Η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς της Ευρωζώνης

Η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς της Ευρωζώνης Facebook Twitter
SOOC
11

Η Ελλάδα έχει σήμερα έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρωζώνη, μία τάση που αναμένεται να συνεχισθεί και τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία άρθρου που δημοσιεύεται στο οικονομικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).


Το άρθρο των Carolin Nerlich και Joachim Schroth, με τίτλο «Η οικονομική επίπτωση από τη γήρανση του πληθυσμού και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις», εξετάζει τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες από τη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρωζώνη και πώς οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Eurostat, η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να συνεχισθεί και να ενταθεί τις επόμενες δεκαετίες στην Ευρωζώνη.

«Αυτή η συνεχιζόμενη διαδικασία, που προκύπτει από τις αυξήσεις του προσδόκιμου ζωής και τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων, αναμένεται ευρέως να οδηγήσει σε μία μείωση της προσφοράς εργασίας και απώλεια παραγωγικότητας, καθώς και σε αλλαγές στη συμπεριφορά, και είναι πιθανόν να έχει δυσμενές αποτέλεσμα στον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης», αναφέρει το άρθρο.


Ο συνολικός πληθυσμός της Ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί από 340 εκατομμύρια το 2016 σε περίπου 352 εκατομμύρια το 2040, για να υποχωρήσει στα 345 εκατομμύρια το 2079, σύμφωνα με την Eurostat. Επιπλέον, η διάρθρωση του πληθυσμού της αναμένεται επίσης να αλλάξει, καθώς η γήρανση του πληθυσμού θα συνεχίζεται και θα ενισχύεται.

Το μέσο ποσοστό γεννήσεων στην Ευρωζώνη ανέρχεται σήμερα στο 1,6 που είναι σημαντικά χαμηλότερο από το φυσιολογικό επίπεδο αναπλήρωσης (δηλαδή το επίπεδο που θεωρείται αναγκαίο για να διατηρηθεί σταθερός ο συνολικός πληθυσμός), το οποίο είναι περίπου 2,1.

Αν και η Eurostat αναμένει μία μικρή αύξηση των ποσοστών γεννήσεων στις χώρες της Ευρωζώνης, προβλέπει ότι αυτά θα εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλότερα από το επίπεδο αναπλήρωσης κατά μέσο όρο. Κατά συνέπεια, θα μειωθεί μελλοντικά το ποσοστό των νέων στον συνολικό πληθυσμό της Ευρωζώνης. Το προσδόκιμο ζωής αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, αν και βραδύτερα από ό,τι στις τελευταίες δεκαετίες.

Το 2070, ο υπόλοιπος προσδόκιμος χρόνος ζωής στην ηλικία των 65 θα είναι κατά μέσο όρο 23,6 χρόνια για τους άνδρες και 26,9 χρόνια για τις γυναίκες - δηλαδή περίπου πέντε χρόνια περισσότερο από σήμερα.

Το ποσοστό εξάρτησης των ηλικιωμένων της ευρωζώνης, που ορίζεται ως το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών προς τα άτομα ηλικίας 15-64 ετών (το εργατικό δυναμικό), προβλέπεται ότι θα είναι σημαντικά αυξημένο το 2070, φθάνοντας στο 52% από λίγο πάνω από το 30% που ήταν το 2016.

«Μία αύξηση του ποσοστού αυτού σημαίνει ότι μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων που αντιστοιχούν δυνητικά σε κάθε συνταξιούχο, εφόσον δεν αλλάξει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, προκαλώντας σημαντικό δημοσιονομικό βάρος για τις χώρες που συμβαίνει αυτό όσον αφορά τα δημόσια συνταξιοδοτικά τους συστήματα», σημειώνεται στο άρθρο.


Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά εξάρτησης των ηλικιωμένων (πάνω από 30%) είναι σήμερα η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία. Τα ποσοστά αυτά προβλέπεται να αυξηθούν περισσότερο από 35 ποσοστιαίες μονάδες το 2070 στην Κύπρο, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία, με την Πορτογαλία να έχει τότε ένα ποσοστό 67%, που θα είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.

Ποσοστά εξάρτησης πάνω από το 60% προβλέπεται ότι θα έχουν το 2070 η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος. Αντίθετα, η Ιρλανδία προβλέπεται να έχει τότε το χαμηλότερο σχετικό ποσοστό στην ευρωζώνη, ενώ για το Βέλγιο, την Ισπανία και τη Γαλλία προβλέπονται οι μικρότερες αυξήσεις του.

