Εξασφαλίζοντας το 70,91% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Κώστας Πελετίδης κατέγραψε μια σημαντική νίκη. Μάλιστα, στον πρώτο γύρο ο νυν δήμαρχος της Πάτρας είχε επιτύχει ένα εξίσου υψηλό ποσοστό που άγγιξε το 40,4%, με τον δεύτερο κ. Αλεξόπουλο να ακολουθεί με 16,4%.
Ο Κώστας Πελετίδης κέρδισε για πρώτη φορά την εκλογική μάχη το 2014 με ποσοστό 63,51% και επανεξελέγη με ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό. Ο ίδιος γεννήθηκε το 1953 στο ορεινό χωριό Ρυάκιο Κοζάνης και κατάγεται από οικογένεια προσφύγων με καταγωγή από τον Πόντο. Γιατρός, καρδιολόγος στο επάγγελμα, δεν δίστασε κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας να οργανώσει και να λάβει μέρος σε πορείες και να βρεθεί απέναντι σε συμφέροντα που εκείνος έκρινε ότι έπλητταν το καλό της πόλης του.
Σήμερα, μετά την εκλογική του νίκη, δηλώνει «έτοιμος» για τις αυριανές μάχες, αφού όπως εξηγεί: «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Εν όψει των εθνικών εκλογών θα δούμε πολλές υποσχέσεις, με τις οποίες θα προσπαθήσουν να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού».
«Πλέον, είμαστε πιο έμπειροι. Έχουμε στόχο να συνεχίσουμε τη συλλογική προσπάθεια με τους εργαζόμενους του δήμου και τον πατραϊκό λαό για τη λειτουργία της πόλης μας, προκειμένου να υπάρχει ζωή. Θεωρούμε όμορφη πόλη την πόλη που δεν έχει ανέργους, φτώχεια, νεολαία με αδιέξοδα, παιδιά στην εξάρτηση» συμπληρώνει.
Όταν πορεύεσαι με την αλήθεια, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Προτάξαμε το δίκαιο. Και ο λαός μας αντιλήφθηκε ποιος διαθέτει την ψυχή και μας επιβράβευσε. Δεν μείναμε παρατηρητές.
— Δηλώσατε προεκλογικά ότι «απειθαρχήσατε και χαλάσατε την πιάτσα». Θα θέλατε να μας το εξηγήσετε;
Ο δήμος είναι μια κρατική υπηρεσία στην οποία, αν δεν ακολουθήσεις τους νόμους και τις «γραφές», δεν μπορείς να κάνεις ποτέ τίποτα, επειδή το νομικό πλαίσιο είναι έτσι κατασκευασμένο. Εμείς θέσαμε ως προτεραιότητα τις ανάγκες της πόλης και του λαού της, όπως και τα δίκαιά του. Όπου, λοιπόν, βρίσκαμε χαραμάδες, προσπαθήσαμε να εισχωρήσουμε, ώστε να πράξουμε όλα όσα δεν προβλέπονταν. Γι' αυτό και οδηγηθήκαμε πολλές φορές στα δικαστήρια. Όμως, στο τέλος νικήσαμε και το δίκιο του λαού κυριάρχησε. Δημιουργήσαμε ωφέλιμα πράγματα για την πόλη μας. Οι πόρτες του δημαρχείου ήταν πάντα ανοιχτές σε όλους. Ωστόσο, αυτό που δεν μπορεί να συνεχιστεί είναι αυτές οι χαραμάδες, για τις οποίες μόλις σας μίλησα, να κλείνουν. Προσπαθούμε να ανοίγουμε διαρκώς νέους δρόμους προς όφελος του πατραϊκού λαού. Επιλέξαμε συνειδητά να μην είμαστε τα «καλά παιδιά» που θα υπηρετούσαν τα συμφέροντα των λίγων. Ήμασταν απέναντι σε κάθε αντιδραστική πολιτική, κινούμασταν σε άλλο μήκος κύματος και στην «άλλη όχθη». Άρα δεν διστάσαμε να απειθαρχήσουμε, εν γνώσει των συνεπειών, όταν μας καλούσαν να συμμορφωθούμε «προς τας υποδείξεις».
