλον περιπολεί κόσμος με σοβαρά προβλήματα στην περιφερειακή όραση και γενικώς πρόβλημα στα μάτια. Και φυσικά, ισχύει η προτεραιότητα –«μπροστά, κυρία, μπροστά σας, ο συνάδελφος προηγείται»–, και φυσικά ισχύει το αν το δρομολόγιο ικανοποιεί το πρόγραμμα του αυτοκινητιστή. Δεν είναι ερώτηση το πόσοι μπορούν να βρεθούν και να γνωριστούν μέσα σ' αυτή την κούρσα. Χίλιοι καλοί χωράνε, ακριβώς όπως χωράει όσα ταξί μπορεί να αντέξει αυτή η πλατεία.

ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ - Οι πληγές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

9.

Ο εισαγόμενος «αναρχοτουρισμός» στα Εξάρχεια. Άνθρωποι νεαρής ηλικίας που έρχονται διακοπές για να ξεδώσουν βάφοντας κτίρια (γεμίζουν τα νεοκλασικά –και όσα κτίρια είχαν σεβαστεί και δεν άγγιζαν οι ντόπιοι γκραφιτάδες– με άθλια tags και συνθήματα) και χαζεύοντας τις οδομαχίες στο Πολυτεχνείο τα Σαββατοκύριακα από απόσταση ασφαλείας. Τα απογεύματα γίνονται ακόμη και ξεναγήσεις με ποδήλατα για να χαζέψουν οι τουρίστες τον «εξωτισμό» της περιοχής.

ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ - Οι πληγές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

10.

Το γλυπτό «Προμαχώνες» στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Πρόκειται για παιδαριώδη καλλιτεχνική σύλληψη και πολύ κακόγουστη υλοποίησή της. Επιπλέον, έχει μεγαλομανείς διαστάσεις. Κάθεσαι στο καφέ του κήπου του μουσείου και το γλυπτό σού κρύβει το μουσείο. Η μόνη διερώτηση που είναι ικανό να σου γεννήσει είναι τίνος επιπέδου πολιτικό μέσο χρειάζεται να διαθέτει κάποιος για να φυτέψει μια χιπιδερή, λαϊκίστικη και ανούσια γκουμούτσα σε ένα τόσο εμβληματικό και ευαίσθητο σημείο της πόλης.

ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ - Οι πληγές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

11.

Πολυτεχνειο. Κατά μήκος της οδού Πατησίων, σε δύο κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, κυριαρχούν η ανομία, η παρακμή, το παρεμπόριο, η βρομιά, οι βανδαλισμοί καθώς και φαινόμενα βίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους διδάσκοντες στα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα σου πουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς και πως «από τη διακίνηση των ιδεών έχουμε περάσει στην διακίνηση ναρκωτικών». Ήδη, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ύστερα από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», ξεσηκώθηκαν τεράστιες αντιδράσεις με αποτέλεσμα, λόγω της δημόσιας κατακραυγής, μετά από πολύ καιρό, να εμφανιστούν συνεργεία καθαρισμού. Ελπίζουμε, πάντως, οι ενέργειες αυτές να μην έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα.

ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ - Οι πληγές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

12.

Η Αγία Δύναμη της οδού Μητροπόλεως διεμβολισμένη από τις κολόνες του κτιρίου που υψώνεται από πάνω της. Το ζήτημα δεν είναι καινούργιο, καθότι η διεμβόλιση υπάρχει από το 1951, όταν χτίστηκε το κτίριο που από τότε και για σχεδόν 60 χρόνια στέγαζε την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας. Όμως κατά την πρόσφατη μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχείο, κατά την οποία οι κολόνες επενδύθηκαν ξανά με μάρμαρο και «πάχυναν», η «πλαγιοκόπηση» της μικρής εκκλησίας οδήγησε σε ακόμα πιο γελοίο αποτέλεσμα, με τη γωνιακή κολόνα να «ξυρίζει» κεραμίδια και την ακριβώς προηγούμενή της να εισβάλλει χοντρά στη σκεπή και στον τοίχο της.

ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ - Οι πληγές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Ξεκινάμε σε αυτό το τεύχος, και θα συνεχίσουμε σε εβδομαδιαία βάση, την καταγραφή των προβλημάτων της Αθήνας. Περιμένουμε και τις δικές σας ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ με τις καταδεικτικές ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ στο [email protected]

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Αθήνα
27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM
Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM