Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε σύντομα και κοφτά στους Ευρωπαίους αξιωματούχους όταν του έθεσαν στη σύνοδο της Βάρνας, το θέμα των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ: «Με λύση ή χωρίς λύση οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο στους υδρογονάνθρακες».
Το παρασκήνιο από τη σύνοδο στη Βάρνα αποκαλύπτει η ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου και ο Κώστας Βενιζέλος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την τακτική των αμφισβητήσεων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου.
Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη σύνοδο Τουρκίας – Ε.Ε., την περασμένη Δευτέρα, στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Κατά τη συνάντηση, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έθεσε ο Ντόναλντ Τουσκ.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο να σταματήσει αμέσως τις προκλητικές αυτές ενέργειες. Υπέδειξε δε στον Ερντογάν πως εάν το Κυπριακό επιλυθεί, τότε η Τουρκία θα έχει οφέλη.
Ο Ερντογάν απάντησε πως οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο στους υδρογονάνθρακες ανεξαρτήτως τι θα γίνει στο Κυπριακό. Από την τοποθέτηση του προκύπτει πως οι παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ όπως και οι αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστούν ενώ ήταν σαφές πως δεν ασχολείται με το Κυπριακό.
Στην ίδια συνάντηση ο Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Τουρκία δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει στη γραμμή της ευρωπαϊκής προοπτικής πορείας της χώρας.
Υπέδειξε, ωστόσο, στον Ερντογάν πως η συνέχιση αυτής της πορείας εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία. Στο μεταξύ, ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως δεν αναμένεται πως η Τουρκία θα παρενοχλήσει το τρυπάνι της ExxonMobil.
Η Άγκυρα φαίνεται πως θα επιλέξει να προχωρήσει η ίδια σε παράλληλες έρευνες με το δικό της γεωτρύπανο. Σημειώνεται συναφώς ότι ενόψει του γεγονότος ότι η αμερικανική εταιρεία προγραμματίζει να προχωρήσει στις έρευνές της στο τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, του τρέχοντος χρόνου, αυτό βολεύει την Τουρκία. Κι αυτό γιατί της προσφέρει το χρόνο να προετοιμαστεί καθώς ακόμη βρίσκονται σε αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού, που θα εργοδοτηθεί στην πλατφόρμα. Το θέμα είναι πού θα διενεργήσει τις έρευνες η Τουρκία.
Είτε θα επιλέξει ένα από τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, νοτίως του νησιού, ή στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ κατεχόμενης Κύπρου και Τουρκίας.
Πηγή: hellasjournal.com
σχόλια