— Τι σηματοδοτεί ένα τόσο υψηλό ποσοστό σε πρώτο και δεύτερο γύρο;
Αυτό το τεράστιο ποσοστό είναι αποτέλεσμα όλων των ανθρώπων του δήμου, των υπηρεσιών και των αγωνιστών της πόλης. Είναι απόρροια όλων αυτών που συνέβαλαν στην προσπάθειά μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Ακολουθήσαμε έναν δύσβατο δρόμο που απαιτούσε, και απαιτεί, υπομονή και επιμονή, κόπο και μόχθο. Αλλάξαμε σελίδα στην πόλη μας χωρίς φανφάρες. Έτσι, έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση και να εξακολουθήσουμε να υπηρετούμε τα λαϊκά συμφέροντα. Διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε θετικά αποτελέσματα προς όφελος όλων.
— Τι σημαίνει για μια πόλη να έχει έναν «κόκκινο» δήμαρχο;
Σημαίνει ότι έχεις έναν δήμο που διαθέτει στην προμετωπίδα του την πάλη για τους εργαζόμενους του χεριού και του πνεύματος, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες. Αλλά και μια πόλη που δεν θέλει να έχει ανέργους, δεν θέλει φτώχεια και γειτονιές-ησυχαστήρια. Είμαστε μια ομάδα που βρίσκουμε τις αιτίες των προβλημάτων, τις αναδεικνύουμε και κοπιάζουμε να τις λύσουμε. Γι' αυτό και συσπειρώνουμε την πόλη μας πέρα από την πολιτική μας τοποθέτηση, στοχεύοντας στο κοινωνικό πρόσημο των κατοίκων της Πάτρας. Έχουμε την άποψη ότι σε κάθε πρόβλημα δεν στέκεσαι στην αιτία ή πιθανόν στην ερώτηση, αλλά στην απάντηση που καλείσαι να δώσεις. Αυτός είναι ο ρόλος μας.
— Σας κατηγόρησαν ότι με «ντουντούκες δεν γίνεται ανάπτυξη». Τι απαντάτε;
Οι αγώνες δεν είναι μίας ημέρας. Πράγματι, συντελέστηκαν πολλά που ωφέλησαν τον λαό, βελτίωσαν τη ζωή στην πόλη μας, αλλά για κάποιους αυτά δεν συνιστούν ανάπτυξη. Προφανώς, γιατί δεν ωφελούνται οι λίγοι, τους οποίους εκπροσωπούν. Αντί να επιλέξουμε τον καναπέ, ώστε να έρθει κάποια στιγμή η λύση ως μάννα εξ ουρανού, κάτι πολύ επιθυμητό από πολλούς που κατέχουν την οικονομική εξουσία και θέλουν τη διαιώνιση της κυριαρχίας τους, εμείς είπαμε ότι ο αγώνας τροφοδοτεί τον προβληματισμό. Οι πολίτες αποκτούν αυτοπεποίθηση και μπορούμε, αγωνιζόμενοι, να πετύχουμε. Ο προσανατολισμός μας ήταν στραμμένος στα συμφέροντα του πατραϊκού λαού και είχαμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και στους φορείς του. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε στόχους που φαίνονταν άπιαστοι, διότι σταθήκαμε απέναντι στα εμπόδια που έθεταν οι δυνάμεις του πλούτου.
— Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίσατε;
Εμείς υπηρετούμε μόνο την αλήθεια. Επομένως, αρκεστήκαμε να φωτίσουμε την πραγματικότητα και να μην πέφτουμε στην παγίδα των ψεμάτων και της εύκολης συνθηματολογίας. Όταν πορεύεσαι με την αλήθεια, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Προτάξαμε το δίκαιο. Και ο λαός μας αντιλήφθηκε ποιος διαθέτει την ψυχή και μας επιβράβευσε. Δεν μείναμε παρατηρητές. Λέμε συνεχώς «δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα». Έτσι, καταφέραμε να μείνει η Πάτρα στα χέρια του λαού. Δεν θα ακολουθήσαμε τον δρόμο της συκοφάντησης, της λασπολογίας, της παραποίησης και του ψέματος.
— Για ποιο έργο είστε περισσότερο περήφανος;
Για τη βοήθεια που προσφέραμε στα παιδιά μας, τη λειτουργία παιδικών σταθμών, την ανανέωση και αντικατάσταση των παιδικών χαρών, τη δημιουργία ημερήσιων κατασκηνώσεων σε σύγχρονες εγκαταστάσεις που πριν ήταν ερείπια και τα λαϊκά φροντιστήρια αλληλεγγύης. Όπως και για την ανάπλαση μέρους του θαλάσσιου μετώπου, το οποίο πλέον απολαμβάνουν και επισκέπτονται χιλιάδες δημότες, ενώ έχουμε δρομολογήσει την ολοκλήρωσή του. Ήταν κάτι που διεκδικήσαμε, κερδίσαμε και το υλοποιούμε.
— Το αποτεφρωτήριο θα γίνει;
Ναι, φυσικά. Είμαστε στη φάση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, αναμένοντας τα αποτελέσματα ώστε να ακολουθήσει η προκήρυξη και η κατασκευή του.
— Όταν οι υπόλοιποι δήμοι έχασαν το μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδότησης από την κεντρική εξουσία, εσείς πώς καταφέρατε να υλοποιήσετε τα έργα;
Ενεργοποιώντας το δυναμικό του δήμου Πατρέων. Σταματήσαμε να δίνουμε μελέτες σε εξωτερικά γραφεία, εξοικονομώντας αρκετά χρήματα. Οργανώσαμε τις υπηρεσίες του δήμου, δείξαμε εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους, ανανεώσαμε και εκσυγχρονίσαμε τον μηχανολογικό εξοπλισμό, βελτιώνοντας την αποδοτικότητά του. Επισκευάσαμε μηχανήματα που για πολλά χρόνια ήταν παροπλισμένα και προχωρήσαμε στην αγορά δεκάδων νέων μηχανημάτων που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα του έργου μας. Συγκροτήσαμε δημοτικές υπηρεσίες, ικανές να λύνουν προβλήματα της πόλης, ώστε να μην ιδιωτικοποιηθούν τομείς του δήμου για το χατίρι οικονομικών συμφερόντων.
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο η πόλη μας έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Αποτελούμε το θετικό παράδειγμα για όλη την Ελλάδα. Αυτά τα χρόνια, ως δημοτική αρχή, δεν ξεχωρίσαμε τους εργαζόμενους του δήμου σε «δικούς μας» και «δικούς τους». Δεν ρωτήσαμε κανέναν σε ποιον ιδεολογικό χώρο ανήκει. Οι εργαζόμενοι του δήμου είναι μεγάλο κεφάλαιο για την πόλη μας. Θέλουν να τους απαξιώσουν γιατί έτσι ανοίγει ο δρόμος ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών. Εμείς σταθήκαμε δίπλα τους γιατί είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την πόλη μας.
— Η αναλογική θα σας δημιουργήσει εμπόδια ή όχι;
Πιστεύουμε ότι δεν θα δημιουργήσει εμπόδια. Όταν μια δημοτική αρχή θέτει σε προτεραιότητα τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, είναι δύσκολο στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να ενεργήσουν αντίθετα στα συμφέροντα των δημοτών. Αν ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, θα έχουν πρόβλημα με τον πατραϊκό λαό.
— Έχουν νόημα οι πορείες σήμερα;
Βεβαίως, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Για να έχεις μέλλον, πρέπει να είσαι συμμέτοχος στους κοινούς αγώνες. Όπως και τα μωρά, για να πιουν γάλα, χρειάζεται πρώτα να κλάψουν. Ποτέ οι κοινωνίες δεν προχώρησαν με τους «προσκυνημένους», παρά μόνο με εκείνους που αγωνίζονται και παλεύουν.
— Τι έχετε να πείτε στον κόσμο που σας ψήφισε;
Να είναι ενωμένος, προκειμένου να παραμερίσουμε τα ζιζάνια.