Αναφορικά με τις συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού στις συντάξεις, το άρθρο της ΕΚΤ αναφέρει τα εξής: «Επιπλέον, οι χώρες της ευρωζώνης προβλέπεται να υποστούν περαιτέρω αυξητική πίεση στις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη και μακροχρόνια φροντίδα, καθώς ο πληθυσμός γερνά.

Αν και πολλές χώρες εφάρμοσαν συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις μετά την κρίση κρατικού χρέους, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις φαίνεται να είναι αναγκαίες για να διασφαλισθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα.

Από την άποψη αυτή, μέτρα που αυξάνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης μπορεί να αναμένεται ότι θα περιορίσουν τις δυσμενείς μακροοικονομικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού, καθώς θα έχουν ευνοϊκή επίδραση στην προσφορά εργασίας και την εγχώρια κατανάλωση.

Αντίθετα, η αύξηση των εισφορών ή η μείωση των συντάξεων (benefit ratio) θα μπορούσε να έχει μικρότερες μακροοικονομικές συνέπειες».

Ελλάδα
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βέφα Αλεξιάδου: Το «αντίο» των τηλεοπτικών σεφ - «Όταν κάλεσε τον μαγειρικό κόσμο της Αθήνας, δεν πήγε κανείς» λέει ο Μαμαλάκης

Ελλάδα / Οι σεφ αποχαιρετούν την Βέφα Αλεξιάδου και ο Μαμαλάκης σχολιάζει: «Πριν μήνες δεν πήγε κανένας στο βιβλίο της»

Δηκτικός ο Ηλίας Μαμαλάκης αποδομεί τους μάγειρες και τηλεοπτικούς σεφ που αποχαιρέτησαν την Βέφα Αλεξιάδου σαν «εθνική μαγείρισσα», «καλύτερη από τον Τσελεμεντέ» αλλά πριν από λίγο καιρό της γύρισαν την πλάτη και δεν πήγαν στην παρουσίαση του βιβλίου της
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Νέα καταγγελία για το 424 στη δημοσιότητα - Φαντάρος πήγε για επέμβαση θυροειδούς και πέθανε

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Νέα καταγγελία για το 424 - Φαντάρος πήγε για επέμβαση θυροειδούς και πέθανε

Το περιστατικό ήρθε στην επιφάνεια, μετά την καταγγελία του 55χρονου αστυνομικού που χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα ενώ είχε καρκίνο - Ο πατέρας του 27χρονου φαντάρου, Νίκου Γκάτση, ξεσπά για ιατρικό λάθος
LIFO NEWSROOM
Πολύχρωμο Σχολείο: «Αόρατα τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά στο σχολείο, αναίτια αφαίρεση υλικού πρόληψης της βίας και του εκφοβισμού»

Ελλάδα / Πολύχρωμο Σχολείο: «Αόρατα τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά στο σχολείο, αναίτια η αφαίρεση υλικού πρόληψης της βίας και του εκφοβισμού»

