DW: Πόσα δισ. ευρώ έχει κερδίσει η Γερμανία από την ελληνική κρίση

DW: Πόσα δισ. ευρώ έχει κερδίσει η Γερμανία από την ελληνική κρίση Facebook Twitter
EUROKINISSI
3

Κέρδη 2,9 δισεκατομμυρίων έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα η Γερμανία από την ελληνική κρίση, όπως προκύπτει από την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε σχετική ερώτηση των Πρασίνων στη Βουλή.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) από την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προκύπτει ότι, μεταξύ 2010 και 2017, η γερμανική κεντρική τράπεζα έχει κερδίσει συνολικά 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ από το Securities Market Programme (SMP), δηλαδή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Βέβαια, ένα μέρος από αυτά τα χρήματα έχει ήδη επιστραφεί στην Ελλάδα ή έχει δεσμευθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπως προβλέπουν παλαιότερες συμφωνίες. Αλλά και πάλι απομένει ένα ποσό γύρω στα 2,5 δις ευρώ που δεν έχει επιστραφεί, προς το παρόν τουλάχιστον.

Σε αυτό προστίθενται άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ από τους τόκους παλαιότερου δανείου που είχε χορηγήσει η γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW.

Σε τελική ανάλυση λοιπόν τα κέρδη από την ελληνική κρίση που έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό της Γερμανίας ανέρχονται σε 2,9 δις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, από τις αρχές της κρίσης η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι σήμερα δάνεια συνολικού ύψους 270 δις ευρώ. Στόχος του τρέχοντος προγράμματος, επισημαίνει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, είναι να στηριχθεί η Ελλάδα κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αποπληρώνει σταδιακά τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, μέχρι το 2022.

Πράσινοι: «Να τηρήσει τις υποσχέσεις του το Eurogroup»

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα προϋπολογισμού, Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ, υποστηρίζει ότι με βάση την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για διευκολύνσεις προς την Ελλάδα στο ζήτημα του χρέους.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά «ενάντια στους δεξιούς μύθους που κυκλοφορούν, η Γερμανία έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη από την κρίση στην Ελλάδα. Η ίδια η Ελλάδα έχει κάνει σκληρές οικονομίες και έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. Τώρα θα πρέπει και το Γιούρογκρουπ να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Η Γερμανία και η Ευρώπη έχουν δώσει τον λόγο τους ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα».

To dpa υπενθυμίζει ότι την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται για να συζητήσουν πιθανές διευκολύνσεις στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Επισημαίνει πάντως ότι σε αυτό το ζήτημα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς «κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Πηγή: Deutsche Welle

