Γνωρίζετε την ιστορία πίσω από το εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης στη Μητροπόλεως;

Γνωρίζετε την ιστορία πίσω από το εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης στη Μητροπόλεως; Facebook Twitter
Από την αθηναϊκή παράδοση και από τις μαρτυρίες του ηγούμενου της Μονής Πεντέλης, Κυρίλλου Δέγλερη, γνωρίζουμε ότι η Αγία Δύναμις αποτελούσε μετόχι της Μονής Πεντέλης και ήταν γνωστή ως «Μεντελίτισσα». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
4

Το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης χτίστηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας στο Ροδακιό, στη διασταύρωση των οδών Μητροπόλεως και Πεντέλης, στο ίδιο σημείο όπου κατά την αρχαιότητα βρίσκονταν οι περίφημες Πύλες Διοχάρους του Θεμιστόκλειου Τείχους.

Κατά την αρχαία ελληνική συνήθεια, κοντά στις Πύλες υπήρχαν λουτρά που αργότερα έγιναν θερμά (ρωμαϊκά βαλανεία) και στους ίδιους χώρους θα έπρεπε να στήνονται και ιερά σχετικά με τη λειτουργία των αρχαίων γυμνασίων.

Έτσι, αρχικά φτιάχτηκε ιερό του Ηρακλή, πάνω στα ερείπια του οποίου χτίστηκε αιώνες αργότερα (τον 16ο αι. μ.Χ.) ο ναός της Αγίας Δύναμης, αφιερωμένος στην «προστάτιδα των επίτοκων γυναικών» (αυτών που είναι έτοιμες να γεννήσουν).

Από την αθηναϊκή παράδοση και από τις μαρτυρίες του ηγούμενου της Μονής Πεντέλης, Κυρίλλου Δέγλερη, γνωρίζουμε ότι η Αγία Δύναμις αποτελούσε μετόχι της Μονής Πεντέλης και ήταν γνωστή ως «Μεντελίτισσα» (παραφθορά του Πεντελίτισσα), «του Μεντελιώτη» ή «του Ροδακιού» (από το όνομα της συνοικίας).

Μάλιστα, εντοπίστηκαν και αρχαία αφιερώματα προς τον ημίθεο Ηρακλή, αφιερωματικό ανάγλυφο με ανάγλυφη κορύνη (ρόπαλο) και με την επιγραφή «ΗΡΑΚΛΕΙΔΙ (ΟΜΟΙΩ) ΚΑΙ ΑΝΕΘΗΚΕΝ». Η Δύναμις του Ηρακλέους εκχριστιανίστηκε και έγινε Δύναμις της Παναγίας. Και εκτός από τις επίτοκες γυναίκες, από εδώ έπαιρναν δύναμη και οι αγωνιστές του '21.

Από την αθηναϊκή παράδοση και από τις μαρτυρίες του ηγούμενου της Μονής Πεντέλης, Κυρίλλου Δέγλερη, γνωρίζουμε ότι η Αγία Δύναμις αποτελούσε μετόχι της Μονής Πεντέλης και ήταν γνωστή ως «Μεντελίτισσα» (παραφθορά του Πεντελίτισσα), «του Μεντελιώτη» ή «του Ροδακιού» (από το όνομα της συνοικίας).

Μέχρι τη δεκαετία του '50, οπότε χτίστηκε το υπουργείο Παιδείας, είχε και αυλόγυρο και άλλα κτίσματα, τα οποία κατεδαφίστηκαν για να χτιστούν το υπουργείο και ο δρόμος. Το 1641, κοντά στον ναό της Αγίας Δύναμης έμενε ο Ιησουίτης μοναχός Φραγκίσκος, ο οποίος δίδασκε ιταλικά και γαλλικά, μέχρι που κατηγορήθηκε για προσηλυτισμό και εκδιώχτηκε.

Γνωρίζετε την ιστορία πίσω από το εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης στη Μητροπόλεως; Facebook Twitter
Στους υπόγειους χώρους της εκκλησίας είχαν φυλάξει τους θησαυρούς της Μονής Πεντέλης, δυστυχώς όμως, στις 21 Ιουλίου 1821, κατά την τουρκική εισβολή του Ομέρ Βρυώνη, χάθηκαν τα πάντα.

Σε αυτό το σπίτι, το οποίο επικοινωνούσε υπόγεια με τον ναό της Αγίας Δύναμης, τις παραμονές της Επανάστασης λειτουργούσε το εργαστήριο πυρομαχικών του πυροτεχνίτη μαστρο-Παυλή Αλέξη του Μπαρουξή, προγόνου της οικογένειας Παυλίδη (ο γιος του Σπυρίδων δημιούργησε το 1841 το «Γλυκισματοποιείον Παυλίδου» στον χώρο του παλιού μπαρουτόμυλου που βρισκόταν Αιόλου και Βύσσης), ο οποίος έφτιαχνε φισέκια με την προτροπή των Τούρκων που νόμιζαν ότι προορίζονταν για την άμυνα του κάστρου της Ακρόπολης.

Από την υπόγεια δίοδο του εργαστηρίου του, που επικοινωνούσε με το υπόγειο της Αγίας Δύναμης, μεταφέρονταν κρυφά στο Μενίδι. Εκεί τα παραλάμβαναν χωριάτες με μουλάρια και τα μετέφεραν στους αγωνιστές. Το πλέον έμπιστο άτομο για τη μυστική μεταφορά των πυρομαχικών εκτός πόλεως ήταν η κυρα-Μανώλαινα, η Μαρία Μπινιάρη. Κάτω από τα άπλυτα ρούχα που πήγαινε δήθεν να πλύνει στον Ιλισό κουβαλούσε το πολύτιμο φορτίο και το παρέδιδε στα χέρια των αγωνιστών.

Στους υπόγειους χώρους της εκκλησίας είχαν φυλάξει τους θησαυρούς της Μονής Πεντέλης, δυστυχώς όμως, στις 21 Ιουλίου 1821, κατά την τουρκική εισβολή του Ομέρ Βρυώνη, χάθηκαν τα πάντα. Μετά την Απελευθέρωση, το 1837, η Αγία Δύναμη έγινε σταθμός ιππικού. Στον ναό φυλάσσεται επίσης το ιερό λείψανο του σύγχρονου Αγίου Νικολάου του Πλανά.

Αθήνα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Σε μία ξενάγηση του Δήμου Αθήνας που είχα πάει πριν μερικούς μήνες, μας είχαν πει ότι κάτω από το εκκλησάκι ξεκονούν στοές οι οποίες φτάνουν μέχρι την Ι. Μονή Πεντέλης. Ξέρει κανείς κάτι σχετικό;
" ιερό του Ηρακλή, πάνω στα ερείπια του οποίου χτίστηκε αιώνες αργότερα (τον 16ο αι. μ.Χ.) ο ναός της Αγίας Δύναμης, αφιερωμένος στην «προστάτιδα των επίτοκων γυναικών» "Οι καταστροφές και βανδαλισμοί των αρχαίων μνημείων στο ονομα του Χριστιανισμού δεν περιγράφονται. Σχεδόν κάτω απο όλα τα εκκλησάκια και εκκλησίες βρίσκονται αρχαία μνημεία .Ακομα και αγάλματα-κτερίσματα -μάρμαρα της Ακρόπολης εχουν βανδαλιστεί και καταστραφεί απο κάποιους "Χριστιανούς".Η ιστορικοί τού μέλλοντος θα καταγράψουν με μελανά γράμματα αυτές τις ανίερες πράξεις των δήθεν χριστιανών.
Είναι λίγο μονόπλευρη η παρουσίασή σου.Ο Παρθενώνας διασώθηκε για αιώνες ακριβώς επειδή μετατράπηκε σε εκκλησία (Παναγιά η Αθηνιώτισσα, απόπου ξεκίνησε την "καριέρα" της η εικόνα της Παναγίας Σουμελά).Ο ναός του Ηφαίστου στο Θησείο διατηρήθηκε ακριβώς επειδή είχε μετατραπεί σε εκκλησία (τ' 'Αη Γιώργη).Γενικά, συνήθως, η τάση είναι ένας τόπος που λογίζεται ιερός να διατηρεί τον χαρακτήρα αυτόν και μάλιστα, ει δυνατόν, με τα ίδια χαρακτηριστικά.Δύο εύληπτα παραδείγματα:στο Ταίναρο όπου λειτουργούσε νεκρομαντείο διότι ελογίζετο ότι υπήρχε πύλη για τον Κάτω Κόσμο οι χριστιανοί έφτιαξαν την εκκλησία των Αγίων Ασωμάτων. Όπως οι νεκροί που δεν έχουν πλέον σώματα. Εκεί λοιπόν, στο γκρεμισμένο σήμερα ιερό της εκκλησίας, βρήκα, όταν είχα πάει στο Ταίναρο πριν από κάποια χρόνια, μαλλιά, σαπούνια κτλ. Σύμβολα μαγείας. Ανά τους αιώνες το μέρος ασκεί μια γοητεία μεταφυσική στους ανθρώπους. Δεν είναι ρόλοι νικητή και ηττημένου αλλά συνέχεια της θρησκευτικής-μαγικής ατμόσφαιρας, η οποία υπάρχει διότι ο κόσμος πιστεύει ότι υπάρχει.Δίπλα στη Μητρόπολη της Αθήνας υπάρχει ο διπλός ναός της Παναγιάς Γοργοεπήκοου - Αγίου Ελευθερίου. Είναι χτισμένος πάνω στα ερείπια ιερού της Ειλειθυίας. Θεότητας της γέννας και των πόνων του τοκετού. Η Παναγιά που πιάνει τις ευχές γρήγορα, για τεκνοποιία, και ο Άγιος Λευτέρης ("καλή λευτεριά" που λέμε) είχαν -σε συνδυασμό- την ίδια μπίζνα με την αρχαία θεότητα. Το ίδιο αντικείμενο εργασίας.Προφανώς υπήρξαν στιγμές που ο φανατισμός του νέου κατέστρεφε το παλιό. Αλλά νομίζω ότι έχουμε υπερεκτιμήσει λίγο το μέγεθος της καταστροφής που δημιουργήθηκε από αυτόν τον λόγο.Ειλικρινά τώρα, το ότι πάνω στο ιερό του Ηρακλή χτίστηκε η Αγία Δύναμη όπου παραγόταν μπαρούτι για την απελευθέρωση της πατρίδας δεν έχει κάτι όμορφο; Ακόμα και το ότι εκεί υψώθηκε το Υπουργείο Παιδείας έχει μια γλυκιά σημειολογία (Ηρακλής-Δύναμη-μπαρούτι-Παιδεία) ασχέτως της νυν κατάντιας μας.Τα σύμβολα -συνήθως- είναι πιο δυνατά από τις λεπτομέρειες. Όταν το καταλάβουμε αυτό θα απελευθερωθούμε από το σύνδρομο του θυμωμένου έφηβου που μας κατατρύχει σε πολλά θέματα...