«Η γαλλική κυβέρνηση λέει ότι το σκάφος πρέπει να εισέλθει σε ιταλικό λιμάνι διότι αγνοεί την κατάσταση. Με εκπλήσσει η γαλλική κακία και νομίζω ότι θα είναι μια καλή κίνηση να ανοίξει το λιμάνι της Μασσαλίας» υπογράμμισε ο Ματτέο Σαλβίνι σχετικά με το πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Lifeline, το οποίο βρίσκεται στα ανοικτά της Μάλτας.
Ο Ιταλός υπουργός ζήτησε από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν «να είναι συνεπείς και να μην αφήσουν την Ιταλία μόνη της και φέτος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ώστε να αποδείξουν, με τον τρόπο αυτό, ότι η Ευρώπη έχει νόημα».
Κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Λιβύη, αναφέρθηκε και πάλι στο μεταναστευτικό τονίζοντας ότι «η Ευρώπη βρήκε τρία συν τρία δισεκατομμύρια ευρώ για την Τουρκία -η οποία δεν είναι χώρα μέλος- για την προστασία των ανατολικών συνόρων. Oι φίλοι Λίβυοι ζητούν μια άλλο τόσο συγκεκριμένη παρέμβαση».
Παράλληλα, επισήμανε ότι θα έπρεπε να γίνουν πάνω από 30.000 επανεγκαταστάσεις από την Ιταλία προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τόνισε ότι «πιστεύει ότι με το αυστριακό εξάμηνο προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τα λόγια θα μπορέσουμε να περάσουμε στις πράξεις».
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα δήλωσε ότι «ο κύριος κορμός της πρότασης της χώρας για το μεταναστευτικό είναι εκείνη του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε» και ότι «επιτέλους, η Ιταλία είναι και πάλι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη».
Παράλληλα δήλωσε ότι «η Ιταλία απορρίπτει τη δημιουργία νέων hotspots στην επικράτειά της και προτείνει να δημιουργηθούν στα σύνορα, νότια της Λιβύης».
Σύμφωνα με τον Σαλβίνι, η πρόταση αυτή αποσκοπεί στο να μην παραλύσει, η Τρίπολη, από την μεγάλη έλευση μεταναστών και αιτούντων άσυλο.
Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του θα παρουσιάσει την πρόταση αυτή στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, την ερχόμενη Πέμπτη.
Ο αντιπρόεδρος της λιβυκής κυβέρνησης Αχμέντ Μαϊτέκ απάντησε, από την πλευρά του, ότι «η δημιουργία hotspot στην επικράτεια της χώρας του απαγορεύεται από τον νόμο».
Ο Σαλβίνι, παράλληλα, τόνισε ότι η Ιταλία θα είναι στο πλευρό της Λιβύης, με τεχνική και οικονομική υποστήριξη, για να ενισχυθεί η ασφάλεια στη Μεσόγειο, με στόχο την ευρύτερη αύξηση της διμερούς συνεργασίας.
Τον Σεπτέμβριο, επίσης, ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να οργανωθεί, στην Τρίπολη, σύνοδος με θέμα την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.
«Θα υποστηρίξουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι η σύνοδος αυτή πρέπει να γίνει στην Τρίπολη, διότι τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν και να λυθούν στη Λιβύη και όχι σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», είπε χαρακτηριστικά ο Σαλβίνι.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια