Οι γονείς του 20χρονου Αιγύπτιου που πέθανε από μαγκάλι στη Μόρια κάνουν αγωγή στο Δημόσιο

Οι γονείς του 20χρονου Αιγύπτιου που πέθανε από μαγκάλι στη Μόρια κάνουν αγωγή στο Δημόσιο Facebook Twitter
Φωτογραφία από τον χιονισμένο καταυλισμό της Μόριας, τον Ιανουάριο του 2017. Eurokinissi/
2

Οι γονείς του 20χρονου Αιγύπτιου Άχμεντ Ελγκαμάλ με αγωγή τους κατά του ελληνικού Δημοσίου ζητούν δικαίωση για τον θάνατο του γιου τους, που πέθανε το 2017 στον ύπνο του από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα, στη σκηνή του στον καταυλισμό της Μόριας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η αγωγή κατατέθηκε την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που κάποιος στρέφεται νομικά κατά του ελληνικού κράτους διεκδικώντας αποζημίωση για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου.

Υπέφερε από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και το δριμύ ψύχος

Ο Άχμεντ Ελγκαμάλ γεννήθηκε το 1997 σε χωριό της περιφέρειας Ντακάλια στην Αίγυπτο. Είχε ξεκινήσει σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων, όμως λόγω των πενιχρών πόρων του και της έλλειψης ελευθερίας που αισθανόταν στη χώρα του, αποφάσισε να την εγκαταλείψει. 

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2016 έφτασε με μια φουσκωτή βάρκα, μαζί με άλλα 12 άτομα στη Λέσβο. Εκεί έμενε σε αντίσκηνο μαζί με άλλους μετανάστες. Σε επικοινωνία με τους γονείς του, περιέγραφε πως περίμενε καθημερινά επί ώρες στην ουρά για το συσσίτιο, μιλούσε για κρούσματα βίας και καθημερινούς διαπληκτισμούς και τόνιζε συνεχώς το αφόρητο κρύο, καθώς στη σκηνή του δεν υπήρχε κάποιο θερμαντικό μέσο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πέρα από τις πολλές στρώσεις ρούχων που φορούσε, έβαζε από πάνω ένα αδιάβροχο που τους είχαν δώσει στη Μόρια και κυκλοφορούσε τυλιγμένος με μια κουβέρτα.

Σε φωτογραφία του από τη Μόρια, ο Ελγκαμάλ κάθεται στη σκηνή του με παραφουσκωμένα ρούχα και έχει τυλίξει άλλη μια μπλούζα στο κεφάλι του για να μείνει ζεστός.

Οι γονείς του 20χρονου Αιγύπτιου που πέθανε από μαγκάλι στη Μόρια κάνουν αγωγή στο Δημόσιο Facebook Twitter
Φωτογραφία του Ελγκαμάλ στη σκηνή του. Πηγή: Καθημερινή

Στις αρχές Ιανουαρίου 2017 οι σκηνές του καταυλισμού καλύφθηκαν με χιόνι. Ο 20χρονος Αιγύπτιος άρχισε να λέει στους γονείς του ότι ταλαιπωρείται από βήχα και πυρετό και πως φοβόταν ότι θα πέθαινε.

Ο ίδιος και άλλοι μετανάστες προσπαθούσαν να ζεσταθούν γύρω από αυτοσχέδια μαγκάλια, τα οποία τα άναβαν κοντά στις εισόδους των σκηνών τους. Στην αγωγή τους οι γονείς του Αιγύπτιου αναφέρουν ότι αυτή η πρακτική –παρά την επικινδυνότητά της– ενθαρρυνόταν τότε από τους υπαλλήλους του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης.

Ακολούθησαν άλλοι δύο θάνατοι από τον ίδιο λόγο

Ο Ελγκαμάλ έπεσε για ύπνο στη 1.30 π.μ. της 24ης Ιανουαρίου 2017 και πέθανε στον ύπνο του από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα. 

Ο 46χρονος Μουσταφά ήταν ο μοναδικός μάρτυρας που κατέθεσε για το συμβάν στην Αστυνομία και τέσσερις ημέρες αργότερα πέθανε και αυτός στον ύπνο του από τον ίδιο λόγο. Ακολούθησε ο θάνατος από αναθυμιάσεις του Πακιστανού Τζατ Γουαρές Αλί. 

Οι γονείς του 20χρονου Αιγύπτιου που πέθανε από μαγκάλι στη Μόρια κάνουν αγωγή στο Δημόσιο Facebook Twitter
Ο 46χρονος Μουσταφά ήταν ο μοναδικός μάρτυρας που κατέθεσε για το συμβάν. Πέθανε 4 ημέρες αργότερα από τον ίδιο λόγο.

Τόσο για τον Ελγκαμάλ όσο και για τον Μουσταφά, τα πιστοποιητικά θανάτου που συνέταξε μετά τη νεκροψία-νεκροτομή ο ιατροδικαστής Θεόδωρος Νούσιας ανέφεραν ότι η αιτία θανάτου είναι «απροσδιόριστη, εν αναμονή της τοξικολογικής και ιστολογικής διερευνήσεως». Ωστόσο τα ευρήματα εργαστηριακής έκθεσης στις 31 Ιανουαρίου 2017 έδειξαν ότι το αίμα του περιείχε «ανθρακυλαιμοσφαιρίνη (HbCO, ένωση που σχηματίζεται από το εισπνεόμενο μονοξείδιο του άνθρακα) σε περιεκτικότητα 61%».

«Ο θάνατος οφείλεται σε πρόσφατες ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου, εισρόφηση αναχθέντος γαστρικού περιεχομένου σε έδαφος οξείας δηλητηρίασης μονοξειδίου του άνθρακα από εισπνοή», ήταν το συμπέρασμα του ιατροδικαστή Λέσβου.

Τι καταγγέλλουν οι γονείς του 20χρονου

Για τους γονείς του Αιγύπτιου μετανάστη, όσοι ήταν αρμόδιοι για τη λειτουργία του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια γνώριζαν τους κινδύνους που υπήρχαν από τις άσχημες καιρικές συνθήκες και δεν μερίμνησαν για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών διαβίωσης.

Στην αγωγή τους αναφέρουν ότι παρόμοια αυτοσχέδια μαγκάλια χρησιμοποιούνταν ακόμη και στους υπόστεγους χώρους όπου μοιραζόταν το συσσίτιο. Η οικογένεια του θανόντος επικαλείται τις προειδοποιήσεις που είχαν απευθύνει μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που είχε προηγηθεί των θανάτων. 

 
Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαύριο: Πώς εξιχνιάστηκε η μεγάλη ληστεία στη χρηματαποστολή – Μεταξύ των συλληφθέντων σεσημασμένοι για απαγωγή

Ελλάδα / Λαύριο: Πώς εξιχνιάστηκε η μεγάλη ληστεία στη χρηματαποστολή – Μεταξύ των συλληφθέντων σεσημασμένοι για απαγωγή

Ανάμεσα στους δράστες, όλοι τους Έλληνες, είναι ένα άτομο που είχε απασχολήσει στο παρελθόν για την απαγωγή της κόρης ενός επιχειρηματία και ένας πατέρας με τον γιο του
LIFO NEWSROOM