Για έναν σοκαριστικό κύκλο κακοποίησης στην Ελλάδα κάνει λόγο το Reuters καθώς μεταδίδει πως τα αγόρια πρόσφυγες στην Αθήνα εκδίδονται για να επιβιώσουν και μερικά χρησιμοποιούν τα κέρδη ώστε στη συνέχεια να αγοράσουν σεξουαλικές υπηρεσίες από γυναίκες.
Τα στοιχεία έρχονται στο φως από την μη κερδοσκοπική οργάνωση «Φάρος».
Η μκο υποστηρίζει πως οι ασυνόδευτοι πρόσφυγες στην Αθήνα, όπου χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά ζουν ως πρόσφυγες, αφήνονται εκτεθειμένοι στην εκμετάλλευση και την κακοποίηση.
«Ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανήλικους που διατρέχουν κινδύνους εκμετάλλευσης και εκδίδονται έναντι χρηματικών ποσών. Έχουν μείνει ανυπεράσπιστοι», δήλωσε ο Νταν Μπίσβας, που ίδρυσε την ΜΚΟ το 2014, ένα χρόνο πριν ξεσπάσει η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.
«Η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος ήταν και αυτό που μας σόκαρε περισσότερο, καθώς αγόρια τα οποία εκδίδονταν ήταν και αυτά που αγόραζαν υπηρεσίες σεξ στη συνέχεια», δήλωσε, μιλώντας στο συνέδριο των Γυναικών Ηγετών στην Παγκόσμια Υγεία στο Λονδίνο.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 3.640 ασυνόδευτα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα, κυρίως αγόρια από τη Συρία, Αφγανιστάν και Πακιστάν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους τον Οκτώβρη.
Σύμφωνα με τον Μπίσβας τα προσφυγόπουλα της Αθήνας όχι μόνο υποφέρουν από την εκμετάλλευση αλλά είναι και θύτες κακοποίησης γυναικών. Η ομάδα του εργάζεται στο ν' απευθύνει το συγκεκριμένο ζήτημα διαμέσου της εκπαίδευσης, είπε.
«Από τη μία μεριά δουλεύουμε πάνω σε θέματα προστασίας και ασφάλειας αυτών των παιδιών. Παράλληλα όμως δουλεύουμε και τη στάση που διατηρούν οι νεαροί απέναντι στις γυναίκες», πρόσθεσε ο Μπίσβας.
Πολλοί από αυτούς του νεαρούς έρχονται από κουλτούρες που οι γυναίκες σε μερικές περιπτώσεις θεωρούνται λιγότερο πολύτιμες», είπε χαρακτηριστικά στο συνέδριο της Σχολής Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, στο οποίο συμμετείχαν 900 περίπου άνθρωποι από 70 χώρες.
«Τους μιλάμε για την ισότητα των φύλων και τον σεβασμό προς τις γυναίκες»
Η UNICEF υποστηρίζει ότι πολλά παιδιά που ταξίδεψαν ασυνόδευτα στην Ευρώπη χωρίς να αιτηθούν άσυλο δεν έχουν καταγραφεί στα επίσημα στοιχεία με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτα σε συνθήκες εκμετάλλευσης από κακοποιούς και ντόπιους.
Μόνο το 2017, σχεδόν 33.000 παιδιά έφτασαν σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Βουλγαρία. Από αυτόν τον αριθμό σχεδόν τα 20.000 παιδιά και έφηβοι ταξίδεψαν μόνοι ή χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Τα παιδιά που πέφτουν στα χέρια κακοποιών κινδυνεύουν από σοβαρές μορφές εκμετάλλευσης και κακοποίησης μεταξύ των οποίων βιασμός, καταναγκαστική εργασία ακόμα και θάνατο, τονίζει η UNICEF.
Με πληροφορίες από Reuters
σχόλια