Οικονομία
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Οικονομία / Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Θέσπιση ειδικού καθεστώτος ρυθμίσεων των συσσωρευμένων οφειλών που έχουν συγκεντρωθεί από τις αναστολές σε 72 άτοκες δόσεις με την εκκίνηση πληρωμής πρώτης δόσης τον Ιούνιο του 2025
LIFO NEWSROOM
Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η Γερμανία και η Ευρώπη έχουν δώσει τον λόγο τους ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα Πηγή: www.lifo.grΜόνο εγώ θεωρώ τόσο λάθος να αναφέρεται πάντα η Γερμανία σαν ξεχωριστή οντότητα μέσα στην Ευρώπη, κοινώς η πλούσια Γερμανία κι όλοι οι υπόλοιποι (η πλέμπα) ένα τσούρμο από μόνοι τους. Είναι σα να έρχονται οι πλούσιοι της Ελλάδας και να λένε πως "αφού εμείς πληρώνουμε πιο πολλούς φόρους εμείς θα αποφασίζουμε για το μέλλον της χώρας, οι υπόλοιποι δεν μετράτε". Καταλαβαίνω πόσο πολύ θέλουν όλοι να "γλύφουν" την πλούσια κι ισχυρή Γερμανία για να κερδίσουν την εύνοιά της αλλά μόνο εγώ βλέπω πόσο επικίνδυνο είναι αυτό; Δεν είμαστε μια δημοκρατική ένωση κρατών; Δεν είμαστε όλοι ισότιμα κράτη στην Ε.Ε.; Γιατί λοιπόν κάποιας χώρας ο λόγος μετράει πιο πολύ από κάποιας άλλης κι ακόμα χειρότερα πιο πολύ από όλων των υπολοίπων ακόμα κι αν αυτή η μία δίνει τα περισσότερα χρήματα; Η κάθε χώρα δίνει χρήματα στην Ε.Ε. ανάλογα με τις δυνατότητές της. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί να περνάνε όλα από την κρίση της Γερμανίας. Όταν μπήκαμε στην Ε.Ε. δεν είδα να μας ανέφεραν πουθενά πως τις αποφάσεις παίρνει η οικονομικά ισχυρότερη χώρα. Διότι αυτό μόνο δημοκρατική ένωση δε δείχνει αλλά παραπέμπει σε άλλα καθεστώτα που η Γερμανία έχει δείξει μια αδυναμία στο παρελθόν. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα ξυπνήσει η υπόλοιπη Ευρώπη.
Καλώς ή κακώς, όλη η δανειακή βοήθεια που έχει λάβει η Ελλάδα έχει δοθεί με βάση πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ χωρών-μελών της Ε.Ε. (όχι όλων, π.χ. δεν έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη αδύναμες οικονομικά χώρες, όπως η Βουλγαρία ή η Λετονία) και της Ελλάδας. Συνεπώς, δανειστής της Ελλάδας δεν είναι η Ε.Ε., αλλά ατομικά η Γαλλία, η Γερμανία κλπ. Η δε Γερμανία έχει συνεισφέρει και το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού λόγω του μεγέθους της και της οικονομίας της. Και, βεβαίως, οι γερμανικές κυβερνήσεις έβρισκαν πάντοτε λίγο δύσκολο το να πείσουν το κοινοβούλιό τους για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. Επομένως, όταν η αναφορά γίνεται στην Γερμανία ειδικότερα, αυτό δεν άδικο ή ανήθικο. Άλλο, εάν αποδειχθεί στο μέλλον ότι ήταν κακή πολιτική επιλογή των Ελλήνων να δανεισθούν από τους Γερμανούς.
Με συγχωρείς αλλά δεν πρόκειται ποτέ να δεχθώ εγώ προσωπικά ως ηθικό ή σωστό το γεγονός πως επειδή μια χώρα δίνει τα περισσότερα χρήματα θα έχει και τον πρώτο ή πολλές φορές τον μόνο λόγο, όπως ανέφερα και στο παράδειγμά μου πως θα σου φαινόταν οι πλούσιοι να αποφάσιζαν για το μέλλον της χώρας έχοντας σαν δικαιολογία πως δίνουν τα περισσότερα χρήματα για φόρους; Όσον αφορά την οικονομική "βοήθεια" μόνο βοήθεια δεν ήταν αφού η Γερμανία και η Γαλλία δεν έδωσαν τόσο περισσότερα χρήματα λόγω της ισχυρότερης οικονομίας τους αλλά επειδή φοβούνταν πιθανή μετάδοση της κρίσης στις τράπεζές τους που κατείχαν ελληνικά ομόλογα κι ουσιαστικά αγόραζαν χρόνο για να τα ξεφορτωθούν. Εν ολίγοις, δε μπορείς να καλείς για ενωμένη Ευρώπη, κατάργηση συνόρων, κοινό νόμισμα, κοινή πολιτική, κοινό ΑΕΠ και κοινό χρέος, ακόμα και κοινό έθνος μα όταν η οικονομία πάει κατά διαόλου θυμάσαι ότι η Ευρώπη δεν είναι ένα κράτος αλλά πολλά κράτη μαζί και να προσπαθείς να δείξεις την δύναμή σου έναντι των υπολοίπων. Αυτό δε θυμίζει σε εμένα τουλάχιστον δημοκρατία. Τώρα όσον αφορά τα κοινοβούλια των συγκεκριμένων χωρών, ας έλεγαν την αλήθεια τα κυβερνώντα κόμματα για μια φορά και τότε θα είχαν την πλήρη στήριξη του κοινοβουλίου τους. Ας έλεγαν ας πούμε πως ουσιαστικά δε βοηθάμε την Ελλάδα αλλά τους εαυτούς μας, ότι αυτά γίνονται και δεν είναι μόνο αποτέλεσμα κακής διαχείρισης και διακυβέρνησης. Ναι φταίμε, μα μην τα ρίχνουμε όλα στους κακούς και τεμπέληδες Έλληνες, Ιταλούς, Ισπανούς κτλ κτλ. Ένα κοινό νόμισμα σε τόσο διαφορετικές οικονομίες ήταν εξ αρχής λάθος και αποκλείεται να μην το ήξεραν αυτό οι δημιουργοί του. Τώρα αν θέλουμε να ρίχνουμε ευθύνες από εδώ κι από εκεί να πούμε και για τις γερμανικές τράπεζες, τις μηχανορραφίες τους, τα υπέρογκα δάνεια που μοιράζουν απλόχερα και τα παράγωγά τους που είναι πολλαπλάσια του ΑΕΠ της Γερμανίας. Δεν κάνουμε μόνο εμείς οι πολίτες λάθη, κάνουν κυρίως λάθη οι τράπεζες, μόνο που η Ε.Ε. κοιτάζει να τις καλύπτει ψηφίζοντας νόμους που τις απαλλάσσουν από όλα, ακόμα και από κακουργήματα. Ψάξε λίγο τι γίνεται και θα τραβάς τα μαλλιά σου.