«Μόνο που δεν τους μαστιγώνουν…»

«Μόνο που δεν τους μαστιγώνουν…» Facebook Twitter
11

Τις «εμπειρίες» του από τις φραουλοφυτείες της Μανωλάδας μεταφέρει ένας Έλληνας που δούλεψε για ένα διάστημα στις καλλιέργειες. «Μόνο που δεν τους μαστιγώνουν» λέει ο Κ.Κ. που εργάστηκε εκεί για ένα μήνα και εκδιώχτηκε, καθώς, όπως σημειώνει, «βασική επιδίωξη των ιδιοκτητών είναι να έχουν ξένους, κυρίως από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν και ει δυνατόν χωρίς χαρτιά, προκειμένου να εκβιάζονται πιο εύκολα και φυσικά για να μην τους παρέχουν, όλα όσα δικαιούνται από το νόμο».

 Όπως λέει στην εφημερίδα, το μεροκάματο ήταν 22 ευρώ την ημέρα και από αυτά τους κρατούσαν 100 ευρώ το μήνα για τη στέγη που τους παρείχαν, δηλαδή τα θερμοκήπια σχήματος τολ, στα οποία κάποιοι ζουν μαζί με τις οικογένειες τους.

«Ο εκφοβισμός και ο εκβιασμός που τους ασκούν είναι τεράστιος. Κάθε δύο λεπτά στην κυριολεξία-αυτός είναι ο πραγματικός χρόνος- ένας ή όλοι μαζί οι επιστάτες μπαίνουν μέσα στο χώρο και χωρίς λόγο, τους βρίζουν και τους φωνάζουν άγρια….ειλικρινά μερικές φορές δεν υπάρχουν λέξεις για να το περιγράψει κάποιος. Τους φοβίζουν επίσης ότι θα τους διώξουν χωρίς πληρωμή, ενώ η καταγγελία στην αστυνομία είναι η μόνιμη απειλή. Δουλεύουν χωρίς να σταματούν λεπτό σε θερμοκρασίες που το καλοκαίρι ξεπερνούν τους 50 βαθμούς…Ακούγεται τρομερό αλλά δεν τους παρέχουν ούτε πόσιμο νερό. Τους επιτρέπουν να πιούνε μόνο από τις γεωτρήσεις, νερό ακατάλληλο, γεμάτο φυτοφάρμακα.»

Ο Κ.Κ. τονίζει επίσης ότι αυτές οι συνθήκες είναι καθεστώς στι;ς περισσότερες ιδιοκτησίες φράουλας στην περιοχή. «Όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει στα φραουλοχώραφα. Απλώς περισσεύει η υποκρισία», λέει ο  στην Ελευθεροτυπία ο Κ.Κ.

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Και όλοι αυτοί που είναι κοινωνοί αυτου του "κοινού μυστικού", τι κάνουν εδώ και τόσα χρόνια; Ο κ. Κ.Κ. που κάνει τις δηλώσεις στην Ελευθεροτυπία, και οι λοιποί που πέρασαν από τις φυτείες αυτές, γιατί δεν βγήκαν νωρίτερα να καταγγείλουν τις απάνθρωπες αυτές συνθήκες εργασίας;
Γιατί οι ίδιοι και οι οικογένειές τους ενδεχομένως, δε θα ζούσαν την επόμενη ώρα. Λες να τους προστάτευαν οι αδιάφθοροι κρατικοί θεσμοί; (των οποίων οι λειτουργοί - τοπικοί, περιφερειακοί και κεντρική - έπεσαν από τα σύννεφα, είμαι σίγουρος).
Η δουλεία ποτέ δεν καταργήθηκε, απλά προσαρμόστηκε και εκσυγχρονίστηκε. Οι σύγχρονοι δούλοι πληρώνουν οι ίδιοι τον δουλέμπορά τους. Τουλάχιστον παλιότερα τους έφερναν τζάμπα.
Αν μπορούσαν και τους το επέτρεπαν οι συνθήκες, νομίζω πως πολλά αφεντικά θα αυθαιρετούσαν σε τέτοιο βαθμό. Φυσικά είναι και εργοδότες που έχουν τσίπα, αλλά μόνο αν είσαι τυχερός θα πέσεις σε καλό. Ό,τι δικαίωμα υπάρχει στον εργασιακό χώρο (και όχι μόνο), είναι κεκτημένο, και όχι δώρο. Αν πολλές επιχειρήσεις δεν είχαν το φόβο των νομικών κυρώσεων και των αντιδράσεων των εργαζομένων, θα βλέπαμε πως θα ήταν η κατάσταση. Φυσικά πάλι αυθαιρετούν. Ο άλλος έχει ανάγκες και θα τις εκμεταλλευτούν. Δε θα ρισκάρει να χάσει τη δουλειά του. Από τους επιθεωρητές του Κράτους (που κάνουν τα στραβά μάτια), εύκολα γλιτώνουν. Οι μετανάστες είναι σε τέτοια θέση, που η τραγική κατάστασή τους επιτρέπει στ' αφεντικά να τους "βγάζουν το λάδι".
σε πολλα super markets ακομα πωλουνται φραουλες απο την περιοχη. κ σε μερικες λαϊκες αγορες επισης ..αρκετοι συμπολιτες μας δεν εχουν ιδεα τι εχει συμβει στη Μανωλαδα..Μπανανια ολε ολε ..
Ειχα την ψευδαισθηση οτι η Ελλαδα δεν ειχε ακομη ξεπερασει τα φεουδαρχικα της χαρακτηριστικα. Τωρα διαπιστωνω οτι δεν εχει εγκαταλειψει ουτε την δουλοκτησια ως μοντελο παραγωγης. Και με τον βασικο στα 480 ευρω μαλλον ειμαστε υβριδικο μοντελο.