Η εθελοντική, μη κερδοσκοπική συλλογικότητα επιστημόνων καταγγέλλει την αφαίρεση εγκεκριμένου από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) συμπεριληπτικού υλικού, από τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία
LIFO NEWSROOM
Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Η Ειρήνη Μουρτζούκου θέλησε να παρουσιάσει ότι το μωρό είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, όμως, όπως αναφέρει ο τεχνικός σύμβουλος της μητέρας, το πρώτο επεισόδιο που παρουσίασε δεν έχει κάποια σχέση με σοβαρό θέμα υγείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
«Η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς της Ευρωζώνης»..το κακό είναι ότι αυτός ο γερασμένος πληθυσμός (σε σώμα και μυαλό/νοοτροπία), είναι που αποτελεί το κύριο εκλογικό σώμα.....σε μια κοινωνία που θεωρείσαι παιδί, ακόμη και στα πενήντα σου.....αλλοίμονο στους 25άριδες και 30άριδες+(plus), που κανείς δεν τους λαμβάνει σοβαρά υπόψιν (αν και θα ήταν το πρώτο που έπρεπε να γίνεται, αυτονοήτως) - έως και καθόλου υπόψιν, οι οποίοι θεωρούνται «βρέφη»...!
Μα δεν είπα ότι φταίνε σε κάτι. Αντίθετα είναι μια από τις λύσεις που έχουμε ως επιλογή. Η χαλάρωση ή διεύρυνση της μεταναστευτικής μας πολιτικής.Εισαι κατά των μεταναστών εσύ και γι' αυτό θιχτηκες;
Οι προοπτικές για όσες χώρες έχουν δημογραφικό πρόβλημα είναι μια εκ των τεσσάρων ανωτέρω. Αν δρομείς ότι υπάρχει κάτι άλλο be my guest.Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο το γεμάτο στερεότυπα κεφάλι σου αδυνατεί να το αποδεχτεί.
@ Γράφων 22.3.2018 | 07:23Μα δεν θίχτηκα με κάτι. Φυσικά και είμαι, αυτονοήτως, υπέρ των μεταναστών που ούτε αυτή είναι η λύση του προβλήματος. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '90 ήρθαν στην χώρα μας πολλοί μετανάστες, κυριότερα από την γειτονική Αλβανία, οι οποίοι τεκνοποιούν σε μεγάλο βαθμό (εν αντιθέσει με τον μέσο έλληνα), μάλιστα κατά μέσο όρο, τουλάχιστον 3 παιδιά ανά οικογένεια, είτε από γηγενείς έλληνες πολίτες αλβανικής καταγωγής, είτε ο ένας από τους δύο αλβανικής καταγωγής και ο άλλος έλληνας και σήμερα δημιουργείται η δεύτερη γενιά ελλήνων πολιτών αλβανικής καταγωγής από γονείς αλβανικής καταγωγής, ηλικίας 25-28 χρονών. Δυστυχώς όμως ούτε αυτό συμβάλει σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα της χώρας μας. Από εδώ και στο εξής και σε βάθος χρόνου θα δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση του προβλήματος υπογεννητικότητας, αν σε μία ενδεχόμενη λύση ή θετικότερη εξέλιξη συμβάλει η νέα εισδοχή μεταναστών και προσφύγων στην χώρα μας, κυρίως από το εάν αυτοί οι άνθρωποι θα ενσωματωθούν/αφομοιωθούν στην ελληνική πολιτεία, όπως έγινε σε μεγάλο βαθμό (όχι ολοκληρωτικά...), με τους αλβανούς μετανάστες της δεκαετίας του 1990.Υ.Γ..: Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του κ. Γιάννη Πανταζόπουλου, σχετικό με την (αμφίρροπη), σημερινή πραγματικότητα ελλήνων πολιτών αλβανικής καταγωγής, δημοσιευμένο τέλη Νοεμβρίου του '16 στην Lifo.gr:http://www.lifo.gr/articles/greece_articles/121984Υ.Γ.2: Το γεγονός ότι «χανόμαστε», γι΄αυτό φταίει, κυρίως, η λανθασμένη νοοτροπία μας (μαζί με όλα τα υπόλοιπα...), της άρνησης ενσωμάτωσης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία/πολιτεία, κατ επέκταση των μη εφαρμόσιμων ανθρωπιστικών (αυτονόητων) κανόνων και εφαρμογής, ουσιαστικής νομοθετικής-μεταναστευτικής πολιτικής. (Πρόκειται για τον βλακώδη, εγωκεντρικό, εσωστρεφή και μισάνθρωπο φόβο/νοοτροπία μας, περί της «αλλοίωσης»-εξαφάνισης της φυλής [μας] - στην οποία, αυτή νοοτροπία, συμβάλει σε μεγάλο βαθμό και η ελληνική, ορθόδοξη εκκλησία.....).
Αν μου επιτρέπεις, Αλβανοί έχουν ενσωματωθεί πολλάκις από τους κατοίκους αυτής της γωνιάς της βαλκανικής.Αυτό έγινε εκ νέου τα τελευταία 20 χρόνια.Η ενσωμάτωση Πακιστανών ή Αφγανών είναι όντως πιο δύσκολη από μόνη της. Ποσώ δε μάλλον όταν πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν έρχονται για να μείνουν εδώ. Δεν θέλουν αν ενσωματωθούν εδώ αλλά να πάνε στη Γερμανία κτλ.Σε κάθε περίπτωση συμφωνώ ότι το πρόβλημα είναι βασικά διανοητικό των εδώ κατοίκων. Απλά νομίζω ότι βασικά έχουμε καταστεί καλομαθημένοι βουτυρομπεμπέδες.Το να κάνεις και να μεγαλώνεις παιδιά είναι πιο δύσκολο από το να πίνεις λευκό κρασί και να βγάζεις το σκύλο σου βόλτα.Πέραν τούτου, πιο απτά, νομίζω ότι αύξηση των ρυθμών τεκνοποιίας και η λειτουργική ενσωμάτωση μεγαλύτερου ποσοστού μεταναστών, επιλεγμένων με κριτήρια, θα ήταν η μόνη λύση.Οικονομική ανάπτυξη επίσης να μας επιστρέψουν πίσω οι 500.000 φίλοι και συγγενείς που έφυγαν τα τελευταία χρόνια.Αλλά εκεί επιστρέφουμε σε αυτό που ορθώς λες για τη νοοτροπία μας. Ούτε οικονομική ανάπτυξη θέλουμε ούτε τίποτα.