Τα τρία μέτρα που θα αλλάξουν τελείως την Airbnb - Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Τα τρία μέτρα που θα αλλάξουν τελείως την Airbnb - Τι εξετάζει η κυβέρνηση Facebook Twitter
Eurokinissi
4

Τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να μπει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη πορεία της Airbnb και γενικά των βραχυχρόνιων μισθώσεων μελετά η κυβέρνηση μαζί με το υπουργείο Τουρισμού

Σε συνάντηση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα των συγκεκριμένων περιορισμών, όπου συζητήθηκαν τρεις περιορισμοί, οι οποίοι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο Airbnb και γενικά σε κάθε τύπο βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ στον Ελεύθερο Τύπο, συζητήθηκαν τα εξής ενδεχόμενα:

- Να απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά αριθμό φορολογικού μητρώου δικαιούχου εισοδήματος.

- Να μην επιτρέπεται η μίσθωση ακινήτου για πάνω από 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος (δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου).

- Για να μπορέσει κάποιος ενοικιαστής να μισθώσει το ακίνητο για περισσότερες από 90 ημέρες να αποδεικνύεται ότι το συνολικό του εισόδημα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω Airbnb ή παρόμοιας πλατφόρμας δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ανά έτος.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Τουρισμού αποφάσισε να ξεκινήσει «κυνήγι» στους περίπου 35.000 ιδιοκτήτες που μισθώνουν παράνομα τα ακίνητά τους μέσω πλατφορμών όπως η AirBnb. «Περισσότερα από 35.000 ακίνητα -και όχι 25.000 που λέει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία μέτρησε μόνο όσα είναι "καρφιτσωμένα" στην AirBnb- θα μπορούσαν κάλλιστα να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις, βοηθώντας το σύστημα να αναπνεύσει», τόνισε ο επικεφαλής της ΠΑΣΥΔΑ, Ανδρέας Χίου.

Τέλος η κυβέρνηση φέρεται να βλέπει επίσης θετικά την πρόταση της ΠΑΣΥΔΑ για αξιοποίηση 120.000 εγκαταλελειμμένων ακινήτων, ιδιοκτησίας των δήμων ή του Δημοσίου γενικότερα, εφαρμόζοντας μοντέλο ΣΔΙΤ για την κάλυψη της στεγαστικής ανάγκης φοιτητών, εποχικών εργαζομένων ή επαγγελματιών. «Όσα από αυτά τα ακίνητα είναι σε κοντινή απόσταση από εκπαιδευτικά ιδρύματα θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν ιδιωτικές φοιτητικές εστίες, όπως αυτές λειτουργούν σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές πόλεις. Στην αρχική συμφωνία και για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές θα μπορούσε να υπάρχει ένα ανώτατο επιτρεπτό μηνιαίο μίσθωμα, ακόμα και επιδοτούμενο, στο πλαίσιο μιας κοινωνικής πολιτικής στέγασης», αναφέρει ο Σύνδεσμος. 

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Πολύ σωστά, σε άλλο κοινό απευθύνεται το airbnb σε άλλο το ξενοδοχείο, το λένεε και οι ξενοδόχοι άλλωστε. Ένα σωρό επαγγελματίες δουλεύουν λόγω του airbnb και επιπλέον το κοινό αυτό δίνει και ζωή στον τόπο διακοπών. Αλλιώς θα πηγαίνουν λίγοι πλούσιοι τουρίστες σε άδεια νησιά. Νομίζω αυτοί που επιθυμούν ησυχία και μοναξιά στις διακοπές τους είναι λίγοι και πάντα υπάρχουν και τέτοια μέρη.
Συνεχίζω... Για το πώς θα εκμεταλλευτεί ο ιδιοκτήτης το ακίνητο του; Το ίδιο το κράτος που ζηταει φόρους από ανεισπρακτα ενοικια, με ποιο δικαίωμα το κράτος απαγορεύει και βάζει περιορισμούς στο ακίνητο που χρυσοπληρωνει ο ιδιοκτήτης? Εκτός και αν θεωρούν ότι η προσωπική περιουσια των πολιτών τους ανήκει. Εγώ πάντως θα προτιμούσα να είναι σφραγισμένο το ακίνητο μου παρά να κατοικηθεί από φοιτητές με χαμηλό ενοίκιο όπως προβάλλει το άρθρο.
Διάβασα το άρθρο προσεχτικά. Λοιπόν όταν το κράτος απαιτεί ετήσιο φόρο για τα ακίνητα , ένα σωρό φόρους για αγοραπωλησία η μεταβίβαση , θα πρέπει να έχει και το λόγο για το πώς θα εκμεταλλευτεί
Λέγε, λέγε, πείστηκε κι η Ελλάδα πως έγινε Λονδίνο. Ανεβήκανε οι τιμές ένα χρόνο, εκεί που πέφτανε δέκα, κι αμέσως αγχωθήκαμε για φούσκα! Ας μπουν κάποιοι περιορισμοί, εντάξει, δεν μπορούν να στήνονται ξενοδοχεία και στα χαρτιά να εμφανίζονται ως διαμερίσματα, αλλά το Airbnb έδωσε ανάσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, στα επαγγέλματα περί των ανακαινίσεων, στα collateral τραπεζών και δανειοληπτών.Όσο για τους ξενοδόχους, η απάντηση τους πρέπει να είναι εξειδικευμένες υπηρεσίες, να προσελκύσουν πορτοφόλια, αντί να μετράνε κεφάλια και να γκρινιάζουν. Το Airbnb με τις χαμηλές τιμές του φέρνει τουρίστες που αλλιώς θα πήγαιναν Τουρκία.