Έντονες διαμαρτυρίες και επεισόδια προκάλεσε η ανακοίνωση της μικρότερης ποινής για τους δολοφόνους του Σαχζάτ Λουκμάν, που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε ισόβια.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας καταδίκασε τους δύο δράστες σε κάθειρξη 21 ετών και 5 μηνών, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο, της οπλοφορίας, της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής, αναγνωρίζοντας ότι πίσω από τη δολοφονία υπήρχαν ρατσιστικά κίνητρα.
«Έσπασαν τα ισόβια»
Στην πρώτη δίκη τον Απρίλιο του 2014, οι δύο δολοφόνοι είχαν καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Αθηνών σε ισόβια, χωρίς ελαφρυντικά για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή, χωρίς όμως στο κατηγορητήριο να συμπεριληφθούν τα ρατσιστικά κίνητρα.
Ο Λουκμάν, πακιστανικής υπηκοότητας, είχε δολοφονηθεί στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013. Για τον φόνο ένοχοι κρίθηκαν ο Δ. Λιακόπουλος και ο Χ.Στεργιόπουλος που, όπως απεφάνθη το δικαστήριο, με «διαδοχικές πράξεις» σκότωσαν τον νέο άνδρα, υποκινούμενοι από ρατσιστικά κίνητρα. Ωστόσο το δικαστήριο δεν συνέδεσε το συγκεκριμένο έγκλημα με τη δράση της Χρυσής Αυγής.
Στο άκουσμα της ποινής σημειώθηκαν σοβαρότατα επεισόδια. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης συγκεντρωμένοι αλληλέγγυοι πέταξαν μπουκάλια με νερά και φώναξαν «φασίστες, κουφάλες, θέλετε κρεμάλες». Διμοιρία της αστυνομίας μπήκε μέσα στη δικαστική αίθουσα και έβγαλε τους συγκεντρωμένους. Εν τω μεταξύ, το δικαστήριο κατά πλειοψηφία 6-1 το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά το στυγερό έγκλημα.
Το χρονικό της δολοφονίας
Ο 29χρονος πυροσβέστης Χρήστος Στεργιόπουλος και ο 25χρονος Διονύσης Λιακόπουλος, επέβαιναν σε δίκυκλο και οπλισμένοι με πτυσσόμενα μαχαίρια επιτέθηκαν και σκότωσαν τον Λουκμάν, ενώ εκείνος πήγαινε με το ποδήλατο στη δουλειά του στη λαϊκή. Στο σπίτι του Λιακόπουλου βρέθηκαν τρία ακόμα στιλέτα πεταλούδα, μια σιδηρογροθιά, ένας σουγιάς, ένα ξύλινο ρόπαλο, μια κυνηγετική σφεντόνα, φυσίγγια, 117 προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, αυτοκόλλητα και άλλα υλικά της οργάνωσης, ενώ στο σπίτι του Στεργιόπουλου βρέθηκαν ένα ξύλινο ρόπαλο, κάλυκες και μια μαύρη λεπίδα.
Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι του επιτέθηκαν «δια ασήμαντον αφορμήν» επειδή «τους έκοψε τον δρόμο με το ποδήλατο». Ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος Τζαβέντ Ασλάμ είχε τότε καταγγείλει πως η Χρυσή Αυγή ήταν υπεύθυνη για έξι ή εφτά δολοφονίες και δεκάδες επιθέσεις για τις οποίες δεν υπήρξε δίωξη.
Όπως όμως είπε ο πρόεδρος της έδρας, «το δικαστήριο δεν συνδέει την επίμαχη πράξη με τη Χρυσή Αυγή, δέχεται όμως ότι οι δράστες γνώριζαν ότι το θύμα είναι αλλοδαπός». Στο άκουσμα της ενοχής, οι δικηγόροι των καταδικασθέντων ζήτησαν να διακοπεί η διαδικασία για την επιμέτρηση των ποινών για άλλη δικάσιμο. Όπως υποστήριξαν, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το νέο Ποινικό Κώδικα, και για αυτό ζήτησαν η ελληνική Δικαιοσύνη να τους μεταχειριστεί με τα «νέα δεδομένα».
σχόλια